Cîteva sute de oameni de afaceri băcăuani vor participa vinerea viitoare la ceea ce ar putea deveni evenimentul monden al anului. „Balul oamenilor de afaceri” va fi organizat la Sala de Atletism, imediat după anunțarea Topului județean al firmelor. Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), principalul organizator al evenimentului, ne-a declarat că Sala de Atletism va fi amenajată, pe o suprafață de 75×30 de metri, ca un restaurant de lux, cu tavan fals alb cu bleu și pereți din materiale speciale care să dea un aer de intimitate. Vor fi instalate 80 de mese de cîte zece persoane. În mijlocul suprafeței, va fi instalat un ring din parchet, în fața unei scene profesionale, ce va fi încadrată de două ecrane uriașe, pe care vor fi proiectate imagini de la festivitatea Topului și din spectacolele ce vor fi susținute de Horia Brenciu Orchestra și grupul Divertis. Simovici spune că ar dori să „asezoneze” balul cu alte mici surprize, cum ar fi donații ale oamenilor de afaceri pentru bursele unor studenți merituoși. Tot în stadiul de proiect se află în acest moment și amplasarea din trei în trei metri a unor tablouri ale unor pictori băcăuani. Pentru aceste picturi ar putea chiar să se organizeze o licitație de vînzare. În afară de cei 50 de organizatori, la buna desfășurare a Balului, vor mai trebălui cel puțin 100 de oameni, bucătari și ospătari.
Cina cea de taină
Organizarea acestei mega-petreceri nu pare lipsită de probleme. Unele dintre acestea ar fi rămas nebănuite, dacă un curios din redacție nu și-ar fi ciulit urechile la o discuție interesantă dintr-un restaurant important din Bacău. Participanți: cam toată conducerea Camerei, în frunte cu președintele Simovici, directorul unui hotel băcăuan, șeful restaurantului unde se petrece discuția și maestrul Teodor Stoleru. Ultimul pare să fie responsabil cu gătirea și modul de prezentare a tuturor mîncărurilor și băuturilor ce vor fi puse în fața oamenilor de afaceri de la Bal.
Scopul reieșit din dialogurile purtate de participanți: stabilirea minuțioasă a meniului, servirii, aranjării meselor etc. Nu este prima întîlnire de acest gen, și liderii Camerei par că au mai fost să prospecteze piața și pe la alte restaurante. Mai multe astfel de unități sînt cooptate în acțiune, deoarece nici un restaurant din Bacău nu are capacitatea să asigure gătitul și servitul pentru 800 de persoane.
Oamenii nu discută chiar pe uscat. Unii și-au muiat buzele într-o vișinată, așa, ca pentru sporirea apetitului. Primele discuții, primele observații. Maestrul Stoleru face fine critici la salata de crudități servită. „Dacă puneați și un pătrunjel, de ornament, arăta mai bine. V-ar trebui o mașină de tăiat «Julien». Dacă aveți, înseamnă că oamenii nu știu să o folosească. Mașina asta taie extrafin. Toate porțiile trebuie tăiate la fel. Mesenii care vor veni sînt oameni de afaceri, nu îi învățăm noi să mănînce”, spune Stoleru. Următoarea problemă, în ce să se pună salata de crudități, în boluri, sau în cupe. O doamnă de la Cameră sugerează că, dacă e la mijloc pus, toată lumea va avea acces egal la bol. Stoleru completează: „În caz că se apelează la bol, să alegem o salată țărănească, că se poartă în Capitală. Ar trebui cam patru boluri la zece persoane”.
Altă problemă. Vesela. Cam greu de găsit același fel de veselă pentru 800 de oameni, deoarece nici un restaurant nu are o așa dotare. Iar de închiriat e cam scump: zece euro de fiecare tacîm. Șeful restaurantului unde ne aflăm opinează că vesela trebuie să fie la fel, că „nu se poate servi în farfurii de culori diferite”. Doru Simovici vine cu o propunere: „Hai să socotim cît costă, poate cumpărăm vesela”. Discuția alunecă spre fețele de masă. „Noi mergem pe ideea să le închiriem din Bacău, ca să nu se ducă banii în altă parte”. Maestrul bucătar mai sugerează ca platourile să fie așezate în linii drepte pe mese și să nu fie prea încărcate.
Ziaristul nostru, sătul de bere și de urechi ciulite, se ridică și pleacă. Ultima dilemă pe care a mai prins-o a fost: „Platourile să fie mixte sau nu?” Dacă problemele discutate la restaurant s-au rezolvat ori nu, o vor constata oamenii de afaceri, la Balul ce li se pregătește. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns