Ionică Tăutu a rămas în istoria României pentru că a realizat primul proiect de constituție româneacă, în anul 1822, cunoscută sub numele de Constituția Cărvunarilor. A fost prima constituție românească în care s-au înscris principiile moderne de organizare și conducere a societații, apărînd totodată și primele elemente de democratism politic. Considerată de boierime conservatoare „prea novatoare”, acest prim proiect de constituție nu a fost aplicat. Cu toate acestea numele lui Tăutu va rămîne pentru totdeauna înscris în analele istoriei moderne. Conform datelor istorice locale, puține cîte sunt, mormîntul acestei minți luminate din Bacău ar trebui să se afle în curtea bisericii „Sf. Ioan”.
„În cimitirul bisericii «Sf. Ioan» se găsește mormîntul lui Ionică Tăutul, autorul proiectului de constituție din 1822 și cel dintîi pamfletar român”, ne spune Gr. Grigorovici, într-o monografie a orașului Bacău, apărută în perioada interbelică. Mai mult, binecunoscutul publicist Grigorie Tăbăcaru vorbește despre același Tăutul la modul superlativ: „nu vom uita nici pe Ionică Tăutul -comisul – unii îi zic cărvunarul, iar alții părintele pamfletului românesc, însă meritul lui cel mai mare constă în faptul că, la 1822, a scris cea dintîi constituție românească”. Și, pentru a întări buna apreciere de care s-a bucurat Tăutul îl cităm și pe lingvistul și istoricul Demostene Russo, care a declarat că „Tăutul a jucat același rol prin condeiul și stăruințele în politică, pe care îl juca Vladimirescu cu pușca plăieșească”.
Așadar, o personalitate de prim rang a Țărilor române la început de veac XIX, este un băcăuan. Cum cei care mai știu acest lucru sînt din ce în ce mai puțini în urbea noastră. Am încercat să plecăm și noi pe urmele lui Tăutul. Ne-am dus la biserica Sfîntul Ioan, situată pe strada Oituz, aflată în plin proces de renovare exterioară. Ne-am adresat parohului, preotul Vlad Ungureanu, care slujește aici de din 1987. „Nu știu nimic despre acest mormînt. Probabil a fost undeva în zona pe unde trec acum trotuarul de ciment și șoseaua din spatele altarului bisericii, căci în curtea interioară nu era nimic”, ne-a declarat preotul Vlad Ungureanu. Așa că, ce-ar mai fi de spus. Încă o personalitate a meleagurilor noastre, încă un promotor al ideilor iluministe occidentale s-a șters din analele istoriei. Parcă un semn că noi, românii, din cine știe ce motive, tragem mai mult cu Răsăritul decît cu Apusul. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns