Piața muzicală romînească a devenit una foarte profitabilă, așa că se explică apariția a tot soiul de formații care mai de care mai anormale, pentru a prinde și ei o mică „bucățică” din ceea ce se numește faimă sau bogăție.
Formațiile sînt variate, așa cum sînt și gusturile ascultătorilor. Din păcate, majoritatea preferințelor denotă că gusturile romînilor lasă de dorit. Sînt acceptate toate formațiile care au în componența lor fete „dotate” fizic, dar fără voce și fără inspirație, precum și formații care încearcă să vadă pînă unde e limita romînului în materie de „muzică”. Așa, chipurile, au apărut formații de o vară, cum ar fi Spicy sau Varză. Atracția acestora sînt sînii și fundulețul unor fete, de „sound”-ul prea asemănător cu ceea ce deja a fost inventat, asezonate cu versuri dele mai multe ori puerile, fără prea multă logică.
Totuși, de peste Prut, de la „frații” pe care mulți dintre noi îi consideră inferiori românilor „de rasă pură”, primim de mai bine de un an lecții dure în ceea ce privește calitatea muzicii. Cu toții am auzit de formații ca Zdob și Zdub, Milenium sau O-zone. Acestea fac parte din grupul restrîns al formațiilor românești care au fost capabile să iasă din țara lor și să fie apreciați pe plan internațional. Noi ne mîndrim cu o fată căreia i s-a difuzat melodia odată la un radio din străinătate și care apoi vine în România cu aere de vedetă sau cu o formație de animăluțe (AnimalX) care a reușit să ajungă pe scena MTV-ului. Singura problemă a fost că, în momentul în care aceștia au fost filmați, sala era goală. Și, totuși, găsim cu bucurie un motiv de laudă la adresa acestora. Cu ce sînt aceștia deosebiți, nimeni nu știe. Ba, greșesc! Animăluțele se schimonosesc pe scenă și bombonica dă din funduleț.
În schimb, cei de peste Prut reușesc să fie inediți, trăsniți chiar prin melodiile lor haioase și prin inventivitatea lor. Cei de la Zdob și Zdub urcă pe scenă cu costumul popular romînesc, melodiile le înțelege toată lumea, fiind vesele și pline de haz. De curînd s-au întovărășit cu un „dj lăutaru”, căruia majoritatea ascultătorilor deja îi știu versurile. Cîte formații de genul lor s-au mai îmbrăcat în costum popular al țării de origine pe scena MTV Rusia? Nimeni nu i-a huiduit, din contra, au făcut impresie foarte bună. Cei de la O-zone (Radu, Arsene și Dan) cu „ți-am dat beep și sînt voinic” și „îți trimit un esemes” au devenit super cunoscuți. Asta pentru că, deși nu sînt foto-modele, atrag publicul cu muzica lor copilăroasă. „Milenium”, cu noul lor album „Fata sihastră”, au introdus un nou stil în muzica romînească. Și, cu toate că trupa are o fată ca solistă, nu răzbate nimic vulgar sau deocheat din partea ei. Poate pentru că nu are nevoie de „mici” șiretlicuri pentru a atrage atenția publicului.
După cum mulți tineri consideră deja, muzica din Moldova, prin calitate, diversitate în sensul bun al cuvîntului, este cu mult mai superioară decît cea „din buric” a romînilor. Oferim cîte o frunză de varză tuturor celor care consideră că a ține un microfon în mînă și a combina tot felul de melodii faimoase într-un șlagăr plagiat îi transformă în artiști. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns