• în cadrul serviciului de ocupare temporară pentru șomeri mai sînt peste 800 de locuri de muncă • AJOFM va plăti pe timp de iarnă pentru fiecare șomer angajat de primării tot salariul minim pe economie
Prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău se derulează un program prin care șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă vor fi încadrați temporar. Programul are două componente: una publică, ce constă în lucrări de refacere a infrastructurii și una socială, de asistență și îngrijire a persoanelor aflate în dificultate. Cele 87 de primării din județ nu s-au înghesuit să ofere locuri de muncă șomerilor din raza comunei, cu toate facilitățile oferite de AJOFM Bacău. Proiectul a demarat din luna martie, dar normele de aplicare au venit abia în luna mai. „Instituția noastră a trimis nenumărate adrese către toate primăriile din județ, primarilor le-a fost prezentat programul, mijloacele de implementare a acestuia, dar nu s-au implicat nici cînd le-am trimis normele de aplicare”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău.
Motivația celor mai mulți primari a fost că nu au fonduri pentru a-și plăti partea de 30%, cît ar trebui să acorde primăriile pentru fiecare șomer angajat. Ei au invocat faptul că de la bugetul local trebuie achitate, printre altele, ajutorul social, indemnizațiile însoțitorilor persoanelor cu handicap, plus alte lucrări curente din comună. În afara acestor bani, primarii mai au de cheltuit pentru materia primă, pentru închirierea utilajelor necesare unor activități de întreținere a infrastructurii. Ba, mai mult, unii primari au invocat că nu mai au la ce lucrări de infrastructură să-i pună pe oameni, deoarece totul a fost pus la punct de beneficiarii venitului minim garantat, care au lucrat și ei în folosul comunității.
Ca să-i poată angaja pe șomeri, primăriile trebuie să contacteze AJOFM și să încheie un contract cu numărul de șomeri de pe raza comunei cuprinși în proiect. „Scopul programului este de a le oferi servicii șomerilor, mai ales celor din mediul rural. Programul cuprinde zonele cu o rată a șomajului mare sau cu ofertă săracă de locuri de muncă. Fiecare șomer angajat va primi salariu minim pe economie pentru munca prestată, din banii de la Banca Mondială”, a explicat Claudiu Boangiu.
În județul Bacău au fost cuprinse inițial în acest program trei localități: Comănești, Dofteana și Podu Turcului. Primarii din Comănești și Dofteana și-au luat în serios treaba și au angajat 16, respectiv zece șomeri. Primăria din Podu Turcului nu a tratat cu seriozitate această facilitate și a fost înlocuită cu cea din Sacut.
Pînă acum, din totalul locurilor de muncă pentru care AJOFM Bacău poate încheia contracte cu primăriile au rămas mai bine de 800 de posturi neocupate. Primăriile au depus documentația pentru angajarea a 59 de persoane. Primăria din Buhuși a cuprins în program zece șomeri, la fel și cea din Răcăciuni, Tîrgu Ocna a încadrat 25 de persoane, iar primăria din Dărmănești a oferit 14 locuri de muncă. Reprezentanții AJOFM sînt în discuții cu primăriile din Moinești și Buhuși, tot pentru programul de încadrare a șomerilor. Aceste instituții vor să angajeze șomeri pentru îngrijire și asistență la domiciliu a copiilor bolnavi, bătrînilor, bolnavilor sau persoanelor cu handicap. Alți 112 șomeri proveniți în urma disponibilizărilor de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului au fost angajați în cadrul serviciilor de interes comunitar.
De acest program vor beneficia șomerii care își caută de muncă și sînt în evidențele AJOFM, fie că primesc sau nu șomaj. Agenția va subvenționa angajatorul, la solicitarea autorității publice locale, cu 70% din salariul minim brut pe țară, pentru fiecare persoană încadrată. Acești bani provin de la bugetul fondului de șomaj. Restul sumei va trebui achitat de primării. AJOFM Bacău va acorda primăriilor care angajează șomeri, între noiembrie 2002 – martie 2003, un salariu minim brut pe țară pentru fiecare persoană angajată. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns