• ea acuză autoritățile locale, dar și pe cele de la județ, că nu o pun în posesie cu șase hectare de teren, deși are hotărîre judecătorească definitivă • conducerea Primăriei Stănișești, abia instalată, a descoperit că pe respectivul teren au fost eliberate două rînduri de titluri de proprietate • fosta proprietară susține că secretarul general al Prefecturii i-ar fi cerut prin intermediari un porc drept mită • acesta consideră acuzele femeii drept calomnii
Suzana Vrînceanu, o femeie de 70 de ani, din București, a început greva foamei la Primăria Stănișești pe motiv că autoritățile locale nu o pun în posesie pe o suprafață de peste șase hectare de teren agricol. Ea este decisă să nu renunțe la acțiunea ei pînă cînd autoritățile nu-i vor rezolva situația. În 1991, femeia a primit zece hectare de teren, din cele 26 cu cîte figura ca expropriată, pentru că atît permitea legea. Apoi au venit celalalte legi ale fondului funciar și în baza acestora a cerut și restul de teren în continuarea celui primit atunci în ’91, pentru că făcea parte din același amplasament. „Mi-au mai dat titlu de proprietate pe suprafața de încă șase hectare. De la început au fost probleme, pentru că tot acolo mai primiseră teren alte familii și eu nu am fost pusă în posesie. Apoi, anul trecut, m-am trezit dată în judecată de fostul primar pentru anularea titlului meu de proprietate. La instanță mi-au dat mie dreptate, pentru că ar fi trebuit anulate titlurile celor care au fost puși abuziv în posesie. Or, fostul primar, m-a dat pe mine în judecată ca să-mi anuleze titlul. De atunci, de mai bine de două luni, tot umblu cu hotărîtrea judecătorească pe la primărie să mă pună în posesie. Ei spun ba să fac acțiune în revendicare, ba să fac plîngere pentru tulburare în posesie. Dar, ce vină am eu pentru toate astea? Atîta știu, că n-am fost pusă în posesie și că m-am săturat de făcut drumul București-Bacău doar că să fiu purtată cu zăhărelul”, ne-a spus Suzana Vrînceanu. Femeia mai spune că nici una dintre motivațiile celor de la Primăria Stănișești nu stau în picioare atîta timp cît există documente semnate de specialiștii OCAOTA că o suprafață de peste opt hectare, în care este inclus și terenul ei, este ocupată abuziv de săteni, fără punerea lor în posesie.
Funcționarilor primăriei le este teamă să-i scoată afară pe ocupanții terenului
Funcționarii primăriei recunosc faptul că femeia are dreptate. Dar, în același timp, susțin că nu se pot duce sub nici o formă să-i scoată afară de acolo pe cei care au ocupat terenul tot cu acte pentru că s-ar isca o bătălie „ca la 1907”. Vicențiu David, secretarul Primăriei Stănișești, spune că aproximativ 18 familii au primit acolo teren în baza unor adeverințe de comunicare încă de la începutul anilor ’90. „Legea 18 prevedea atunci că nu se poate acorda foștilor proprietari o suprafață de teren mai mare de zece hectare. Atît i s-a atribuit și Suzanei Vrînceanu, deși ea fusese expropriată de o suprafață mult mai mare. Imediat, în vecinătate au fost puși în posesie, pe baza unor adeverințe de comunicare, alți oameni cărora li s-au dat și titluri de proprietate. Apoi au venit pe rînd celelate legi funciare care a dat dreptul foștilor proprietari să solicite pînă la 50 de hectare. Suzana Vrînceanu a făcut cerere de retrocedare a încă 36 hectare în continuarea primului amplasament, lucru care a devenit acum imposibil”, ne-a deslușit întrucîtva problema secretarul primăriei. El a mai precizat că fostei proprietare i s-a oferit la schimb o altă suprafață de teren în fosta livadă Benești, singurul loc unde avea disponibil primăria. De asemenea, s-au purtat discuții de-a lungul vremii și cu sătenii care ocupă acum terenul care-i aparține Suzanei Vrînceanu. „Nici una dintre părți nu a vrut să cedeze. Ba încă actualii ocupanți ne-au spus fățiș că ne iau gîtul dacă ne ducem să-i scoatem de acolo după atîta timp”, ne-a spus secretarul Primăriei Stănișești. „Cum să cedez, dacă acolo este dreptul meu? De ce nu le-a dat fostul primar pe ei în judecată să le anuleze titlurile de proprietate și nu pe mine, care nu am un drept dobîndit, ci unul moștenit. Au zis probabil că sînt una singură și că în plus nici nu stau în comună. Îmi ajunge cît îm suferit. Îmi vreau dreptul înapoi și nu renunț la greva foamei”, s-a încăpățînat femeia, înfigîndu-se parcă și mai abitir în spătarul băncii din fața primăriei, acolo unde și-a stabilit sediul pentru a face greva foamei.
„Au vrut mită ca să le anuleze lor titlurile de proprietate”
Suzana Vrînceanu susține că Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, i-ar fi cerut mită un porc pentru a-i rezolva problema terenului. „Este drept că nu mi-a cerut el personal, ci prin intermediari. Doamna inginer agricol Frunză de la Vultureni a fost intermediara dumnealui. Mi-a spus că trebuie să cumpăr doi porci de la ea. Unul urma să rămînă pe loc pentru ea, iar celălalt să ajungă la domnul Hură, de la Prefectură. Și a mai fost un domn, tot de la Prefectură, care mi-a cerut mie personal două milioane de lei, ca să le anuleze titlurile de proprietate ale celor care stau și acum abuziv pe terenul meu. La o ședință a Comisiei Județeane am spus tuturor ce mi-a cerut, și el a zis că am înțeles eu greșit. Că era vorba, de fapt, de niște taxe pentru actele din justiție, pe care trebuia să le suport eu din banii mei, și pentru care primeam chitanțe”, ne-a mai povestit Suzana Vrînceanu. Secretarul general al Prefecturii, Gheorghe Hură a rămas stupefiat la auzul acuzațiilor. El a recunoscut că o știe pe femeie, în urma audiențelor pe care aceasta le-a solicitat la autoritățile județene. „Este pentru prima dată cînd aud de povestea asta cu porcii. Eu nu am discutat cu nimeni o asemenea problemă, nici nu am provocat-o și nici nu am indus o discuție cu cineva pe tema asta. Suzana Vrînceanu a venit la mine în audiență, am fost și am făcut verificări pe teren, și sînt într-adevăr cîteva persoane acolo ale căror titluri ar trebui anulate. Însă tot primarul, în calitate de președine al Comisiei locale de aplicare al legilor fondului fiunciar, trebuie să facă acest lucru. Repet, nu am nici o legătură cu porcii despre care vorbește doamna și consider aceste acuzații nefondate drept calomnii”, ne-a precizat Gheorghe Hură.
Noul primar nu știe cum va rezolva problema
Primarul Gabriel Năstase a intrat din plin în hățișurile administrației locale cu o problemă extrem de delicată. El recunoaște că oamenii care au terenuri pe suprafața care-i aparține Suzanei Vrînceanu l-au amenițat și pe el. „Mi-au spus că se vor preface că nu vor recunoaște cine sînt dacă mă duc să o pun în posesie acolo și că vor ieși cu topoarele dacă este nevoie. Știu că femeia are dreptate. Nu găsesc însă nici o soluție pentru a rezolva aceast problemă. Să spunem că mă duc și o pun în posesie. Mă urc în mașină și am plecat, iar după aceea iese măcel acolo. Ce-am rezolvat? Pe de altă parte, femeia are dreptul la acest teren conform unei hotărîri judecătorești. Ceilalați susțin că și ei sînt proprietari și-mi flutură pe sub nas titlurile de proprietate. Așa a căzut năpasta pe mine să fiu nevoit să rezolv o problemă pe care a stîrnit-o fosta administrație și care a tot fost tegiversată de atîta amar de vreme”, ne-a spus Gabriel Năstase, primarul comunei Stănișești. El a mai precizat că pînă la urmă va apela la ajutorul forțelor de ordine ca să o pună în posesie pe femeie, conștient fiind că această măsură nu va detensiona deloc situația. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns