• pentru simularea care se va desfășura pe data de 27 martie, elevii de la țară nu vor mai trebui să meargă la centrele de examen la care în vară vor susține testarea națională • ISJ a decis ca tezele să fie corectate de profesorii de la clasă
Elevii din clasele a VIII-a din județ vor susține, pe 27 martie, de la ora 9,00, simularea pentru testarea națională. Deși Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a decis ca testarea să aibă loc în condiții similare cu cele de examen, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a decis să facă totuși două excepții de la regula instituită de minister. Prima dintre acestea are în vedere ca elevii de la școlile din mediul rural să susțină simularea în școlile în care învață, condiția fiind ca aceste școli să aibă suficienți elevi pentru a putea organiza simulări la toate cele patru obiecte la care elevii susțin testarea națională. „Am decis ca elevii din școlile de la țară să dea examenul la școala din centrul comunei, pentru a nu-i mai plimba pe drumuri și a cheltui bani în plus. Doar la școlile care au fost puțin candidați, elevii vor susține simularea în școli din comunele învecinate”, a declarat Ana Marchiș, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Pentru că simularea se va susține în aceeași zi pentru toate cele patru discipline de examen, adică limba și literatura română, matematică, geografia sau instoria românilor, la alegere, elevii vor trebui să opteze cu o săptămînă înaintea simulării pentru disciplina la care vor să susțină simularea. Școlile organizatoare trebuie să ia măsuri în așa fel încît pentru toate cele patru discipline la care se va organiza simularea să fie candidați, fără a-i obliga, însă, pe elevi, să aleagă o disciplină sau alta.
Cea de-a doua modificare se referă la profesorii care vor evalua tezele. Metodologia de concurs precizează că profesorii care vor corecta tezele nu trebuie să fie din aceeași școală din care provin candidații. „Noi am decis ca tezele să fie corectate de profesorii elevilor. Acest lucru nu înseamnă că ei nu trebuie să trateze cu maximă seriozitate simularea și să nu acorde notele care să reflecte cunoștințele reale ale elevilor. Profesorii și elevii trebuie să înțeleagă că simularea este un examen de verificare a cunoștințelor, iar în funcție de nota pe care elevii o obțin, ei să știe să-și îndrepte eventualele lacune. Nu avantajeajă pe nimeni o notă mai mare pusă, pentru că realitatea se va cunoaște la testarea din iunie”, le-a spus inspectorul adjunct Ana Marchiș directorilor prezenți ieri la Inspectoratul Școlar. Deși trăgeau speranță că cineva va deconta cheltuielile legate de organizare, directorii au aflat că trebuie să se descurce cum pot pentru a le asigura elevilor hîrtie de scris sau hîrtie pentru multiplicat subiectele. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns