Secție de votare pentru pelerinii care vin la Moaștele Sfîntului Dimitrie
• în ultima clipă, secția de votare de la unitatea militară din Hemeiuși a fost desființată, ea urmînd să fie mutată în apropierea Bisericii „Sfîntu Dumitru” • în tot județul, pînă acum au fost schimbați circa zece președinți ai secțiilor de votare pentru că s-au îmbolnăvit sau au avut accidente • în secțiile de votare nu trebuie să intre nimeni sîmbătă noaptea
Șefii județului și directorii instituțiilor publice au participat, ieri, la o ultimă instruire cu mai marii Ministerului Administrației Publice și Internelor. Tot ieri, membrii Biroului Electroral Județean (BEJ) au făcut ultimele pregătiri la secțiile de votare din județ.
Este interesant de știut că de pe 30 septembrie, de cînd s-a constituit BEJ, nu mai puțin de zece președinți ai unor secții de votare au fost înlocuiți din funcții. „A fost vorba despre circa zece președinți din diverse localități, iar motivele au ținut, în general, de boală sau accidente suferite de aceștia”, ne-a declarat Elena Năstase Pîrjol, președintele BEJ.
Aceasta nu este însă singura modificare survenită în ultimul moment. În comuna Hemeiuși se stabilise inițial să existe trei secții de votare. Numai că ieri după-amiază s-a decis ca una dintre secții, cea de la unitatea militară din localitate, să fie desființată. „Cei 30 de soldați de acolo se vor prezenta la o altă secție de votare din Hemeiuși. Am înțeles că secția respectivă se va muta în apropierea Bisericii „Sfîntu Dumitru” din Bacău. Vor fi aduse Moaștele Sfîntului Dumitru și cu siguranță vor veni mulți oameni în zonă”, ne-a explicat Constantin Mihăilă, primarul din Hemeiuși. Transferul secției de votare ne-a fost confirmat ulterior și de unul dintre membrii BEJ, care a explicat însă că se așteaptă o confirmare de la prefectul Radu Cătălin Mardare.
Problemele nu s-au oprit însă aici. Cetățenii din comuna Săucești n-ar fi avut cum să meargă la vot, dacă ieri nu s-ar fi rezolvat, la limită, problema curentului electric. „De zece zile nu am avut lumină în satul de centru. Am sunat de nu știu cîte ori la Electrica, dar n-au venit să repare. Nu aveam cum să deschid secțiile de votare fără lumină. Dacă am văzut că nu pot rezolva altfel, am sunat la Prefectură. Acuma s-a rezolvat. Singura problemă rămîne să vină lumea la vot”, ne-a declarat Viorel Savin, primarul din Săucești.
Sute de jandarmi și polițiști scoși din casă pentru Referendum
Organizarea referendumului pentru votarea noii Constituții le va da de treabă și polițiștilor și jandarmilor. Aceștia vor trebui să păzească secțiile de votare în week-end. Nicolae Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi, ne-a declarat că vor fi mobilizați pentru referendum 350 de militari angajați și cadre militare la diferite secții de votare din județ. Alți 150 de jandarmi vor urmări să nu apară incidente la manifestările din orașul Bacău organizate în week-end. Ei vor fi răspîndiți la Biserica „Sfîntu Dumitru”, la spectacolul organizat de Connex și la meciul dintre FCM Bacău și Apulum Alba Iulia. Și polițiștii vor fi la treabă în timpul referendumului. Comisarul șef Vasile Vrabie, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, a afirmat că vor fi mobilizați toți polițiștii pentru a nu apărea incidente care să creeze probleme în timpul referendumului.
În secțiile de votare nu trebuie să doarmă nimeni
Încercînd să le explice prefecților și președinților secțiilor de votare din țară că la referendum lucrurile trebuie să meargă șnur, ministrul Ioan Rus a cerut ca sîmbătă noapte să nu intre nimeni în secții. „În secțiile de vot nu rămîne nimeni. Trebuie sigilate ușile, geamurile, urnele și locul în care sînt păstrate ștampilele. Președintele secției de votare deschide sîmbătă dimineața, în prezența tuturor membrilor comisiei electorale. Pe o rază de 500 de metri în jurul secției, președintele este cel care decide dacă anumite activități au sau nu voie să se desfășoare. Repet, să nu intre nimeni în secțiile de votare, ca să nu auzim după aceea că unii n-au avut unde să stea și au dormit în secție”, a spus ministrul Rus.
Trebuie știut că în orice secție de votare se vor afla, în afara președintelui de comisie, și reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. Aceștia vor avea statut de observator și nu trebuie să intervină în actul de votare. Rolul lor este ca, dacă sesizează nereguli, să le semnaleze la BEJ. Și acest for are în componență reprezentanți ai formațiunilor politice. În afara președintei Elena Năstase Pîrjol, din BEJ mai fac parte Maria Mitocaru – PRM, Roxana Mironescu – PUR, Gelu Filip – PNL, Beatrice Dron – PD, iar de la PSD, Neculai Ciocan.
În tot județul au fost organizate 449 secții de votare, dintre care 73 doar în municipiul Bacău. În județ sînt 579.936 de persoane care au drept de vot și ar trebui să se prezinte la urne. S-au tipărit circa 600.000 de buletine de vot, care au fost trimise în teritoriu împreună cu cele 1005 ștampile de control. Din fiecare comisie ar trebui să facă parte între trei și șase persoane. Pînă vineri seara, la ora 18.00, pregătirea referendumului trebuie să se încheie. Și asta pentru că, de sîmbătă dimineața, începe votare. Lumea va putea merge la vot de sîmbătă, de la ora 8.00, pînă seara, la ora 22.00. Duminică, secțiile se vor redeschise. Se va începe votarea tot de la ora 8.00, dar se va încheia la ora 20.00. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns