– Dupa 12 ani de profesorat, si-a intrerupt activitatea didactica pentru a studia in Franta, Italia si Germania – Acum vrea sa faca un stagiu de cercetare la NATO
Nu conteaza ce virsta ai, unde te-ai nascut, unde traiesti si ce sanse dau viselor tale cei din jur, important este sa iti doresti cu adevarat sa reusesti. Acesta este mesajul pe care il transmite, prin reusita sa, Marioara Pascu, profesor titular de geografie la Scoala cu clasele I – VIII din comuna bacauana Asau.
Dupa 12 ani de activitate didactica in localitatea rurala in care s-a nascut, tinara profesoara a decis in 2010, la virsta de 34 ani, ca doreste sa devina din nou studenta, in cadrul unor programe europene, pentru a putea accesa ulterior mai multe oferte pe piata muncii. A inceput cu trei scurte stagii de formare in Grecia, Turcia si Franta (Paris), prin programele Comenius si Pestalozzi.
Motivata de aceste experiente profesionale europene, Marioara Pascu a aplicat ulterior si a fost acceptata, ca unica beneficiara din judetul Bacau, la programul de master Erasmus Mundus, ii ofera in intervalul septembrie 2011 – septembrie 2013, o specializare de expert international in peisaj cultural. Acest program de pregatire presupune cite un stagiu de cite un semestru, in diferite tari. In perioada septembrie 2011 – iunie 2012 a studiat deja in Franta si Italia iar in septembrie 2012 isi incepe cel de-al treilea stagiu, in Germania.
„Dupa trei iesiri in strainatate, trei burse, n-am putut sa ma mai opresc. Am spus ca este timpul pentru o schimbare pentru a avea o alternativa in viitor. In ianuarie 2011 am aplicat la Erasmus Mundus si am fost admisa. E un program destul de inovator. Mi se ofera o pregatire care atinge toate domeniile adiacente specializarii mele”, a declarat bursiera bacauana Marioara Pascu.
A studiat patrimoniu imaterial si drept international in Franta si Italia
Prima institutie de invatamint superior in care a studiat in cadrul acestui program de formare european a fost Universitatea Jean Monnet, Saint Etienne, din Franta, unde a beneficiat timp de cinci luni (septembrie 2011 – ianuarie 2012), in cadrul unor cursuri si work-shop-uri, de pregatirea unor specialisti in patrimoniu imaterial si drept international, din Africa, Elvetia, Canada, Franta si Statele Unite ale Americii. Alaturi de bacauanca au fost selectati in acest program Erasmus Mundus studenti din India, Coreea de Sud, Mexic, Columbia si Bolivia.
In intervalul februarie – iunie 2012, bursiera Erasmus Mundus din comuna bacauana Asau a studiat la Universitatea Federico II, din Napoli (Italia), unde s-a specializat in patrimoniu cultural, materiale de constructii, materiale hidraulice s.a.m.d. Cursantii au avut de prezentat diferite studii de caz din tara lor, profesoara bacauana optind pentru Delta Dunarii, ca rezervatie UNESCO. „Am avut de asemenea de realizat un dosar de inscriere a unei regiuni din România in patrimoniul universal UNESCO. Am ales sa fac o paralela intre Parcul National Apuseni, care are multe elemente unice speologice, biodiversitate, si Rosia Montana, cu valoarea sa culturala”, a declarat profesora Marioara Pascu.
In toata aceata perioada de studiu, bacauanca a trebuit sa isi acopere chetuielile de cazare, masa si hrana dintr-o bursa lunara de 500 de euro. „Am mai pus si bani de la mine, pentru mincare. banii de bursa acopera in general cheltuielile de cazare si transport. In Italia am platit chirie 170 de euro pe luna”, a dezvaluit bacauanca din culisele vietii de bursier european. Din septembrie 2012, ea isi va continua studiile din cadrul programului Erasmus Mundus in Germania, la Universitatea Stuttgart.
A aplicat pentru un stagiu de cercetare la NATO
Cea de-a patra si ultima etapa din cadrul programului de formare la care a fost admisa bacuanca va presupune un studiu de cercetare, care sa ii permita aplicarea cunostintelor acumulate in cele trei tari in care a studiat. Marioara Pascu a depus deja o cerere la sediul central NATO, din Bruxelles. „In urma conflictelor armate se distrug peisaje, patrimoniu. De asemenea, cind populatia emigreaza pentru a se proteja de astfel de conflicte isi pierde patrimoniul”, si-a motivat bursiera românca optiunea de cercetare. Profesoara din Asau a depus cea de-a doua aplicatie la Institutul European din Florenta.
„Europa nu plateste pentru a nu face nimic”
Experienta de studiu europeana i-a prilejuit intilnirea cu diferite sisteme universitare. Un numitor comun intre Franta si Italia, in domeniul programelor de formare Erasmus, a fost rigoarea si seriozitatea in munca.
„In Franta nu se lipseste. Mort, copt, trebuie sa fii la cursuri. Daca intr-o zi lipsea cineva, coordonatoarea venea in fata clasei si intreba de ce lipseste persoana respectiva, si o suna. Ideea generala era ca Europa nu plateste pentru a nu face nimic. Este greu, trebuie sa ai creativitate, pentru a face fata temelor de lucru, workshop-urilor. Ei imbina predarea cu invatarea relaxata, in cadrul work-shop-urilor”, a punctat burisera Erasmus Mundus din Bacau. Marioara Pascu a tinut totusi sa sublineze ca aceste stagii de formare i-au schimbat in bine viziunea asupra scolii românesti.
„Avem senzatia ca in strainatate toate lucrurile merg foarte bine, ca lucrurile sint perfecte acolo, dar adevarul e ca la noi se recunosc mai greu progresele care se fac”, a declarat tinara profesoara din Bacau.
„Am rezistenta, cred ca asta e”
Oricit de greu accesibila ar parea cadrelor didactice o astfel de experienta profesionala europeana, ea este usor de accesat, spune Angela Sterpu, inspector scolar bacauan, in domeniul programelor europene, cea care a consiliat-o pe Marioara Pascu pentru depunerea aplicatiilor pentru toate stagiile europene de pregatire profesionala, la care s-a inscris.
„Prima conditie este sa iti doresti, apoi sa stii unde sa cauti informatia, apoi sa completezi aplicatia. Erasmus Mundus este singurul program care se adreseaza tuturor nationalitatilor. Marioara Pascu a stiut sa puna informatia in valoare, a fost perseverenta si a completat formularele cu inteligenta si calm, cu creativitate”, a declarat Angela Sterpu, inspector in cadrul Inspectoratului scolar Judetean Bacau.
Marioara Pascu spune, totusi, ca o astfel de experienta de formare profesionala nu este potrivita pentru oricine. „E un maraton. Trebuie sa ai sanatate, nu poti fi o persoana bolnavicioasa. Sa traiesti in doi ani in trei tari este dificil. Este o experienta interculturala extrem de folositoare, dar acum ma simt mai obosita. Participarea la un astfel de program de formare presupune multe sacrificii, a trebuit sa renunt la activitatea didactica”, a marturisit bacauanca.
Doreste sa lucreze in domeniul patrimoniului
Marioara Pascu isi doreste ca la finalul celor doi ani de master european sa se angajeze in noul sau domeniu de specializare. Nu exclude, insa, nici posibilitatea de a reveni la catedra de geografie de la Scoala Asau. „Eu sint o persoana foarte flexibila, nu voi sta pe un salariu mic in Europa. Ma voi intoarce sa predau la scoala mea dar voi continua sa caut informatii pe internet, sa trimit formulare. Cu ajutor de la Domnul si cu informatii de pe net sper ca voi reusi. Sper ca tot acest sacrificiu, aceasta experienta interculturala, aceasta imbunatatire a tuturor comptentelor lingvistice sa fie un avantaj pentru o viitoare meserie”, a subliniat bacauanca.
Formarea initiala a Marioarei Pascu s-a realizat la Colegiul Economic „Ion Ghica”, din Bacau, unde a studiat Merceologia, si la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti. (Laura HUIBAN)
Madalina Iordache a zis
Jos palaria! Esti o persoana cu totul si cu totul deosebita!