Noua primarii dintre cele 93 din judet – un oras si opt comune – au la cirma, fiecare, cite o doamna (domnisoara, dupa caz). Asta inseamna zece la suta dintre unitatile teritorial administrative.
Rezultatele alegerilor la nivel natinonal arata ca trei la suta dintre primariile din tara – 110 la numar – au fost adjudecate de femei. Fapt ce le-a indemnat pe unele ziariste si analiste sa sustina ca sintem o tara de misogini. Comentariile lor incep, aproape invariabil, cu cuvintele „numai” si „doar”, cind fac referire la acestea. Eu cred ca au o parere eronata.
Se pleaca in elucubratii de la ideea ca in alte tari paritatea dintre femei si barbati pe listele electorale este impusa prin lege. De ce ne-ar trebui noua o impunere de acest gen?! Doamnele din judetul nostru care au crezut in puterea lor de a convinge au intrat in cursa electorala. Unele nu sint la prima reusita, iar celelalte nu au aparut de nicaieri, ci sint oameni care si-au verificat potentialul in activitatile derulate pina acum.
Mai e si vorba din batrini care aminteste ca „in spatele oricarui barbat puternic sta o femeie puternica”. Ce zic eu ca au avut in plus fata de altele doamnele care sint acum in fruntea obstilor? E simplu: vointa si curaj. Si s-au promovat pe sine, nu pe un barbat.
Le salutam pe invingatoare: Rodica Odobisteanu – Buhoci, Mariana Podaru – Corbasca, Mihaela Badic – Helegiu, Iulia Riglea – Negri, Iacobescu Gabriela – Podu Turcului, Margareta Luncanu – Secuieni, Veronica Dontu – Tamasi, Maria Esanu – Traian, Floarea Ivanof – Tirgu Ocna. Lor li se adauga alte multe doamne consilier judetan sau local.
Lasă un răspuns