Nu mai sîntem obligați să ne pîrîm rudele la fisc
• pentru un venit lunar de 2,4 milioane de lei, se achită un impozit de 18 la sută • deducerea personală de bază este de două milioane de lei • pensiile mai mici de opt milioane de lei nu se impozitează
Contribuabilii care obțin venituri din salarii și pensii vor plăti impozitul lunar pe venit după o nouă grilă. Baremul de impunere pentru veniturile care vor fi obținute de persoanele fizice în anul 2004 prevede, pentru un venit lunar de 2,4 milioane de lei, o cotă de impozit de 18 la sută. Veniturile cuprinse între 2,4 milioane de lei și 5,8 milioane de lei vor fi impozitate lunar cu 432.000 de lei și o cotă de 23 la sută pentru ceea ce depășește 2,4 milioane de lei. Persoanele care obțin venituri lunare cuprinse între 5,8 milioane de lei și 9,3 milioane de lei vor plăti, de la 1 ianuarie, un impozit de 1,2 milioane de lei plus 28 la sută din ceea ce depășește 5,8 milioane de lei. În cazul veniturilor situate între 9,3 milioane de lei și 13 milioane de lei, impozitul va fi de 2,194 milioane de lei și o cotă de 34 la sută pentru valoarea care depășește 9,3 milioane de lei. Pentru veniturile de peste 13 milioane de lei, ordinul ministrului Finanțelor prevede un impozit lunar de 3,452 milioane de lei, la care se adaugă o cotă de 40 de procente din ceea ce depășește 13 milioane de lei. Toți contribuabilii au dreptul la o deducere personală de bază de două milioane de lei, la care se aplică deduceri suplimentare dacă sînt înregistrate persoane în întreținere sau în alte cazuri. Pensiile mai mici de opt milioane de lei nu vor fi impozitate.
Pentru veniturile obținute anul trecut, aproape 54.000 de băcăuani au de primit de la stat în total 58 de miliarde de lei, bani ce reprezintă diferențele de impozit calculate pe baza declarațiilor de venit pe anul 2002. Pînă acum, Fiscul băcăuan a emis peste 80.600 de decizii de impunere. Dintre acestea, aproape 5.330 sînt decizii de plată, prin care tot atîția contribuabili sînt înștiințați că au de achitat la stat 23 de miliarde de lei. Dintre deciziile emise, au fost expediate prin poștă aproximativ 71.830, ceea ce înseamnă că procedurile pentru Impozitul pe Venitul Global pentru 2002 se apropie de final. Aproape 21.370 de contribuabili băcăuani au primit sau urmează să primească decizii fără nici o diferență de plătit sau restituit. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, informează că, din cele 23 de miliarde de lei pe care le are de încasat, statul a primit pînă acum circa opt miliarde de lei. De asemenea, contribuabilii au încasat de la trezorerii 45 de miliarde de lei, din suma totală de 58 de miliarde de lei.
Amenzi de pînă la un milion de lei pentru nedepunerea declarațiilor de venit
Odată cu noul Cod Fiscal, de la 1 ianuarie, intră în vigoare și Codul de procedură Fiscală, act normativ ce reprezintă baza de aplicare a tuturor legilor fiscale speciale care se adresează contribuabilului. Codul este bazat pe principiul contribuabilului de a fi ascultat și principiul prevalenței economicului asupra juridicului. În acest sens, vor fi impozitate toate veniturile și valorile patrimoniale, chiar dacă activitățile din care provin nu îndeplinesc cerințele legale. Este reglementat, ca noutate, dreptul persoanelor fizice să refuze furnizarea de informații, valabil pentru rude și afini ai contribuabilului și pentru anumite grupuri profesionale, cum ar fi avocați, consultanți fiscali, medici.
În ceea ce privește Declarația fiscală, noutățile vizează eliminarea sistemului penalităților pentru sancționarea nedepunerii la termenul prevăzut de lege a declarațiilor fiscale și a amenzilor pentru aceste fapte. De asemenea, în cazul în care contribuabilul este în imposibilitatea să scrie, din motive independente de voința acestuia, inspectorii fiscali au posibilitatea să redacteze aceste declarații.
Noul cod introduce o altă noutate, aceea că dreptul Finanțelor de a stabili obligații fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel. De asemenea, dreptul de a stabili obligații fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acesta rezultă din săvîrșirea unei fapte prevăzute de legea penală.
În ceea ce privește colectarea creanțelor fiscale, a fost anulată penalitatea de zece la sută pentru nevirarea, în termen de 30 zile de la scadență, a sumelor datorate cu titlul de obligații bugetare calculate și reținute la sursă. A mai fost prelungit termenul în care băncile pot deconta sumele cuvenite bugetului urmare a debitării conturilor contribuabililor, fără dobînzi și penalități, de la 48 ore la 3 zile lucrătoare.
Codul de procedură fiscală are un capitol special dedicat soluționării contestațiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale. Este reglementată procedura prin care contribuabilii se adresează administrației fiscale și include, ca elemente de noutate, posibilitatea retragerii contestației pîna la soluționarea acesteia, situație în care contribuabilul nu pierde dreptul de a înainta o nouă contestație, dacă își exercită acest drept în termenul legal, respectiv 30 zile de la comunicarea actului administrativ atacat.
Cum nu putea să lipsească, la capitolul Sancțiuni sînt stabilite unele contravenții în materie fiscală, precum și modul de sancționare.
Astfel, dacă nu depun la termen declarațiile de înregistrare fiscală sau de mențiuni, persoanele fizice sînt amendate cu 500.000 de lei – 15 milioane de lei, iar persoanele juridice, cu 5-100 de milioane de lei. Aceleași amenzi se dau și pentru nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor fiscale, nerespectarea obligației înscrierii codului de identificare fiscală pe documente, nerespectarea de către plătitorii de salarii și venituri asimilate salariilor a obligațiilor privind completarea și păstrarea fișelor fiscale. Cu aceleași amenzi se aleg persoanele fizice sau juridice pentru neîndeplinirea obligațiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau, după caz, la terțe persoane a formularelor și documentelor prevăzute de legea fiscală, altele decît declarațiile fiscale și declarațiile de înregistrare fiscală sau de mențiuni.
În cazul persoanelor fizice, nedepunerea la temenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 de lei la un milion de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns