Omul cu funcție este asimilat, de obicei, cu o persoană deosebit de ocupată. Lipsa timpului liber i-a determinat pe mulți să renunțe la o parte dintre plăcerile vieții: lectura, cinematograful, plimbările. În ciuda impresiei generale că nimeni nu mai calcă printr-o sală de cinematograf, lucrurile par să stea cu totul altfel. O parte dintre șefii de instituții din Bacău își găsesc timp pentru o mai veche pasiune: vizionarea filmelor. Dar nu acasă, în fața televizorului, tulburați de telefonul celular sau de vreo vizită inopinată, ci în sala de cinematograf.
Prefectul Mardare este un împătimit al cinematografului
Prefectul județului, Radu Cătălin Mardare, își mai prmite cîte o „evadare” în sala de cinematograf, împreună cu familia. Ce-i drept, tot mai rar, din cauza programului foarte încărcat, ne-a mărturisit prefectul. Puținul timp liber nu-l împiedică, însă, pe Cătălin Mardare să respecte un obicei de familie, transformat într-o tradiție: „obișnuim să ne ducem la cinematograf împreună, soția, eu și băiatul nostru. Ultimul film pe care l-am vizionat a fost «Harry Potter», la care am mers la insistențele lui Alex. Și nu mi-a părut rău, mi s-a părut interesant”, ne-a declarat prefectul Mardare, care este un împătimit cinefil. El ne-a povestit că, în anii studenției, frecventa cinemateca bucureșteană și, cum abonamentul nu-i asigura și un bilet la un spectacol, era capabil să stea la cozi interminabile, cu noaptea în cap, pentru a prinde un loc la un film. Studentul Cătălin Mardare nu se dădea în lături nici de la mici „trucuri” specifice acelei perioade: „Aveam o verișoară studentă la Arhitectură și avea acces la o sală de cinematograf unde rulau filme de artă. După ce intra, îmi arunca și mie legitimația pe geam”, ne-a povestit prefectul. (N. B.)
Soții Barbu nu merg împreună la cinematograf
Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, a mers ultima oară la un film duminica trecută. Ea a vizionat filmul „Dublura” și a fost însoțită de mezina familiei, Medeea. „Merg destul de des la film. Ultima ecranizare cinematografică pe care o văzusem a fost «Stăpînul inelelor»”, ne-a spus Cornelia Barbu. Directorului de la AJOFM Bacău îi place să meargă la cinematograf pentru că acolo nu este distrasă de nimic. „Nu sună telefonul, nu sună la ușă, nu-mi cere nimeni de mîncare sau apă, dar nu-mi place în cinematograf pentru că se fumează”, mai spune Cornelia Barbu. În ceea ce privește vizionarea de filme la cinematograf alături de soțul ei, Ion Barbu, directoarea ne-a mărturisit că a trecut ceva vreme de cînd nu au mai fost la film împreună. Dar asta nu înseamnă că Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, nu a fost la film. Se pare că mezina familiei a reușit să-și scoată tatăl din treburile cotidiene și să o însoțească la filmul „Harry Potter”. Cu toate că filmul este o ecranizare a cărții pentru copii cu același nume, inspectorul ITM și-a dorit foarte mult să vizioneze ecranizarea, deoarece, nu demult timp, el a savurat și cartea. „Ideea filmului este foarte interesantă. Mi-a plăcut abordarea în paralel dintre lumea închisă și cea a magicienilor și, mai ales, ideea că poți ajunge vraci fără să ai părinți magicieni. Acest har nu se moștenește și vraci pot ajunge chiar și oamenii «încuiați»”, ne-a povestit, zîmbind, Ion Barbu. Inspectorul șef și-a amintit că ultima oară a fost la film cu soția lui prin 1997 – 1998, dar nu mai știe precis ce film a văzut. Se pare că doamna Barbu s-a cam supărat pe distinsul ei consort, deoarece nu l-a mai scos la film de ceva vreme, însă bănuim că la mijloc se află programul încărcat al celor doi. (C.T.)
Dragoș Benea s-a ales cu o micoză după ultima vizită la cinematograf
Rare sînt ocaziile în care viceprimarul Dragoș Benea intră să își
petreacă puținul timp liber într-o sală de cinematograf. „Nu am, ce-i drept, foarte mult timp liber însă nici felul în care arată acum sălile de cinematograf nu îi atrag prea mult pe spectatori înăuntru. Ultimul film l-am văzut în urmă cu vreo șase luni, împreună cu o familie de prieteni. Îmi aduc aminte că, după ce am văzut la ieșirea din sală că mi s-a înroșit toată mîna stîngă, m-am dus și m-am luat la ceartă cu directoarea”, ne-a mărturisit Dragoș Benea. Spre desosebire de colegul său într-ale administrației publice, viceprimarul Laurian Lucaș este ceva mai curajos. Dacă are ceva timp la dispoziție iar la unul dintre cinematografele din oraș rulează un film bun, mai închide ochii la felul în care arată sala și merge să îl vadă. „Sînt un cinefil înrăit. Ultima oară am mers la un film acum cîteva săptămîni. Dacă ar arăta ceva mai bine, sălile de cinema ar artrage mai mulți spectatori. Cîteva dintre ele s-au mai văruit, ce-i drept în ultima vreme, însă tot mai sînt multe de făcut”, este de părere Laurian Lucaș. (E. SOLOMON)
Cu nostalgia filmelor de cinematecă și de artă
Silvian Cortez, arhitectul șef al municipiului Bacău, este un cinefil „first class”. Atît în perioada studenției, cînd, în calitate de student la Arhitectură, avea acces la specolele de cinematecă ce rulau la „Eforie” și la „Union”, cît și după absolvire, el a rămas fidel celei de-a șaptea arte. Acum, evident în măsura timpului liber disponibil. Însă dintr-o cu totul altă perspectivă decît un simplu spectator. „De obicei, cînd privesc un film, sînt atent la detaliile din fundal și mai puțin la acțiunea în sine”, spune Silvian Cortez. În ciuda „deformației profesionale”, arhitectul șef nu a scăpat ocazia să ia contact, ori de cîte ori a avut ocazia, cu atmosfera din sălile de cinematograf din alte capitale europene. Iar la loc de cinste se află Parisul și Budapesta. „Îmi amintesc că, în Franța, sălile de spectacol erau înzestrate cu fotolii mari, de ziceai că-s umflate, în care, efectiv te afundai. Erau gîndite ergonomic, nu ca la noi, unde, într-o sală stai pe scaun ca pe ace”, ne-a povestit Silvian Cortez. În țară, datorită sălilor infecte și a mobilierului murdar, Silvian Cortez a ajuns să-și închirieze casete video, atunci cînd dorește să vadă un film. „Am ajuns ca, din cauza condițiilor din cinematograf, locul ideal de vizionare a unui spectacol cinematografic, să nu mai am nici o tragere de inimă, așa că ori de cîte ori am simțit nevoia unui film, l-am închiriat” a afirmat el. Chiar și așa, Silvian Cortez duce dorul filmelor de cinematecă și de artă, care ar trebui reintroduse în circulație, chiar dacă sălile ar fi mai mult goale.
Dincolo de nostalgii și de mizeria din cinematografe, Silvian Cortez a recunoscut că ultimul film l-a vizionat acum jumătate de an, în Iași, împreună cu soția. (Constantin GHERASIM)
Războiul de adormit copii
„Mi-e și rușine să mărturisesc de cînd nu am mai fost într-o sală de cinema. Ultima oară am văzut un film acum șase ani. Eram la mare cu familia, iar la Grădina de Vară rula partea a II-a din «Războiul Stelelor». Băiatul meu avea pe atunci 16 ani și a vrut neapărat să îl vadă. Frumos este că, după ce a tras atîta de mine să îl însoțesc, tot el a fost cel care a adormit în timpul filmului”, ne-a mărturisit Iulian Movilă, inspector șef în cadrul Inspectoratului de Protecție a Mediului Bacău. Fostul său adjunct, Marcel Moroșanu, actualul comisar șef al Gărzii de Mediu, intră ceva mai des prin sălile de cinema. ” Nimic nu se compară cu un film bun văzut pe un ecran panoramic. Un film bun trebuie vizionat într-o sală de cinema, nu la televizor. Acum cîteva luni am fost la o comedie care se chema «Subarinul nebunilor»”, ne-a mărturisit Marcel Moroșanu. (E.S.)
Adrian Indreaș a văzut ultimul film la cinema acum trei ani
Ocupat toată ziua cu activitățile la Asociația Betania, Adrian Indreaș, vicepreședintele acestei organizații neguvernamentale, nu a mai avut timp să ajungă la cinematograf de mai bine de trei ani. Pentru că a trecut atîta timp de cînd nu a mai trecut pragul unei săli de cinema, Adrian Indreaș nici nu își mai amintește ce film a văzut. „Știu doar că era un film pentru copii, întrucît ultima dată am fost cu cei doi copii ai mei, pe atunci în vîrstă de 10 și, respectiv, 8 ani. Cred că era vorba de filmul «102 dalmațieni». De atunci nu am mai fost niciodată, pentru că efectiv nu am timp”, spune Indreaș. Adrian Indreaș recunoaște că nici măcar la televizor nu are timp să urmărească un film, oricît de mult și-ar dori. Poate doar în week-end, cînd stă ceva mai mult pe acasă. În schimb, cînd ajunge mai devreme de la servicu, nu ratează jurnalele de știri, atît ale televiziunilor locale, cît și ale celor centrale. Și asta pentru că i se pare foarte important să fie permanent la curent cu ultimele informații. (Costinela BREAHNĂ)
Inspectorii școlari nu au timp de cinematograf
Inspectorii școlari par a-și împărți timpul, atunci cînd vine vorba despre artă, într-o succesiune cronologică cît se poate de riguroasă, așa încît cinematografiei îi revine, ca cea de-a șaptea artă, cel mai puțin timp. Profesoara Daniela Vrânceanu, inspector responsabil cu învățămîntul particular, a recunoscut că nu a mai intrat într-o sală de cinema de cîțiva ani buni, de pe vremea cînd „Basic Instinct” era o noutate absolută pe ecranele românești. În aceași situație se află și Polixenia Simion, inspector de discipline socio-umane, care ne-a mărturisit că „nu mai știu exact de cîți ani nu am mai fost la cinema, dar țin minte că ultima oară am văzut un film românesc. De altfel, producțiile autohtone sînt plăcerea mea”. Regula nu a fost stricată nici de secretara Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Adriana Bănică, dar nici de șeful direct al acesteia, inspectorul general Ghiorghi Iorga. „Ultima oară am fost la cinema acum un an și ceva. Am fost cu toată familia să vedem «Titanic». Țin minte că, atît soția, cît și fiică-mea, au plîns serios”, și-a amintit, amuzat, șeful ISJ.
Recordul în materie de timp scurs de la ultima vizionare a unui film de către un inspector școlar îl deține însă, inspectoarea de istorie Viorica Grigoriu. „Ultima oară am fost la cinema cînd eram liceu, împreună cu viitorul meu soț. Am văzut «Zbor deasupra unui cuib de cuci»”, ne-a mărturisit aceasta. La polul opus se află inspectorii teritoriali Dumitru Cojocaru și Adrian Horodnic, care au intrta într-un cinematograf în urmă cu doar o lună. „Am văzut la cinematograful «Transilvania» din Miercurea-Ciuc filmul american «Crocodilul»”, ne-a informat, foarte exact, inspectorul Cojocaru. Adrian Horodnic a văzut, în timpul concediul pe care și l-a petrecut la Olănești, filmul „Spartacus”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns