Pot cintari faptele remarcabile din tineretea unui om mai mult decit faptele reprobabile de mai tirziu ale aceluiasi om? Daca un om a fost numit cetatean de onoare al Bacaului iar o strada din oras ii poarta numele pentru ca a participat la celebrul „zbor al Marii Uniri”, iar ulterior s-a ocupat de doua lovituri de stat, a participat la masluirea alegerilor din 1946 si apoi a devenit coordonatorul epurarilor politice din Armata, ce facem? Il pastram cetatean de onoare?
Ideea este ca Victor Precup, copilor in avionul care a dus mesajul Guvernului Român catre românii din Transilvania in 1918, mesaj care a dus la convocarea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, a devenit, ulterior, complotist. A contribuit la revenirea pe tron a regelui Carol al II-lea si, pentru ca nu a fost numit ministrul peste Armata, cum se astepta, a complotat pentru inlaturarea sa.
Condamnat la inchisoare, il intilneste la Doftana pe Gh. Gheorghiu-Dej, devine comunist si sef peste departamentul care se ocupa cu propaganda politica in Armata, de fapt, organul care a epurat politic cadrele militare.
Dilema ramine: poate sa ramina cetatean de onoare al Bacaului un personaj cu o asemenea poveste?
Lasă un răspuns