• locuitorii din mai multe comune s-au plîns că nu își primesc pădurile înapoi și că nu au din ce trăi
Gheorghe Flutur, vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), însoțit și de lideri locali ai partidului a vizitat localitățile aflate în zona de munte a județului Bacău. Liberalii au aflat astfel cu ce probleme se mai confruntă în ultima vreme oamenii din Comănești, Palanca, Brusturoasa, Asău, Dofteana și Dărămănești.
A fost dezbătută în special problema împroprietăririi, a lipsei unei subvenții pentru pășuni și fînețe, lipsa unui nivel de viață decent, lipsa unor ajutoare sociale, despre care oamenii au spus „că primarii nu vor să le acorde”. În timpul discuțiilor, oamenii s-au plîns că le pleacă copiii la muncă în străinătate, că au ajuns să fure din cauza sărăciei și că nu mai suportă să nu aibă bani pentru medicamente.
La Palanca, sătenii îl acuză pe viceprimarul Toader Maxim că „a ras pădurea, a împărțit-o la rude. Într-o noapte, a vîndut 60 de hectare de pădure unui cetățean venit din Australia. Noi vrem să ne folosim legal pădurea, cu acte, dar am ajuns să furăm de pe proprietățile noastre copacii nemarcați, că dacă nu îi luăm, ni-i fură alții”.
Gheorghe Boacșe este unul dintre locuitorii din Palanca. Pe lîngă faptul că este nemulțumit că nu poate să își folosească pădurea, el este contrariat de situația în care au ajuns azi copiii. „Domnitorii noștri și-au adus copiii de la Dunăre, iar azi copiii noștri sînt vînduți în străinătate pentru organe sau pentru prostituție”, a reclamat omul.
Și la Brusturoasa oamenii s-au plîns de sărăcie, iar cei care ar fi trebuit să îi ajute și să le dea pădurile și-au bătut joc de ei și le-au dat amplasamente de o calitate inferioară, pline de cioate sau cu pădure tînără.”Și-au bătut joc de noi. Ne-au dat titluri de proprietate pe terenuri pe care nu am găsit decît cioate. Nici vorbă de pădure. Sîntem săraci și, uneori, sîntem puși în situația să furăm. Dacă soțul meu fură un copac și este prins, primește o amendă de zece milioane. Dar dacă vrea să vîndă o cioată din pădurea care ne-a fost dată, oare primește pe ea măcar un milion?”, se întreba o tînără săteancă.
Oamenii de la Asău au spus vor pădurile pe vechile amplasamente. „Legea pare că nu-i ajută pe oameni. Pentru redobîndirea vechiului amplasament, avem nevoie de înscrisuri și de acte doveditoare. Proba cu martori nu se consideră. În pădurea pe care o avea bunicul meu, în locul unde era cuptorul, se mai vede și azi piatra. Dar noi nu putem să ne redobîndim pădurea, pentru că nu avem acte, de parcă atunci cînd ne-a fost luată ne-a dat cineva acte”, a spus unul dintre sătenii din Asău.
La Dărămănești, sutele de oameni veniți la întîlnirea cu reprezentanții PNL au spus că le-a pierit demult zîmbetul de pe față. „Trăim într-o zonă bogată cu oameni săraci. Aici depindeam de locurile de muncă de la rafinărie, dar acum am ajuns cu toții niște șomeri disperați. I-am votat pe cei de la PSD, dar acum nu îndrăznește nimeni să vină aici, să discute cu noi și să ne spună ce este de făcut. Cei de la guvern ne tot spun că o să ajungem în Uniunea Europeană, dar cu ce ne ducem noi acolo?”, a întrebat Ion Trîntor.
„Prin proiectele de lege care au fost propuse de Partidul Național Liberal s-ar fi putut rezolva aceste probleme, sau măcar o parte din ele. PNL a lansat Proiectul de Lege privind înființarea Tribunalului Pămîntului, pentru ca procesele legate de retrocedare să fie judecate în șapte zile. Am mai cerut ca intăbularea să se facă din bugetul de stat, pentru că de cele mai multe ori costurile de intabulare sînt mai ridicate decît valoarea terenurilor. S-a mai propus să se introducă renta pentru bătrînii care au pămînt și îl dau în folosință familiilor de tineri. Astfel ar fi încurajată formarea fermelor mici. S-a mai propus o Lege a trocului, a schimbului de produse de la cîmpie la munte, dar dosarele cu aceste propuneri folositoare oamenilor au fost uitate pe undeva sau au fost respinse”, a declarat Gheorghe Flutur, vicepreședintele Partidului Național Liberal. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns