Radu Neamțu, Costică Nichiteanu, Pavel Maier, Vasile Șoșu sînt cîțiva oameni din municipiul Bacău care, de cîțiva ani, și-au făcut din activitățile funerare un mod de a face bani. Pentru Radu Neamțu, această activitate este chiar o tradiție de familie. „De mic copil am trăit numai prin cimitire. Tatăl meu era unul dintre cei mai iscusiți meșteri de cavouri din Roman. De meserie era maistru constructor, însă în urma unui accident pe care l-a avut, a rămas cu un beteșug a mînă. Trebuia să facă ceva. Avea copii de crescut. Așa că s-a apucat de făcut cavouri,. Tot un fel de activitate de construcții era și asta”, își amintește Radu Neamțu. În 1996, după ce i-a murit tatăl, și-a adus la Bacău mormanele de cofraje de lemn și metalice, dulapurile de lemn și toate uneltele cu care acesta își făcea meseria și și-a deschis propria afacere. De atunci, firma sa, SC Majestic SRL, este una dintre cele mai căutate în materie de confecționat cavouri.
„Construcția unui cavou nu este deloc o treabă așa de simplă pe cît pare și nu poate fi făcută la întîmplare. Este nevoie de un poiect de execuție, de un studiu de fezabilitate și de o schiță a terenului pe care urmează să fie amplasat”, spune Radu Neamțu. Există chiar și cataloage ce pot fi puse la dispoziția clientului pentru alegerea modelului, în funcție de poziția socială și de banii pe care îi are în buzunar.
Ceva mai vechi în domeniu, Costică Nichiteanu a avut parte, în cei aproape 20 de ani de cînd se ocupă de o astfel de afacere, de o groză clienți cu dare de mînă. A făcut cavouri din marmură neagră, din granit, placate cu gresie și cu tot felul de alte minuni. „Îți trebuie meșteșug, îndemînare, dar și simț artistic să te poți apuca de o asemenea afacere. Peste ani și ani lumea se va întreba cine a fost arhitectul care a făcut monumentul ăsta, de exemplu, dar și cine a putut fi atît de lipsit de gust încît să realizeze un astfel de kitsch”, spune Costică Nemțeanu, arătînd în stînga și în dreapta printre monumentele din Cimitirul Central.
Vasile Șoșu, președintele SC „Luvis” SRL, este ceva mai nou în domeniu. A început să se ocupe mai serios de această afacere din primăvara acestui an, după concesionarea, de la Primăria Bacău, a administrării cimitirelor din municipiu. „În prima lună am pierdut vreo 200 de milioane de lei și aproape 50 de milioane în cea de a doua. Situația a început să se normalizeze de a sfîrșitul lunii iunie, după ce a fost aprobat, în Consiliul Local, un nou regulament de funcționare a cimitirelor din Bacău”, mai spune Vasile Șoșu, care și-a pus în gînd ca, cel tîrziu pînă la sfîrșitul anului, să pună ordine în multe dintre cimitirele din Bacău. Recunoaște că, la început, a avut ceva strîngeri de inimă cînd a trebuit să își petreacă zile și nopți întregi prin cimitir. Pînă la urmă, s-a obișnuit. „Cineva trebuie să o facă și pe asta”, spune, resemnat, Vasile Șoșu.
Pentru președintele SC „Luvis” SRL, un cimitir este ca un fel de oraș în miniatură. Are nevoie de o administrație care să se ocupe de îngrijirea aleilor, de cineva care să asigure paza și, oricît ar suna de nefiresc, de un specialist care să se gîndească la un plan urbanistic al zonei. „Va trebui să instituim și aici o disciplină în construcții. La finalizarea lucrărilor, o comisie de recepție va verifica dacă proiectele au fost respectate și dacă există o minimă calitate în executarea lucrării, precum și a materialelor care au fost folosite”, mai spune Vasile Șoșu. Nici investițiile nu trebuie scăpate din calcul. Prin contractul de concesiune semnat cu administrația publică locală, societatea sa trebuie să investească în lucrări de amenajare și în creșterea calității serviciilor trei miliarde de lei într-o perioadă de 15 ani. „Sînt multe lucruri de făcut. Cu răbdare, vom ajunge să le realizăm pe toate”, încheie Vasile Șoșu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns