Cunoaștem cu toții că peștii recepționează sunetele provenite din atmosferă, din apă sau de pe mal, reacționînd în consecință. Pentru peștii răpitori sunetele produse prin diferite mijloace reprezinta o adevarata nadă acustică. Vom exemplifica prin cazul pescuitului somnului la „clonc”, care dă rezultate remarcabile. De asemenea, voblerele, nălucile rotative Vibrax sînt emițătoare de vibrații, care atrag acustic peștele răpitor. Mai de curind au fost realizate și dispozitive acustice electronice, dar personal nu le-am testat.
Pe acest principiu se bazează și montajul pe care îl prezentăm și care folosește clopoțelul. Realizarea este simplă și constă în prinderea unui clopoțel între două vîrtejuri, înainte de twister, năluca sau peștele viu.
Pentru a crește greutatea clopoțelului se recomandă introducerea în interior a unor biluțe din oțel sau plumb. Clopoțelul este mai eficient dacă după introducerea bilelor se astupă găurile laterale evintînd pătrunderea apei care amortizează loviturile pe care bilele le produc în timpul mișcării. În acest caz și frecvența sunetului este mai mare, iar distanța de propagare crește substanțial. Metoda a fost experimentată cu bune rezultate la pescuitul șalăului.
Lasă un răspuns