• această meserie va putea fi deprinsă doar în școlile de arte și meserii • în schimb, la liceu au fost introduse specializări noi, cum ar fi cele de designer vertimentar, operator imagine text sau tehnician în administrația publică
Elevii și profesorii de la școlile și liceele din județ pot afla în zilele care urmează propunerile făcute de Inspectoratul Școlar Județean Bacău în privința planului de școlarizare pentru anul școlar 2004 – 2005. Spre deosebire de anul școlar în curs, pentru anul care urmează ISJ a propus ca la liceu să funcționeze 203 clase, iar la școlile de arte și meserii circa 180 de clase. Cele aproape 400 de clase propuse de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău ar urma să asigure locuri nu numai pentru elevii care vor absolvi în această vară clasa a opta, ci și pentru cei din generația anterioară care nu s-au înscris la liceu sau școala profesională.
Cît privește noutățile pe care le aduce planul de școlarizare propus pentru anul 2004-2005, cele mai importante fac referire la desființarea unor specializări de la liceu și înființarea lor în cadrul școlilor de arte și meserii. „Profilul agricol, cel de tehnician silvic sau tehnician electronist nu mai pot fi studiate la licee. Aceste meserii vor putea fi învățate doar la școlile de arte și meserii și abia în faza a doua, în clasa a XI-a și a XII-a, elevii le vor putea aprofunda în liceu. În schimb, au fost înființate specializări noi la liceu, cum ar fi cele de tehnician în administrația publică, ecolog, tehnician de design vestimentar sau operator imagine text”, ne-a declarat Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al ISJ Bacău.
Școlile de arte și meserii, care pînă acum propuneau, în cele mai multe cazuri, aceleași specializări, au început să-și diversifice profilurile. Spre exemplu, școala de profil din Ghimeș propune, începînd de anul școlar următor, specializări de turism și alimentație publică, aceleași profiluri regăsindu-se și în oferta educațională a școlii de la Dofteana.
Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bacău, planul de școlarizare pentru anul care urmează a fost elaborat ținînd cont de evoluția economică a zonelor județului, perspectivele de dezvoltare a localităților, recomandările făcute de Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională, Direcția de Muncă și Solidaritate Socială și Direcția de Statistică. Propunerile făcute de școli și aprobate de ISJ urmează să fie argumentate luni de conducerea ISJ în fața specialiștilor de la MECT. Varianta finală a planului de școlarizare va fi cunoscută, cel mai probabil, în luna aprilie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns