• polițiștii și angajații primăriei vor intensifica controalele de depistare a celor care își lasă mașinile în locuri nepermise
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oficialitățile locale și poliția o reprezintă în această perioadă acțiunea de deszăpezire. Această activitate este mult îngreunată de proprietarii care-și parchează mașinile pe partea carosabilă, făcînd imposibilă intervenția utilajelor de deszăpezire. „Pe timpul zilei, polițiștii și salariații Primăriei vor acționa cu efective sporite pentru a bloca toate autovehiculele staționate neregulamentar, și pentru a căror deblocare proprietarii vor trebui să achite un milion de lei, plus amenda. Autovehiculele abandonate vor fi ridicate și duse în afara orașului”, ne-a declarat inspectorul principal Dorin Roman, adjunctul șefului Biroului Poliției Rutiere Bacău. Ofițerul băcăuan a mai menționat că șoferii camioanelor care parchează aiurea încalcă nu numai legislația rutieră, ci și o hotărîre a Consiliului local Bacău potrivit căreia este interzisă parcarea camioanelor cu o greutate mai mare de cinci tone pe raza municipiului. Polițiștii băcăuani le recomandă conducătorilor auto să evite pe cît posibil, în această perioadă, deplasările prin municipiu, ele fiind permise doar în cazuri de strictă necesitate, și echiparea autovehiculelor cu tot ce este necesar pentru acest anotimp: lanțuri antiderapante, lopățică și un săculeț cu material antiderapant. În cazul unei călătorii mai lungi, aceasta va fi pregătită pentru a se preveni întîmpinarea unor neajunsuri pe parcurs. Astfel, se va stabili un itinerariu, la alegerea traseului vor fi evitate zonele cu căderi mari de zăpadă, se va evita conducerea pe timpul noptii, se vor stabili locurile de odihnă și se va alege o viteză de deplasare mult redusă. Șoferii trebuie să-și pregătească mașinile cu atenție, asigurînd funcționarea cu eficiență a instalației de încălzire și climatizare, dotarea cu anvelope corespunzătoare și echiparea cu lanțuri antiderapante.
Conducătorul auto trebuie să aibă o condiție fizică și psihică corespunzătoare, în sensul că acesta să fie odihnit, sănătos și să nu se afle sub influența unor stări psihice care să-l preocupe și să-l sustragă de la atenția ce trebuie s-o manifeste în timpul conducerii.
Oboseala constituie unul dintre cei mai importanți factori de risc, cînd se conduce pe timpul nopții. Prin adaptarea vitezei la condițiile de vizibilitate, atmosferice, de drum și de trafic nu trebuie înțeles că în toate cazurile viteza trebuie redusă. Pot apărea și situații, mai rare, cînd sporirea vitezei constituie măsura preventivă de evitare a accidentului. Trebuie avut în vedere că nici circulația nejustificată, cu viteză redusă, nu este recomandată, deoarece îngreunează fluența traficului și uneori poate genera accidente.
Alte sfaturi utile
Avînd în vedere condițiile specifice de circulație în sezonul rece, atunci cînd temperatura coboară sub zero grade, cînd ninsoarea acoperă căile rutiere, cînd poleiul, gheața și ceața devin „capcane”, în special pentru automobiliști, este necesar să țineti cont de recomandările pe care vi le fac lucrătorii Poliției Rutiere Bacău. Pregătiți automobilul pentru condiții meteo nefavorabile, verificînd distanța de frînare, mecanismul de direcție, starea anvelopelor, instalația de iluminare-semnalizare, cea de climatizare, starea ștergătoarelor de parbriz etc. Adoptați un stil de conducere preventiv, prin evitarea frînării bruște sau bruscarea volanului. Rulați cu viteză adecvată în funcție de starea părții carosabile (polei, gheață, zăpadă), păstrați distanța în mers și folosiți frîna de motor. Renunțați la deplasări, dacă este posibil, în situația în care condițiile de circulație sînt din ce în ce mai dificile (polei, ceață, vizibilitate foarte redusă, drumuri blocate de zăpadă etc.)
Înainte de a pleca la drum lung, informați-vă la unitățile de drumuri sau de poliție cu privire la starea drumurilor și condițiile meteorologice. Anunțati prima unitate de poliție în cazul în care sesizați apariția poleiului, blocarea drumurilor sau accidente de circulație. Acordați cale liberă autovehiculelor și utilajelor ce acționează pentru deszăpezire. Dacă rămîneți în pană, remorcați autovehiculul pînă la prima unitate service ori la parcare, iar dacă nu este posibil, scoateți-l în afara părții carosabile și semnalizați corespunzător. Dotati autovehiculele cu lanțuri și materiale antiderapante (sac cu nisip și lopată pentru împrăștierea lui).
Pentru pietoni, polițiștii de la Circulație au următoarele recomandări:
traversați drumurile publice numai prin locurile special destinate acestui scop, după o prealabilă asigurare; renunțați la traversarea șoselei cînd autovehiculele sînt aproape de trecerile pentru pietoni, iar starea drumurilor nu le permite practic oprirea în siguranță; supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace pe carosabil ori în imediata apropiere a lui, îndrumați-i spre parcuri, alei dintre blocuri și alte terenuri de joacă. Bicicliștii, motoriștii și motocicliștii sînt sfătuiți să renunțe la deplasări în această perioadă, mai ales cînd condițiile meteo sînt nefavorabile. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns