• 460 de băcăuani își vor aniversa mîine ziua de naștere • alte cîteva zeci de familii care s-au închegat tot într-o zi de 29 februarie nu au șansa să își aniverseze căsătoria, cu adevărat, decît o dată la patru ani
Despre ei se spune că sînt norocoși cît alții zece la un loc și că, dacă li se întîmplă, cumva, să dea peste vreun necaz, reușesc, cum-necum, să iasă din încurcătură. Tot norocul acesta, ajuns de acum proverbial, este ca un fel de recompensă pe care viața le-o oferă în schimbul imposibilității de a nu își putea sărbători ziua decît o dată la patru ani. Dar și atunci cînd au norocul să își poată aniversa ziua de naștere dau o petrecere de pomină, de care să își aducă aminte în toți cei patru ani care vor trece de acum înainte, pînă la următoarea aniversare. Cam așa are de gînd să facă și Vladuț Teletin, elev în clasa a V-a F la Școala Generală „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău. Duminică, 29 februarie, cînd va fi, în sfîrșit, ziua lui de naștere, își va chema toți prietenii, o va ruga pe mama să îi cumpere cîteva sticle de suc și să îi facă tort și prăjituri, se va închide în camera lui, va da casetofonul cît va putea de tare și va dansa cu băieții pînă seara tîrziu. „Ei, nu chiar pînă noaptea tîrziu. Cam pînă pe la cinci după amiază”, ne corectează Vlăduț. Nu prea este el lămurit cîți ani împlinește mîine: trei pentru că este a treia aniversare, sau 12, pentru că, practic, atîția ani au trecut de cînd s-a născut. Spre deosebire de el, Silvia Cojocaru, colega lui de clasă, este mai mult decît sigură că mîne va împlini fix trei ani. Mai în glumă, mai în serios, spune că e singura fată din clasă care a reușit, la vîrsta ei, să ajungă, deja, în clasa a V-a. De prima sa aniversare a zilei de naștere nu își prea aduce aminte. Avea numai patru ani, abia intrase la grădiniță, așa că nu apucase să cunoască prea mulți copii. Acum are, deja, o groază de prietene pe care le va chema mîine la ea acasă și nu le va lăsa să plece pînă cînd nu vor termina de mîncat tot tortul cu frișcă pe care mama îl pregătește încă de pe acum.
Clasa în care învață Vlăduț și Silvia nu este, însă, singura din școală în care învață copii născuți într-o zi de 29 februarie. Cristina Buftea și Flavia Floroiu, două fetițe din clasa I-a F, își aniversează și ele tot mîine ziua de naștere. „Întîmplarea face ca tot la mine în clasă să fi învățat și Vlăduț și Silvia. Acum am iarăși printre elevii mei doi copii născuți în ani bisecți”, ne povestește Maria Pricopie, învățătoarea celor două fetițe care vor avea parte mîine de cea de a doua aniversare a zilei de naștere din viața lor. Ionel Floroiu, tatăl micuței Flavia, ne asigură că va face mîine tot ce îi va sta în putință să îi ofere fetiței sale o petrecere pe cinste. „E un copil deosebit. Practică gimnastica aerobică, este înscrisă la Centrul de Excelență și la alte cîteva cercuri de la Palatul Copiilor. Sper să aibă parte în viață de toată bafta asta proverbială despre care se spune că o au toți cei născuți într-o zi de 29 februarie”, începe să își laude copilul consilierul local Ionel Floroiu.
Nunta de aur, peste 188 de ani
Cu toate că formează de 12 ani o familie, Daniel și Daniela Enache, doi băcăuani care și-au unit destinele tot într-o zi de 29 februarie, nu au reușit să își aniverseze împlinirea unui an întreg de căsătorie decît de trei ori. „Și nici atunci nu am reușit să fim împreună cu toții. Soțul meu este, datorită profesiei, mai tot timpul pe drumuri. Nu știu cum se întîmplă, că aproape de fiecare dată cînd se apropie aniversarea căsătoriei noastre nu poate să fie alături de noi”, ni se destăinuie, nu fără o undă de nostalgie în glas, Daniela Enache. Absența soțului de acasă în preajma aniversării împlinirii unui an întreg de căsnicie este recuperată, însă, cu vîrf și îndesat, la întoarcera lui Daniel acasă. „Nu am lăsat să treacă nici un an fără să facem ceva deosebit la aniversarea zilei de căsătorie. Chiar dacă s-a întîmplat să ne adunăm cu toții cu o săptămînă sau două după sfîrșitul lunii februarie, tot am marcat, într-un mod mai special, maturizarea căsniciei noastre”, ne mai povestește Daniela Enache, care ne-a mărturisit că are de gînd să nu lase să treacă neobservată nici în acest an aniversarea celor trei ani întregi de la un capăt la altul din cei 12 care au trecut de cînd au închegat o familie. Nu vor mai avea parte de o zi ca cea de mîine decît peste patru ani. Dacă vor mai păși tot așa cîte patru ani pînă să se împlinească, într-adevăr un an întreg de cînd sînt căsătoriți, Daniel și Daniela Enache își vor sărbători cu adevărat nunta de aur abia peste 188 de ani. (Elena SOLOMON)
pe raster
Cum ne-am procopsit cu ziua de 29 februarie
Calendarul folosit astăzi pe scară largă este un calendar solar. Supus în 1853 unei reforme de către Papa Grigore al XIII-lea, el se numește „calendar gregorian”. Conform acestui calendar, anul este compus, de regulă, din 365 de zile grupate în 12 luni. Dar cum Pamîntul realizează mișcarea de revoluție în jurul Soarelui în 365 de zile, este nevoie ca la fiecare patru ani, lunii februarie să i se adauge o zi în plus. Anul va avea, astfel, 366 de zile și se va numi an bisect. Anii care se termina cu cifrele 00 nu sînt bisecți, decît în cazul în care rezultatul împărțirii lor la 400 este un număr întreg, așa cum s-a întîmplat în anul 2000. Calendarul gregorian nu a fost adoptat simultan în toate țările. În Italia, Spania și Portugalia el a fost aplicat din octombrie 1852: ziua următoare celei de joi, 4 octombrie, a fost vineri, 15 octombrie, ceea ce corespunde unui decalaj de 10 zile. În Franța, reforma papei Grigore al XIII-lea a fost adoptată în decembrie 1852. Statele catolice din Germania și Elveția au adoptat acest calendar în 1854, Polonia în 1586, iar Ungaria în 1587. Provinciile protestante din Olanda, Germania și Elveția l-au adoptat abia prin 1790. În Marea Britanie și Suedia reforma nu a fost aplicată decît în 1852, în Japonia în 1873, iar în China în 1911. Țările cu tradiție ortodoxă au adoptat acest calendar chiar mai tîrziu, de exemplu URSS în 1918, Grecia în 1923, iar România în 1919, cînd data de 31 martie a devenit 14 aprilie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns