Prețurile din piețe au explodat
• un ou a ajuns la 6.000 de lei, iar prețurile la legume, verdețuri și rădăcinoase îi cam gonesc pe clienți • chiar dacă sînt săraci, băcăuanii nu renunță la bucatele de Crăciun
Sărbătorile de iarnă se dovedesc din nou a fi copleșitoare pentru buzunarele băcăuanilor. Indiferent de posibilitățile materiale, este imposibil ca în această perioadă să nu scoți din buzunar toată agoniseala de peste an. Și, cum masa de Crăciun diferă de la buzunar la buzunar, și timpul pierdut printre tarabele din piață variază. Cei cu bani mai puțini „în cont”, în mod sigur vor face turul pieței de cîteva ori, pînă vor găsi prețuri cît de cît acceptabile, destul de rare însă în aceste zile. Așa se face că piața centrală era, ieri, plină pînă la refuz de oameni care mai de care mai grăbiți și mai îngîndurați, grație subtilelor prețuri practicate înainte de sărbătorile de iarnă.
De cealaltă parte a baricadei, comercianții profită de aglomerație și de disperarea gospodinelor pentru a-și spori profitul. La tarabele cu legume oamenii nu se prea înghesuiau. Nici nu-i de mirare, întrucît prețurile săltat cu îndrăzneală, ceea ce a descurajat o parte din potențialii clienți. Pentru a pune pe masă o gustoasă salată de beuf, spre exemplu, gospodinele trebuie să cumpere cartofi și morcovi la un preț de 10.000 de lei/kg, ouă cu 6.000 de lei, ulei vărsat contra sumei de 29.000 de lei sau îmbuteliat la prețuri de pînă la 38.000 de lei. Pentru o ciorbă trebuie să cumpărăm pătrunjel și mărar cu 5.000 de lei legătura și ceapă cu 17.000 de lei /kg. Cine vrea să aibă pe masă și o salată de hrean trebuie să cumpere kilogramul cu 40.000 de lei. Cît privește roșiile și castraveții, prețurile sînt cu adevărat șocante pentru buzunarele de rînd: 50.000 de lei/kg, respectiv 40.000 de lei/kg.
Fructele, deși au prețuri destul de ridicate, sînt atracția consumatorilor. Merele variază între 15.000 și 20.000 de lei, portocalele pot fi cumpărate în schimbul a 40.000 de lei, bananele sînt între 36.000 și 40.000 de lei, clementinele – 42.000 de lei.
La raionul de carne, băcăuanii par a cheltui cele mai mari sume. Mușchiul de vițel costă în piața centrală 150.000 de lei, pulpa de porc fără os 120.000 de lei, antricotul de vițel ajunge la 110.000 de lei. Cine vrea să cumpere costiță de vițel trebuie să scoată din buzunar 75.000 de lei/kg, pentru jambon tradițional 182.000 de lei, iar pentru costiță de porc 95.000 de lei/kg. Pentru carnea tocată necesară la sarmale, băcăuanii trebuie să plătească 60.000 de lei pentru un kg.
Cumpărătorii aflați ieri în piață își făuseră deja calculele privind cheltuielile pentru masa de sărbători: „Am cheltuit în jur de trei milioane de lei pentru carne și legume. Am cumpărat o pulpă de porc, cîrnați, șuncă afumată și pulpe de pui. Piața mi se pare mult mai aglomerată în ultimele zile și am observat că unele prețuri s-au ridicat în ultima clipă. Cine știe ce surprize vom mai avea zilele astea!”, ne-a spus Elena Bichineț.Tot atîta apreciază că a cheltuit și Dochița S.: „Astăzi este mai aglomerat ca zilele trecute. Toți lăsăm cumpărăturile pentru ultima clipă, cînd se scumpesc. Am dat pînă acum cam 2.5 milioane – 3 milioane de lei pentru carne și legume.”
Maria Chifani este de aceeași părere: „Este mai aglomerat în piață și cred că prețurile s-au mai ridicat în aceste zile. Am cumpărat mai bine de jumătate din produsele necesare și am cheltuit aproape 2.000.000 de lei.” Oricum, chiar dacă sumele cheltuite pun la încercare nervii cumpărătorilor, aproape nimeni nu renunță la masa de Crăciun. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns