• construirea acestui imobil, în care vor locui 54 de persoane, a costat 14 miliarde de lei • pentru bolnavii recuperabili, clădirea permite administrarea ca într-o casă, bolnavii putînd să-și spele singuri hainele, ori să-și pregătească cafeaua • Asociația Betania a contribuit cu 200.000 de euro
La Centrul de Recuperare și Reabilitare (CNRR) din Răcăciuni a avut loc, ieri, inaugurarea unui nou corp de clădire pentru bolnavi. „Construcția a fost începută în anul 2000, cu bani de la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap, a continuat cu finanțarea Consiliului Județean, însă finalizarea ei a fost posibilă cu ajutorul Asociației Betania”, ne-a declarat Ovidiu Necula, directorul căminului-spital din Gîșteni.
Noua clădire este realizată în așa fel încît persoana cu handicap să poată urma o recuperare cît mai eficientă pentru a fi reintegrată în societate. Bolnavii vor sta cîte patru în cameră, însă fiecare va dispune de mobilierul său, așa încît să poată duce un trai independent. Pentru asistații de la Gîșteni s-a mai înființat o spălătorie cu mașini automate, unde vor învăța să își spele singuri hainele, o cameră de zi pentru activitățile din timpul liber, dotată cu televizor, table și șah, o mică bucătărie, unde își vor putea pregăti o gustare, ceaiul și cafeaua. Clădirea mai are și un complex de terapie ocupațională și recuperare, cabinet psihologic, kinetoterapeutic și un cabinet stomatologic.
În viitorul apropiat va fi compartimentată și mansarda pentru activități lucrative: țesătorie, modelaj, sală de lectură, cabinet informatic și un club multifuncțional. Capacitatea noului corp de clădire este de 54 de locuri. „Aici vor fi mutați cei care au mari posibilități de a fi recuperați și redați societății, adică circa 30 de persoane. Ceilailalți 24 de asistați care se vor muta în noua clădire provin din rîndul pacienților foarte bolnavi, care necesită îngrijiri speciale. De altfel, pentru ei s-au și realizat dotări specifice”, ne-a mai spus doctorul Necula. Construcția noii clădiri a costat 14 miliarde de lei. Asociația Betania a contribuit la finalizarea clădirii cu 200.000 de Euro, sprijin fără de care construcția nu putea fi terminată prea curînd. (C.T.)
Lasă un răspuns