• alocația de hrană pentru persoanele instituționalizate în diferite centre, dar și pentru bolnavii internați a crescut cu 17% • vestea nu îi bucură pe bătrînii de la Răchitoasa, deoarece pentru aceștia nu au fost alocați suficienți bani pentru mîncare nici cînd alocația era mai mică • suplimentul de hrană în căminul spital este asigurat de grădina proprie, care spre norocul bătrînilor a fost ocolită de grindină
Asistații internați în cele șapte cămine spital din județ, copiii din centrele de plasament și bolnavii de pe patul de spital beneficiază de mai mulți bani pentru hrana zilnică. Începînd din această lună, alocația de hrană zilnică pentru aceste categorii de persoane cu probleme a fost majorată cu 17 procente. Aceasta înseamnă că mîncarea din farfuriile bolnavilor, a bătrînilor, copiilor sau persoanelor cu handicap din centre ar trebui să fie mai consistentă și mai bună, iar aceștia să nu mai fie nevoiți să alerge după o bucată de carne prin farfurie. Majorarea cotei zilnice de hrană nu îi bucură însă pe directorii căminelor spital, decît în măsura în care banii se regăsesc și pe fila de buget. „Majorarea alocației zilnice de hrană pentru creșterea calității mîncării bătrînilor asistați în centrul nostru va reprezenta o bucurie în momentul în care ni se vor aloca și fondurile necesare. Noi nu primeam toți banii nici cînd alocația era de 55.000 de lei pe zi”, ne-a declarat Vasile Grecu, directorul azilului de bătrîni din Răchitoasa. Banii pentru cheltuielile căminului de bătrîni vin de la Consiliul Județean, prin intermediul consiliului local. Anul acesta, azilul a primit pentru cheltuieli materiale 1,7 miliarde de lei, sumă ce acoperă numai cheltuielile de hrană într-un an. „În acești bani au intrat însă și lucrări pentru întreținerea clădirilor și alte investiții în centru, așa că banii pentru mîncare nu ne sînt suficienți, dar ne descurcăm din economii”, a precizat directorul Grecu. Norocul celor 110 bătrîni asistați în cămin este că unitatea are grădină proprie de unde se aprovizionează cu legumele și zarzavaturile necesare. Grindina care s-a abătut asupra localității Răchitoasa s-a oprit la 200 de metri de grădina azilului, aceasta fiind salvată.
Alocația zilnică de hrană pentru bătrînii din azile, dar și pentru celelalte persoane cu handicap internate în instituții de profil este de 65.000 de lei, cu 10.000 de lei mai mare. Cei 36 de asistați de la Parincea nu au fost așa de norocoși, pentru că grindina și ploaia au distrus complet grădina. „Vom pune alte răsaduri și sperăm că nu va afecta producția, mai ales că multe dintre cele necesare hranei le avem din microferma noastră, unde am dezvoltat atît agricultura cît și creșterea animalelor cu asistații noștri”, ne-a declarat Roni Dorneanu, directorul centrului „Miorița” din Parincea.
Bolnavii internați în spitalele din județul nostru așteaptă și ei să primească hrană mai bună de la cantine. Pînă acum, în medie, unui bolnav i se acordă zilnic mîncare de aproape 40.000 de lei. Bolnavii cu afecțiuni grave și care necesită o alimentație bogată în vitamine și proteine primesc mîncare dintr-un fond de circa 77.000 de lei de bolnav. Din cauza nivelului mic al alocației, nu de multe ori au fost situațiile în care pacienții s-au plîns de calitatea mîncării din spital. Mulți dintre ei au spus că pentru a se sătura au fost nevoiți să apeleze la mîncarea din borcan sau sufertaș adusă de rude. Casa de Asigurări de Sănătate Bacău a întreprins un control în cantinele spitalelor și a concluzionat că din banii alocați se acordă meniuri destul de variate, dar că se poate face și mai mult pentru sporirea calității hranei din spital. Rămîne de văzut cum va fi de acum înainte, dat fiind că la cota zilnică de hrană a unui pacient se mai adaugă cîteva zeci de mii de lei bune. acești bani adunați, ar permite unui gospodar să poată oferi mîncare destul de bună pacienților internați în spitale. Anul acesta, pentru spitalele din județ s-a alocat un fond de hrană de peste 35 de miliarde de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns