Holurile reci, specifice spitalelor, cu pereți albi, au prins viață și culoare în Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean. De cum intri în holul care duce spre saloanele unde sunt internați copiii, te întâmpină o lume fascinantă, de basm – căprioare, tigri, urși panda, canguri, pinguini, fazani, pești, caracatițe, delfini – sunt prietenii copiilor aflați în suferință, spitalizați în Secția de Chirurgie.
Cătălina CHIFU
Peisajele pictate în culorii vii, vesele, te poartă într-o călătorie imaginară prin savană, Antarctica, India, China și Canada. În două dintre saloane s-au făcut sculpturi 3D în polistiren, care a fost apoi colorat și lipit pe perete cu silicon. Picturile sunt realizate de elevii de la Colegiul de Artă „George Apostu”. Început în 2012 și aproape de finalizare acum, proiectul a fost inițiat de dr. Mihai Galinescu, șeful secției, și a fost pus în mișcare de Fundația Trust Orfelinat Ungureni, cu ajutorul Consiliului Județean și al sponsorilor. Ideea a fost aceea de a crea o atmosferă caldă, prietenoasă, în care copiii bolnavi să găsească alinare și să depășească mai ușor durerea și dorul de părinți.
Rezultatul a fost unul peste așteptări. Deși sunt bolnavi, iar unii stau singuri în spital, copiii reacționează foarte bine la schimbările aduse secției – sunt mai veseli, optimiști, curioși să afle cât mai multe din desenele viu colorate. Unii de-abia se deplasează, dar, susținuți de asistente sau de părinți, încearcă să numere peștișorii de pe pereții din hol, învață culorile și animalele. Unora chiar le pare rău că pleacă acasă. Într-un salon de la Chirurgie am cunoscut-o pe Sara, o mică prințesă de 4 ani (ne arată patru degețele), internată împreună cu mama ei. A făcut ochii mari și s-a înseninat la față când a auzit că vrem să-i facem o poză. Cel mai mult îi plac urșii panda, dar și căprioarele. Și peștii, până la urmă. Rareș are 13 ani și este în spital de două săptămâni, cu peritonită generalizată: „Nu-mi place în spital, dar desene ca aici nu am nici acasă.”
„Îi ajută atmosfera creată aici. Se recuperează mai repede dacă au o stare psihică bună. În prima zi sunt mai speriați, apoi se simt ca în vacanță, își fac prieteni. Unii spun că au venit în tabără”, explică Liliana Grigoraș, asistent șef. „Acasă suntem singuri, părinții pleacă la muncă. Aici e frumos, avem prieteni și ne jucăm”, mai spun copiii. Tot la Chirurgie – Ortopedie Pediatrică s-a amenajat o cameră de joacă și kinetoterapie pentru copiii care au nevoie de recuperare, proiect inițiat, de asemenea, de dr. Galinescu. Este prevăzută cu spalier, bicicletă ergonomică, dar nu lipsesc din ea jucării, jocuri de tot felul și televizor pentru desene animate. Camera, colorată și ea în albastru și roz, a costat 16.000 de euro și a fost finanțată de sponsori.
Terapie mobilă prin joc
Geanina Macovei este cea mai bună prietenă a copiilor bolnavi de la Chirurgie. Ea este angajată la Fundația Trust Orfelinat Ungureni și educator pe programe de terapie mobilă prin joc în Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. Copiii o adoră și de-abia așteaptă ora 13.00, când ea își face apariția în saloane.
„Această terapie prin joc se adresează copiilor imobilizați la pat. De la ora 13.00 la 17.30 merg la patul fiecărui copil și încerc, prin diverse jocuri, să le alinez un pic din suferință, plictiseală, pentru a le face spitalizarea mai ușoară. Aici este un mediu care îi sperie, mulți dintre ei stau singuri, fără însoțitori sau părinți. Nicio zi nu seamănă cu alta, de asta copiii așteaptă cu nerăbdare orele de joacă. Colorăm, desenăm, pictăm, facem jocuri de grup, puzzle, jucăm cărți, table, le citesc povești. Cei cu arsuri preferă poveștile, se liniștesc și mai uită de dureri. În 2011 ne-a venit și ideea cu picturile pe pereți. S-a făcut un protocol cu cei de la Colegiul de Artă , care au agreat ideea, iar în 2012 am început.
Copiii și-au pus la bătaie imaginația și a ieșit acest proiect frumos. S-au folosit culori speciale pentru picturi, care să nu se șteargă repede. Coordonatoarea elevilor care au pictat aici a fost inițial prof. Cati Andrieș, ștafeta a fost predată apoi prof. Bianca Rotaru. Probabil că într-o lună vom finaliza proiectul. Vrem să încheiem apoteotic: pe un perete va fi întregul Univers, cu planete, totul în culori strălucitoare”, ne-a dezvăluit Geanina Macovei.
Dacă va primi finanțare, proiectul nu se va opri aici. „Vrem să facem picturi și la ATI. Ce-i drept, am vrea ca toată Pediatria să o vedem colorată, dar ne trebuie bani”, arată Geanina Macovei.
Diana a zis
ne bucuram pentru ceea ce ati facut,insa ne-am bucura si mai mult daca la nasteri ar asista si taticii,in alte tari acest lucru se procedeaza si e unul foarte bun pentru viitoarea mamica..sotul meu cand am nascut in Spania a asistat si mi-a fost de mare ajutor doar simtind-ui prezenta,iar orele pregatitoare pentru ziua nasterii sunt gratuite,nu am platit un cent spaga si nimeni nu astepta nimic si nici nu mi s-a pus geanta in brate ca se dau ceva spaga…la asta mai trebuie lucrat si la aspectul cu bonurile care par a fi degeaba …in afara iti faci programare la cei de la informatii din spital sau la medicul de familie si se vine in ziua respectiva la ora care i s-a facut programare fara a se trezi dis de dimineata de la 2-3 ca sa ia bon si sa-l prinda pranzul pe acolo…imi este teama sincer sa raman insarcinata dat fiind faptul ca daca nu dai spaga te lasa pe masa de nasteri…cunsoc un caz…si poate chiar daca stergeti acest mesaj macar stiu ca l-ati citit si imi pare rau daca adevarul deranjeaza,insa si pe noi toti ceilalti ne deranjeaza ca fara spaga si pile nu faci mai nimic in tara asta europeana ! o zi buna va doresc si multa sanatate !