N-am crezut niciodat in povestile despre Noua Ordine Mondiala si despre Guvernul din umbra suprastatal care planuieste schimbari la nivel planetar.
Poate ar fi trebuit, insa, sa dau mai multa atentie acestor mituri. Pentru ca incet-incet apar semnale ale unei schimbari dramatice de atitudine la nivel mondial. In numele Crizei, desigur, totul incepe sa fie permis. Ceea ce nu s-a reusit cu frica de teroristi, se face pe baza fricii de criza.
Dupa suprimarea unor drepturi si libertati cetatenesti (pentru ca, daca arestezi fara dovezi lumea de pe strada, lupti mai cu putere contra terorismului mondial) incepe partea a doua a show-ului: munca fortata.
Pentru ca asa se poate lupta contra crizei economice. Sa nu discutam exemplul Coreii de Nord, care a inchis universitatile pentru a trimite studentii la munca. Sa discutam ideea premierului maghiar Viktor Orban, care doreste sa trimita somerii la munca fortata pe santierele de stat indiferent de calificarea lor.
Desi se vor extazia destui la aceasta propunere, sa ne amintim ca ideea este de sorginte mai mult totalitara decit keynes-iana. Pentru ca daca aprobam aceasta ideea, vom aproba, indirect, si santierele de munca fortata ale nazismului si comunismului.
Acest gen de economie nu mai are nimic in comun cu capitalismul pe care-l proslavim zi si noapte si care presupune ca salariul este expresia negocierii libere dintre angajat si angajator.
Istoria se repeta ciclic.
Catalin Cazan a zis
Asai ar trebui sa l dezgroape pe Ceausescu sa revolve problemele economiei mondiale…cizmarul stia cum sa le aseze bine pe toate, cu studentii in agricultura si someri inezistenti…pe timpul lui Ceausescu somaj zero…sau citiva pe care ii trimetea la canal…