Încălcarea regulilor de circulație pe biciclete va fi sancționată de Codul rutier. Reînnoirea permisului de conducere se va face numai cu vizită medicală. Permisul de conducere este obligatoriu și pentru moped. Șoferii vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluționate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere.
Ramona IONESCU
Codul Rutier pe 2013 a intrat în vigoare sâmbătă, 19 ianuarie. Conform noilor prevederi, bicicliștii vor fi amendați dacă vor conduce pe lângă pistele marcate special, mopediștii au obligativitatea de a obține permis de conducere pentru mopede, iar la reînnoirea permisului este necesară vizita medicală. În plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include în categoria contravențiilor care vor fi sancționate cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă) și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”. Potrivit noilor reglementări, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obținerea lui va fi condiționată, la fel ca în cazul celorlalte categorii, de susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului. Noile reguli precizează că proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, condițiile de obținere a permisului de conducere urmând să se stabilească prin regulament.
Permise cu modificări
Una dintre modificări face referire la forma și conținutul permisului de conducere, care din 2013 trebuie să corespundă modelului european. În general, conținutul permisului este același, doar modul în care elementele sunt aranjate va fi diferit. Față de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea să apară informații despre problemele medicale ale șoferului (dacă poartă ochelari sau lentile de contact, dacă are aparat auditiv sau proteză pentru unul sau mai multe dintre membre). Pe permis vor fi notate toate restricțiile pe care titularul le are la condus, cum ar fi restricție la călătoria pe timpul zilei (o oră după răsăritul soarelui și o oră înainte de apus), restrictie la călătoria pe o anumită rază de kilometri de la locul de reședință a titularului sau doar în interiorul unui oraș/zone/regiuni. Vechile permise de conducere rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel încât șoferii nu trebuie să își schimbe permisele odată cu apariția celor noi. Ei își vor păstra vechiul permis, urmând ca în momentul în care acesta expiră să li se elibereze documentul în noul format.
Hotărârile judecătorești pot fi contestate
Odată cu noile modificări legislative, șoferii vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluționate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere. Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul rutier, prin ordonanță de urgență. Modificările au fost determinate de decizia Curții Constituţionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabilește că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție este definitivă și irevocabilă. Practic, șoferii au dreptul să conteste hotărârea judecătoarească prin care se soluționează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravențiilor rutiere. Odată cu aplicarea noilor prevederi, șoferii vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătorești prin care instanța soluționează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor de circulație.
sibu dragos a zis
parerea mea e k trebuiau marite foarte drastic sanctiunile pentru conducere sub influienta alcoolului
angela a zis
Pe permisul meu nu scrie nimic la rubrica restrictii, ce sa fac . Poate ma lamureste cineva, pot circ ula dimineata si seara la si de la serviciu cu masina sau o iau pe jos,pe care strada pot conduce si in final imi pot lua sotia si copiii la plimbare Dumineca sau ei vin pe jos?Sa ma ajute cine mai poate gandi mai bine si logic decat eu!!
bacauan a zis
Pt angela.
Daca nu scrie nimic la acea rubrica, atunci poti conduce oricand. dar roaga-te sa nu introduca limita pt IQ, pt la ce intrebari ai pus cred ca poti sa-ti pierzi de tot permisul. Si recunoaste ca esti barbat angelo…