• dacă înainte de Paște biletele nu aveau deloc căutare, odată cu instalarea primăverii pensionarii de la stat se bat să plece la tratament • conducerea CJP a cerut de la București suplimentarea numărului de locuri • mai nou, biletele nu mai pot fi ridicate decît de pensionari, nu și de rudele acestora • măsura impusă de la București a stîrnit deja nemulțumiri în rîndul oamenilor
Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău a fost îngropată în cereri de la pensionari, care doresc cu orice preț să plece la tratament în diverse stațiuni din țară. Încălzirea vremii i-a determinat pe pensionari să fie tot mai interesați de plecările într-o stațiune, cele mai multe solicitări venind din partea pensionarilor din orașe. În timp ce pensionarii de la oraș nu mai au ce face în case, foștii agricultori au început muncile în agricultură, așa că n-au timp de plecat la tratament. „În general, foștii agricultori solicită bilete în perioada de iarnă. Primăvara, vara și toamna cele mai multe cereri pentru bilete vin de la pensionarii de stat, care trăiesc în marea lor majoritate la oraș, dar și de la asigurații care beneficiază de concedii medicale și trebuie să urmeze cu strictețe programul medical de recuperare a capacității de muncă”, ne-a declarat Marina Arva, director economic la CJP Bacău.
Avalanșa de cereri, deși nu este surprinzătoare, vine după o perioadă în care nici un pensionar nu a trecut măcar pe la Casa de Pensii să întrebe de bilete. Cererea a fost extrem de scăzută. o dată din cauza vremii urîte, iar mai tîrziu pensionarii n-au mai vrut să plece la tratament pentru că au dorit să facă Paștele acasă. Așa se face că acum CJP a fost pusă în situația de a solicita de la Casa Națională suplimentarea numărului de bilete în stațiuni. „În luna mai am primit de la București 678 de bilete, pentru care am primit deja peste 800 de cereri. Pentru pensionarii care nu au mai primit un bilet am solicitat o suplimentare cu 205 de locuri”, a precizat directorul economic de la CJP Bacău. În mai este programată o singură plecare, în data de 14. Cele mai căutate stațiuni sînt Bălțătești, Căciulata, Eforie Nord, Techirghiol, și Olănești.
„Nu știu cum să ne mai poarte pe drumuri”
Primăvara a adus la Casa de Pensii și o reglementare care a nemulțumit foarte multă lume. Casa Națională a transmis în teritoriu un ordin prin care impune ca biletele pentru tratament să fie ridicate doar de pensionari, și nu de alte persoane trimise de petent, chiar dacă prezintă documentele de identitate ale acestuia. Nici măcar soțul unei pensionare care a făcut cerere nu va mai putea să ridice biletul pentru soție, ori copiii în numele părinților. Decizia a creat și primele probleme. La CJP s-au prezentat două persoane care nu au putut ridica biletul. Cristina Ciuchi a venit tocmai de la Izvoru Berheciului să ridice biletul mamei ei, dar a bătut drumul degeaba. „Am venit atîția kilometri să îi iau biletul mamei și, cînd am ajuns aici, mi-au spus că nu mi-l pot da și că să revin după Paște. Mi-au arătat noul ordin și m-au trimis la plimbare, cu toate că aveam la mine buletinul mamei. Nu știu cum să ne mai poarte pe drumuri”, ne-a spus supărată femeia.
Pensionarii și persoanele asigurate în sistemul public de pensii pot pleca la tratament în toate stațiunile din țară, în funcție de afecțiunile de care suferă. Repartiția biletelor se va efectua în funcție de recomandarea medicului de familie, pe stațiunea solicitată de pensionar în cerere. Pentru luna mai, cele mai multe bilete au sosit pentru stațiunile Amara (110 bilete), Slănic Moldova (60), Tîrgu Ocna (58), Herculane (46), Călimănești (24) și Căciulata (20). Ca să intre în posesia unui bilet de tratament, pensionarii trebuie să facă cereri în primele zce zile ale lunii, pentru luna următoare. Pentru a primi bilet, petenții trebuie să se prezinte la CJP cu o copie după buletin, ultimul cupon de pensie, adeverință medicală și o cerere tip. (C.T.)
Lasă un răspuns