• chiar dacă este scumpă, o nadă bună vă poate aduce 4-5 kilograme de pește
Sîntem în luna lui Cuptor, apele s-au încălzit, și peștele a devenit leneș, abia mai mușcă. Dacă în bălți sezonul este aproape mort, nu același lucru se poate spune despre apele curgătoare, care sînt mai oxigenate și mai reci. Pecarii profesioniști, și nu numai ei, spun că locul ideal rămîne Siretul, unde scobarul „rupe”, nu altceva. Mai ales dimineața, de la 4,00 și pînă la vreo zece, cînd soarele este deja la o suliță pe cer, și seara, de la 5,00 încolo, cînd se mai răcește. Gelu Cociorvă, unul din pescarii sportivi cu cele mai vechi „state în serviciu”, spune că o condiție esențială în obținerea de rezultate bune este nada cumpărată, îmbunătățită cu aditivi speciali, pentru fiecare specie. Chiar dacă este cam scumpă, cîștigul este garantat. Foarte mulți pescari folosesc drept momeală mămăliga și șrotul de floarea soarelui. Cu totul greșit. Peștele se adună, mănîncă, se satură bine, apoi pleacă. Nada nu-i satură, ci îi face să stea aproape. Pescarii de Siret spun că în ultimii ani apa nu a fost poluată, ceea ce a făcut ca mreana să se îmnulțească foarte repede. Au fost și cazuri în care s-au prins capturi și de două kilograme, cu undița cu plută sau cu lanseta. Secretul: rîma proaspătă, de brazdă. În cazul în care vă gîndiți să mergeți pe baltă, cel mai bine ar fi să o faceți de cu noaptea, pentru că apa este mai rece, și peștele este și el mai activ. Din păcate, acest tip de pescuit este interzis prin lege la noi, mai puțin în celelalte țări de pe glob, unde nu este infracțiune să pescuiești noaptea, ci să adormi pe baltă.
Lasă un răspuns