• inițial se credea că este vorba despre o mînă criminală, însă pompierii au stabilit că incendiul s-a datorat unui scurtcircuit electric
Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județul Bacău, biserica ortodoxă din satul Burchi, comuna Negri, a fost mistuită în întregime de flăcări. Incendiul a izbucnit ieri noapte, puțin după miezul nopții, cînd a fost observat de localnici. Focul a ars mocnit în interior pînă cînd s-a prăbușit acoperișul, într-un zgomot de nedescris. „Cîinii au început să latre și am auzit o huială, ca la cutremur. Cînd am ieșit din casă, ardea biserica. Am încercat să ne adunăm, oamenii au vrut să intervină, dar aici sîntem ca într-un beci, nu avem nici un bec. Am sunat imediat la pompieri, poliție, și apoi la preotul paroh”, ne-a declarat Ion Pădure, care locuiește în imediata apropiere a bisericii. Pompierii au intervenit cu două autospeciale, însă din cauza distanței mari pînă la locul incendiului, nu au putut salva nimic. „Am ajuns la incendiu după două ore din cauza distanței și a drumului accidentat. Din păcate, cînd am ajuns noi, acoperișul bisericii se prăbușise și nu am avut decît de stins cîteva focare”, ne-a declarat maiorul Volodea Tisescu, purtatorul de cuvînt al Grupului de Pompieri Militari „Mr.Constantintin Ene” Bacău.
Biserica ce are hramul Sfîntul Nicolae și Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost construită în 1830 și fusese renovată recent. „Nu a mai rămas nimic, decît două icoane pictate pe zidul exterior de la intrarea în biserică. În rest a ars tot: catapeteasma, icoanele, odoarele. Acum cîteva luni, biserica a fost pîngărită de necunoscuți, care au mînjit pereții cu excremente și au spart geamurile”, ne-a declarat preotul paroh Octav Sandu. Deoarece nu intrase nimeni în biserică de duminică, de după slujbă, și pentru că mai fusese ținta batjocurii, oamenii locului erau convinși că este vorba de o mînă criminală. Bănuielile lor le-au fost însă infirmate de pompierii militari, care au stabilit drept cauză a incendiului: „un scurtcircuit la instalația electrică postată greșit pe suport de lemn”. Pînă cînd lăcașul de cult va fi reconstruit din temelii, oamenii din satul Burchi vor trebui să meargă pe jos șase kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată biserică. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns