S-a suplimentat fondul pentru rețetele gratuite și compensate
• cele 40 de miliarde de lei reținute de București la începutul anului au fost repartizate farmaciilor băcăuane pentru următoarele două luni
Farmaciile private în care se eliberează rețete compensate și gratuite și în care fondurile se epuizează în prima săptămînă a lunii le-au fost repartizate încă 40 de miliarde de lei. Banii sînt destinați în principal lunilor august și septembrie, consumurile de medicamente din ultimul trimestru al anului urmînd să fie plătite din fondurile pe 2004. Banii au fost alocați în urma rectificării de buget. Asta înseamnă că farmaciile vor avea, în loc de plafonul lunar de 11 miliarde de lei, aproximativ 14 miliarde. „Creșterea fondului lunar pentru farmacii va duce cîteva zile în plus la perioada în care farmaciile pot elibera rețete compensate și gratuite. Banii primiți sînt din fondul reținut de Casa Națională la începutul anului, dar noi am mai cerut peste această sumă o rectificare de încă zece miliarde de lei, tot pentru medicamente”, ne-a declarat Oana Chelaru, director al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Bacău.
Anul acesta, fondurile pentru farmaciile băcăuane au fost mai mici decît cele de anul trecut, lucru care s-a resimțit în numărul din ce în ce mai mare de bolnavi care au rămas cu rețetele compensate sau gratuite neonorate. Criza medicamentelor din 2003 a fost declanșată nu doar de alocarea de fonduri mai mici decît cele de anul trecut, ci și de un mod de calcul foarte complicat care a stat la baza încheierii contractelor de finanțare între farmacii și CAS. Noile calcule impuse de lege pentru stabilirea plafoanelor către farmacii au micșorat și numărul unităților care pot elibera rețete compensate și gratuite. Dacă anul trecut asigurații puteau solicita medicamente în regim compensat și gratuit în 82 de farmacii ale județului, în acest moment doar 65 de astfel de unități stau la dispoziția bolnavilor. Acest lucru i-a lovit din plin pe locuitorii din orașele Dărmănești și Slănic Moldova, unde nici unul dintre farmaciști nu a mai prins contract de finanțare cu asigurările de sănătate. Practic, bolnavii din cele două localități nu pot să-și procure medicamentele decît contra cost sau să caute prin tot județul o farmacie care să le elibereze rețetele compensate sau gratuite. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns