Pentru cele 96 de familii ortodoxe care își duc traiul în satul Gîșteni, comuna Răcăciuni, Înălțarea Domnului a avut o dublă semnificație: pe de o parte, înălțătoarea sărbătoare creștină a urcării Mîntuitorului la Cer și, pe de alta, resfințirea Troiței închinate celor 31 de eroi care și-au jertfit viața în războiul de independență și în cele două mari conflagrații mondiale ale secolului trecut.
Ambele evenimente au avut în preotul Iulian Dichiu un liant de suflet, pentru că după slujba oficiată la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, enoriașii s-au îndreptat în frunte cu parohul lor la Troița înălțată cu sprijinul familiilor Nică Micu și Emanuel Dănăilă, din Ivești, județul Galați. Deși aceasta a fost sfințită anul trecut, tot de Înălțare, de P.S. Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, placa montată anul acesta, prin care se acordă cinstea cuvenită ctitorilor, a impus o resfințire, inclusă însă într-un ceremonial de pomenire a tuturor sătenilor din Gîșteni, care, de-a lungul timpului, și-au vărsat sîngele pentru apărarea gliei strămoșești. Prezent la eveniment, veteranul Vasile Crită, de 83 ani, a evocat bătăliile la care a luat parte pe ambele fronturi ale celui de-al doilea război mondial, iar elevele Ionela Oana Lilă, Cristina Ichim și Mirela Mandati au dat glas Imnului Eroilor și Imnului lui Ștefan cel Mare și Sfînt.
Un cuvînt de omagiu a rostit și domnul Costel Dinu, patronul unei firme din Onești, care, încîntat de felul cum părintele Dichiu știe să se dăruie Bisericii și parohiei ce o păstorește a sprijinit în dese rînduri biserica din sat, a sconsorizat o parte din pictura exterioară a acesteia și pictarea celor două icoana de la Crucifixul Eroilor, iar în acea zi de omagiere a oferit, împreună cu doamna Somna, soția și asociata sa, o masă de pomenire pentru mai bine de 20 de familii nevoiașe din sat.
Arta părintelui Dichiu de a atrage spre parohia sa oameni generoși de pretutindeni e ilustrată și de faptul că o altă familie, Costel și Liliana Cristea, din Focșani, au ridicat, alături de Troiță, Capela „Sfîntul Stelian”, alcătuind astfel un mic complex de închinăciune, la edificarea căruia și-au mai adus obolul Maricica și Vasile Crită, Cătălin Seca, Ștefan Paraschiv, Ion Bodea, Ion și Agripina Cristea, precum și Maricel Albu din Răcăciuni.
Oameni ce sfințesc ei înșiși locul, dar nu spre gloria proprie, ci doar pentru perpetuarea memoriei înaintașilor și a slujirii lui Dumnezeu. (Cornel GALBEN)
Lasă un răspuns