• Maria și Vasile Scorța din Bacău sînt amenințați cu evacuarea din locuință pentru că au acumulat datorii de peste 101.000.000 de lei la întreținere • timp de 20 de ani, ei nu a achitat nici un leu la întreținere • dacă s-ar scoate la licitație apartamentul familiei Scorțaru, datoria la întreținere nu s-ar recupera integral din valoarea locuinței
Record absolut la asociația 40 din Bacău. În vreme ce zeci de familii de băcăuani sînt evacuate zilnic din case pentru datorii de cîteva milioane de lei la întreținere, Maria și Vasile Scorța din blocul 128, scara B, de pe strada Milcov din Bacău, au reușit să se strecoare vreme de 20 de ani fără să calce pragul asociației de locatari. Datoriile acumulate pînă în prezent de Maria și Vasile Scorța, în vîrstă de 50, respectiv 52 de ani, au depășit, deja, o sută de milioane de lei. „Nu mai știm ce să facem cu ei. Sînt recalcitranți, nu dau niciodată drumul la ușă”, spune, cu năduf, Viorel Pruteanu, președintele Asociație de proprietari nr. 40 din Bacău.
De acest lucru aveam să ne convingem și noi cîteva ore mai tîrziu cînd, de bună credință, am bătut la ușa familiei Scorța. Un miros iute și pătrunzător domnește pe întreg palierul. După mai bine de un sfert de oră de stat în fața apartamentului, Vasile Scorța s-a îndurat, în sfîrșit, să întredeschidă ușa, cît să își poată scoate capul afară. Parcă s-ar fi deschis ușa unei latrine publice în care nu s-a mai făcut curățenie de cîțiva ani. „Cine sînteți și ce vreți?”, ne întreabă scurt, bărbatul. Nu apucăm bine să îi spunem cine sîntem, că bătrînul îmbrăcat ponosit și cu un fes răpciugos, înfundat adînc pe cap, ne trîntește ușa în nas. „Măcar dacă nu ar trăi în așa o cocină. Trebuie să îți pui batista la nas de fiecare dată cînd treci pe lîngă ușa lor”, ne spune unul dintre vecini, în timp ce trece în fugă prin fața apartamentului cu numărul 13, unde locuiește familia Scorța.
Ceva mai sensibili la rugămințile noastre s-au dovedit a fi cîțiva gîndaci de bucătărie. În timp ce sunam de zor la ușa apartamentului, dolofanele gîngănii au ieșit pe rînd din apartament, s-au plimbat în lung și în lat pe tăblia ușii, cît să ne dea binețe, după care s-au grăbit să reintre în casă, amețite, probabil, de aerul ceva mai proaspăt de afară. Nici cu Maria Scorța nu a avut mai mult succes. Abia întoarsă de la serviciu, femeia în vîrstă de 50 de ani, angajată la Direcția de Salubritate și Spații Verzi din cadrul Primăriei, s-a încăpățînat să rămînă ascunsă în spatele ușii. „Ce vreți de la mine? Sînt săracă, vai de capul meu! Dacă aveți mandat de arestare, deschid, altfel, nu. Acum mă duc și îmi fac seama. Îmi pun ștreangul de gît, că nu-i mare lucru. Să văd atunci ce o să mai ziceți”, turuie femeia din spatele ușii.
Istoria celor o sută de milioane de lei datorie
„Sînt mulți, într-adevăr, în casă. Au 11 copii. De aceea se și adună o sumă atît de mare de plătit la întreținere. Dar nici nu fac nimic să iasă din situația asta. S-au mutat în 1983, aici, în bloc. Pînă prin 1989, a mai fost cum a mai fost. Cîțiva ani au fost chiar ajutați de niște măicuțe de la o mănăstire. Veneau deseori să le aducă de mîncare sau cîte ceva de îmbrăcat. După un timp, s-au lămurit și măicuțele cu cine au de a face și nu au mai dat pe aici”, spune și șeful de scară, Ligia Avădanei. În 1983, cînd s-a mutat în blocul cu numărul 128 de pe strada Milcov, familia Scorțanu a avut repartiție de la una dintre unitățile fostei cooperații meșteșugăreși, unde lucra capul familiei. După vreo trei patru ani, Vasile Scorța și-a pierdut slujba. Vecinii săi spun că, de atunci, nici nu a mai făcut nimic să își caute un alt serviciu. „De aia nu sînt de plîns. Dacă ar fi fost bolnavi, fără o mînă sau un picior, ar fi fost de crezut. Așa, o parte dintre copiii cei mari lucrează, serviciu are și mama lor, așa că ar fi putut să achite măcar cît de puțin la întreținere, așa cum face orice locatar”, mai spune Ligia Avădanei.
Pe lîngă faptul că este șef de scară, și primește, mai mereu reproșuri din partea celoralți locatari din cauza acestei familii, Ligia Avădanei mai are și nenorocul să stea chiar sub apartamentul ocupat de Maria și Vasile Scorțaru. Cu tencuiala distrusă complet din cauza apei care se scurge tot timpul de sus, pereții din sufragerie abia dacă mai pot fi reparați, iar în baie, Ligia Avădanie stă cu bidoanele de plastic presărate peste tot pe podea, pentru a strînge apa care picură din tavan. „M-am hotărît. Săptămîna viitoare le opresc apa. Nu se mai poate trăi așa. La robinetele lor apa curge în neștire. Spre norocul lor, nu sînt mulți locatari contorizați în bloc așa că, în fiecare lună, consumul se împarte la mai multe persoane”, mai spune șefa scării.
Viorel Pruteanu, președintele Asociație 40, ne-a declarat că lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă apartamentul în care locuiește familia Scorța ar fi fost proprietate personală. „Apartamentul aparține acum firmei Incomar. Am luat legătura cu noul director al societății și am reușit să înaintăm, împreună, procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor. Numai că apartamentul a fost evaluat la 138 de milioane de lei. Dacă se mai tergiversează mult punerea în aplicare a executării silite, nu o să mai putem acoperi toate datoriile cu banii pe care o să fie luați din vînzarea apartamentului”, mai spune președintele Asociației 40. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns