În vocabularul adolescenților întîlnim adesea cuvîntul prieten, chiar dacă acesta ia diferite nuanțe, cum ar fi coleg, vecin, amic. Prietenia adevărată, după părerea unor liceeni, se poate lega numai „din leagăn”, adică de la cele mai fragede vîrste. Atunci cînd nu apar încă ambițiile, orgoliile sau alte răutăți ale maturității. Prieteniile din copilărie cu greu pot fi rupte. Chiar dacă există mici conflicte verbale sau de altă natură, se pot ignora, căci timpul petrecut împreună, amintirile, nu pot fi uitate cu ușurință. Așa se întîmplă și cu relațiile în cupluri, care, pornind pe un drum împreună încă de la 13, 14 ani, le este foarte greu să renunțe unul la altul. Așadar sentimentul poate să dispară, dar trecutul poate fi în aceste cazuri , un bun aliat. Nu se întîmplă întotdeauna așa. Codrin C., în vîrstă de 20 ani, a avut o prietenă timp de patru ani, pe care a iubit-o enorm și nu a crezut că ar mai putea exista o altă fată pentru el. Dar „fazele au fost de nesuportat”, și a hotărît să renunțe să mai sufere. Acum este împreună cu o fată minunată și se iubesc la nebunie. „Chiar nici nu mă gîndeam că voi găsi atît de repede pe cineva de care să fiu așa de îndrăgostit”, recunoaște Codrin.
După un timp petrecut împreună, prietenii încep deja să împrumute din gestica și mimica celuilalt, de la modul de a se îmbrăca pînă la modul de a se comporta în societate. Prietenii se influențează chiar în alegerea liceului și chiar a profilului, iar mai tîrziu în opțiunea facultății și a orașului acesteia. Diana Roca și Cristina Țaga sînt prietene de cînd se știu. Au crescut împreună și nu ar fi putut accepta să fie la licee diferite sau chiar în alte clase , căci sînt de aceeași vîrstă. „Cristina știe să spună mereu cuvîntul potrivit la momentul potrivit. Prietenia e greu s-o definești în scris, e mai ușor și plăcut să o poți împărtăși”, afirmă Diana. Prieteniile sincere și dezinteresate sînt cel mai adesea între frați și surori. Se cunosc atît de bine, își știu tabieturile, obiceiurile bune sau proaste, învață să se accepte, și se pot apropia mai mult decît orice alte persoane. Ștefana S., în vîrstă de 17 ani, e cu cinci ani mai mică decît sora ei, dar asta nu a făcut-o niciodată să o trateze cu inferioritate.”Doar atunci cînd e departe simt cît de mult îmi lipsește. Fiind mai mare decît mine, am avut întotdeauna la dispoziție experiența ei, care mi-a fost de mare ajutor în momentele de cumpănă. Poate că, dacă n-am fi fost în aceeași familie, certurile intervenite ne-ar fi separat definitiv, dar iată că soarta ne-a unit și acum realizez mai mult ca niciodată cît de mult o iubesc”, afirmă Ștefana.
Prietenia există cu adevărat între cei cu mare asemănare de caracter, căci o veche zicătoare spune că „totul este comun între prieteni”. Irina C. e cea mai bună prietenă a Cristinuței, cum îi zice ea. Ele sînt în aceeași clasă de trei ani, la Colegiul Național „Gh. Vrănceanu”, dar și-au dat seama de „potrivirea uluitoare între caractere”, după cum spun ele, abia anul trecut. Există, pentru unii, o falsă impresie în ceea ce privește prietenia. Ea înseamnă responsabilitate și nu e acea prietenie spontană pe care ți-o arată cineva atunci cînd urmărește un scop sau cînd ai cîștigat la Loto! (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns