• deși au participat la o licitație electronică pentru a cumpăra folii protectoare format A 4, angajații Agenției au primit simple pungi din plastic • directorul economic a achitat contravaloarea „plasei” din buzunarul propriu
Administratorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței (AJOFM) din Bacău a rămas interzis, în urmă cu cîteva zile, cînd, prin mandat poștal, i-au sosit o grămadă de pungi de plastic, numai bune de ambalat zarzavatul pentru iarnă. Coletul ar fi trebuit să conțină, printre alte rechizite destinate șomerilor care urmează un curs de calificare gratuit, și 150 de folii protectoare pentru coli de hîrtie format A 4. Frumos ambalate, acestea aveau lipită o etichetă care le definea drept „Folii protecție format A 4”. Surpriza angajaților a fost de proporții, cînd au constatat că foliile erau, de fapt, simple pungi de plastic.
La începutul lunii octombrie, Agenția a lansat o licitație electronică, în vederea achiziționării de rechizite pentru șomerii cursanți. Printre obiectele ce urmau a fi cumpărate prin intermediul internetului, așa cum prevede legea, se regăseau și buclucașele „folii de protecție format A 4”. Agenții economici participanți la negocierea on-line și-au expus ofertele și cea mai ieftină a fost selectată de computer. Firma care a cîștigat licitația lansată de AJOFM Bacău a fost SC „Art-Sib” SRL din Sibiu. Se pare că, pentru ardeleni, orice folie de plastic, fie aceasta și o banală pungă, este bună de „pus la dosar” de noi, moldovenii. Conform legii, firmele au la dispoziție zece zile de la încheierea licitației să trimită materialele solicitate de lansatorul licitației și să specifice modalitatea de plată.
Sibienii și-au ținut promisiunea ca termen dar, spre surpriza directorului de buget al AJOFM Bacău, Steluța Niță, în loc de folii s-a trezit cu trei pachete a cîte 50 de pungi de plastic. „Dat fiind faptul că suma nu era foarte mare, iar licitația era deja încheiată, nu am mai returnat coletul și am decis să plătesc cei aproximativ 50.000 de lei din buzunarul propriu. Oricum, e bine ca toți ceilalți directori de instituții din Bacău să ia seama la ce minuni pot achiziționa de pe Internet. Firmei i-am dat punctajul corespunzător și nu vom mai colabora cu ea”, ne-a declarat Steluța Niță, care ne-a mai explicat că „sînt de fapt niște folii dintr-un material mai consistent, care nu au bandă de îndosariere”. Dacă ocrotitorii șomerilor ar fi cumpărat pungile din comerț, ar fi putut-o face la un preț mult mai mic, de aproximativ 200 de lei bucata. Și ar fi avut exact aceeași „consistență”. Aceasta demonstrează încă odată deficiențele sistemului de licitație prin internet și faptul că degeaba faci contestație după ce te-ai încărcat cu plasa. Dar spre norocul Agenției, în instituție predomină doamnele și, cum pregătirile pentru iarnă sînt în toi, se va găsi o utilizare și pentru altfel de pungi. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns