Chiar daca, oficial, campania electorala incepe de Ziua Tineretului (2 Mai) ca sa votam cu minte de copil (pe 1 Iunie), agitatia in rindul formatiunilor politice a atins cote maxime. Duminica, in Bacau, si-au anuntat candidatii trei dintre partidele care conteaza in aceasta competitie. Liberalii lamurisera deja cine merge la Primaria municipiului. Singura surpriza pentru sustinatori era nominalizarea pentru Consiliul Judetean. Faptul ca tinarul deputat Ionel Paler s-a dovedit a fi cel mai bine plasat in sondajele de opinie (in comparatie cu alti colegi de partid) nu ma mira. In urma cu patru ani, am privit alegerea sa ca parlamentar cu foarte mare suspiciune. Mi se parea prea tinar si neexperimentat. Timpul mi-a dovedit contrariul si am recunoscut public ca m-am inselat: pe durata mandatului, s-a dovedit impetuos si preocupat de problemele alegatorilor din acest judet. Are, cred, un mare dezavantaj in lupta pentru presedintia Consiliului Judetean: nu a ocupat vreodata o functie administrativa si nu a avut ragazul necesar pentru a se face cunoscut in rindul electoratului bacauan. Insa asa cum este legea acum, Paler are sansa lui: presedintele se alege intr-un singur tur, chiar daca obtine doar 10 la suta din voturi…
Despre tensiunile si confuziile care macina PD-L Bacau nu are rost sa mai scriu si eu. Teatral, au dus nominalizarile candidatilor pina in ultima zi. Cind si cind, dinspre sediul de pe str. Vasile Alecsandri mai razbatea cite un zvon despre „chinurile facerii electorale”. In sfirsit, ceea ce banuia toata lumea s-a intimplat: Vasile Nistor ataca judetul, iar Ioan Chiriac se multumeste doar cu Primaria Bacau. Personal, as crede ca fiecare este foarte bun pe locul celuilalt… Dl. Chiriac are experienta a patru ani de vicepresedinte la Consiliul Judetean si este mai cunoscut in zona rurala (unde si-a dezvoltat afacerile) decit in municipiu. Numai ca vointa partidului este suverana!…
Tot duminica, dupa un sir de inexplicabile aminari, conservatorii si-au anuntat candidatii. Dupa spusele lor, au avut nevoie de repetate sondaje si analize pentru a se ajunge la o solutie. Nu inteleg nici in ruptul capului! Faptul ca, in final, Constantin Avram candideaza la Consiliul Judetean il spunea toata lumea inca de-acum vreo doua luni. PC este un partid mic, fara mari resurse umane care sa puna organizatia in dificultate atunci cind se cere o nominalizare. Fost vicepresedinte al CJ si fost subprefect (intr-o perioada marcata de mari inundatii), dl. Avram nu cred ca avea nevoie de consultarea opiniei publice pentru a candida la un post pe care il cunoaste. Mai degraba am avut de-a face cu un comportament comun partidelor in aceasta campanie: toata lumea a intirziat anuntarea candidatilor pentru a intinde la maximum nervii adversarilor… Sau poate a fost si deruta provocata de demisia fostului consilier conservator Petru Munteanu plecat la PIN unde a devenit candidat de primar. Numai ca, dupa ce a ajuns la noua lui formatiune, i-a plecat… partidul! Mai precis, multi dintre membrii vechi ai formatiunii condusa de Sandru si Gusa, unii cu functii de conducere, au demisionat in masa si l-au lasat pe noul lider singurel in lupta electorala (imi amintesc de reclama la Sprite)…
Surpriza – doar intr-o mica masura – este (re)aparitia pe scena politicii locale a dlui profesor universitar Neculai Lupu, care vreme de opt ani a fost presedintele Consiliului Judetean. Acum isi incearca puterile la Primaria Bacau. Este un candidat atipic, surprinzator adeseori, un foarte bun comunicator si un om politic foarte greu de asezat intr-un tipar. Poate fi, concomitent, laudat si atacat pentru toate cite a facut de-a lungul carierei sale politice. Vom vedea cum va rezista in acesta campanie la „muscaturile” care vor veni din toate directiile.
Acum, dupa ce echipele s-au definit si in vestiare se lasa linistea, ii asteptam in teren. Sint curios ce pot promite si ce pot demonstra ca vor face. S-a vorbit prea mult despre „o noua clasa politica”, despre „un alt mod de-a face administratie” incit imi exprim surprinderea: la vremuri noi reactivam oamenii cu experienta! Ori nu se mai inghesuie lumea in politica, ori generatia tinara s-a dovedit mai ineficienta decit „profesorii”… Noi, alegatorii, „lucram cu materialul clientului”: ce ne pun partidele pe vot, aia stampilam!…
Lasă un răspuns