Podul lui Ștefan cel Mare este disputat de două comune
În patrimoniul cultural al comunei Căiuți sînt prinse două obiective importante. Casa Roetti, sau „Palatul”, cum îi spun localnicii, și o biserică de lemn din Pralea, construită în anul 1755. În schimb, la hotarul dintre Căiuți și comuna Ștefan cel Mare există un obiectiv de interes național: podul lui Ștefan cel Mare. „Noi considerăm că este al nostru, ne-a declarat Dănilă Culiță, primarul comunei. De aceea am făcut mai multe demersuri pentru alocarea fondurilor necesare consolidării lui, dar nu am fost luați în calcul de minister”. Cu alte cuvinte, nu s-a făcut nimic pentru repararea acestui pod în care, la inundații, bat sistematic apele rîului Trotuș. Podul este construit din piatră de rîu, zidit cu mortar de var. Bolta este, de asemenea, amenajată cu bolovani rotunzi. Podul se află într-o situație delicată, mai ales că ultimile restaurări s-au făcut în urmă cu 98 de ani, cu ocazia aniversării a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, aniversare care a avut loc la Borzești, pentru că Putna era sub ocupație austriacă. Toată lucrarea a costat, la vremea aceea, 8.130 de lei.
Lucrări abandonate la casa Rosetti
Un alt obiectiv important, care altădată constituia mîndria localnicilor, este casa Rosetti. O construcție impunătoare, cu o arhitectură tradițională, care a aparținut familiei Rosetti. Aici s-au întîlnit revoluționarii Moldovei: C.A. Rosetti, Al. I. Cuza, Costache Negri, Vasile Alecsandri. Tot aici s-au pus bazele Unirii Principatelor din 1859.
Pe timpul comuniștilor, în conac a funcționat școala și grădinița din Căiuți, dar și un mic atelier. După 1990, clădirea a fost părăsită, ea devenind o adevărată „sursă de aprovizionare” pentru hoții de toate felurile. Mai mult, probabil pentru a se acoperi ilegalitățile, Casa Rosetti a luat foc, ajungînd o adevărată ruină. Chiar dacă au mai existat încercări timide de a mai repara cîte ceva, abia în 1997 clădirea a fost preluată de către Ministerul Culturii, care s-a apucat să o restaureze. Lucrările au mers destul de greu, pentru că era vorba despre o restaurare minuțioasă și au fost alocați bani numai pentru doi ani. De aceea, lucrările ele au fost abandonate. Primarul comunei spune că Ministerul Culturii intenționează să restituie Consiliului Local acest obiectiv: „Ministrul Răzvan Teodorescu a fost aici în această vară și a vizitat clădirea. El ne-a promis că va acorda patru miliarde de lei, dar în perioada 2003- 2004. De aceea, mai avem de așteptat”. Dacă vreodată Casa Rosetti va fi terminată, ea va adăposti un centru cultural care va contribui, printre altele, și la dezvoltarea meșteșugurilor și artizanatului din zonă. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns