Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) a organizat, prin Organismul Intermediar OI POS MEDIU) Bacau pentru Regiunea Nord-Est, prezentarea la fata locului a realizarilor din trei dintre proiectele aplicate prin acest program in comuna Vinatori Neamt. Este vorba de proiecte pe Axa 4 a programului – „Protectia naturii”, al caror beneficiar final este Administratia Parcului Natural Vinatori Neamt. Proiectele au o valoare totala de 4,5 milioane de lei, din care 3,5 milioane este finantare nerambursabila. Proiectele vizeaza realizarea de studii asupra habitatului din aceasta zona, revizuirea planului de management al parcului, strategii de organizare, dar si infrastructura de vizitare a zonei. „Unul dintre cele trei proiecte – ne-a declarat directorul OI POS Mediu Bacau, Daniela Bostan – este deja finalizat si este unul dintre primele doua proiecte finalizate in POS Mediu. Proiectul a avut ca beneficiar Consiliul Local Vinatori Neamt, dar toate investitiile din proiect au fost predate administratiei Parcului Natural”.
Batute, altadata, de pasii unor personaje celebre din panteonul literar romanesc, cararile Muntilor Neamtului, in general, dar mai ales ale habitatului natural care a devenit, in ultima perioada, Parcul Natural Vinatori Neamt, te indeamna si astazi la calatorii de vis. Situat in nordul judetului, cu precadere in raza localitatilor Agapia, Baltatesti, Brusturi, Cracaoani, Vinatori Neamt, Raucesti, Pipirig si Tirgu Neamt, parcul se intinde pe versantul estic al Muntilor Stinisoarei si peste Subcarpatii Neamtului, acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului. Suprafata parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha de padure. Parcul este deja renumit pentru varietatea speciilor de pasari si animale, pentru flora bogata, pentru peisajele superbe, dar si pentru Rezervatia de zimbri. Aici sint aplicate, acum, cele trei proiecte cu finantare europeana, despre care, chiar la fata locului, ne-au vorbit primarul comunei Vinatori Neamt, Maria Gabriela Petrariu, Sebastian Catanoiu, directorul Administratiei Parcului Natural Vinatori Neamt, si managerii de proiect.
Parcul Vinatori, o altfel de Arca a lui Noe
„Conditiile de mediu – a opinat Sebastian Catanoiu – sint in schimbare, iar puterea noastra de adaptabilitate este limitata. Solutii nu prea avem la indemina, de aceea trebuie sa incercam sa pastram mediul in care traim cit mai mult asa cum l-am mostenit. Un ajutor real este POS Mediu, iar ariile protejate, cum este parcul nostru, sint un fel de Arca a lui Noe. POS Mediu este vintul care sufla in pinzele acestei Arce”. Proiectul finalizat, de care a beneficiat Consiliul Local, a vizat „Masuri pentru managementul speciilor de pasari de interes comunitar din Parcul Vinatori Neamt, prin implicarea comunitatilor locale din comuna” si a avut o valoare totala de aproape 1,5 milioane de lei. „In probleme de mediu – a spus primarul comunei – avem in toata tara multe facut. Prin proiectele pe care noi le-am aplicat in Parc din comuna ne-am adus o parte din contributia pe care o datoram in acest sens naturii. Incercam sa pastram frumusetea locurilor. De aceea am si facut front comun cu administratia parcului. Au fost si parteneriate cu scolile din comuna si cu ONG-uri, in acest sens”.
Cel de-al doilea proiect implementat la Vinatori Neamt prin OI POS Mediu Bacau este vrea „Imbunatatirea statutului de conservare a speciei zimbru in Parcul Vinatori Neamt” si se apropie si el, ca valoare, de 1,5 milioane de lei. Iar al treilea proiect a fost conceput pentru „Abordarea comuna privind conservarea biodiversitatii de interes comunitar in doua arii protejate din judetul Neamt”, cu o valare de peste 1,5 milioane de lei.
Parcul, o scoala in aer liber
Am vazut, la Vinatori Neamt, obiectivele primului proiect finalizat in aceasta zona: centrele de informare ecologica de la Vinatori, Nemtisor, Lunca si Manastirea Neamt, dar si traseele educative Dumbrava, Pocrov, Manastirea Neamt, Nemtisor, Lunca si Vinatori. In acelasi proiect, profesorul bacauan Catalin Rang a realizat „Ghidul pasarilor din Parcul Vinatori Neamt”, o lucrare foarte bine editata. Totodata, au fost cartografiate si s-a intocmit o baza de date pentru speciile de pasari de interes comunitar, s-a revizuit planul de management al Parcului, au avut loc aplicatii teoretice si practice relative la acvifauna din Parc si s-au realizat materiale promotionale. O premiera anuntata de Sebastian Catanoiu este pasarela de lemn, in lungime de 200 de metri, care a inceput sa fie construita exact prin coronamentul arborilor din parc, de pe care se va putea observa in voie cum vietuiesc animalele parcului.
Programul Operational Sectorial mediu finanteaza masuri de mediu, in special infrastructura de mediu, din fonduri europene nerambursabile postaderare (Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala). Finantarea se face pentru apa sau apa uzata, managementul integrat al deseurilor, termoficare, protectia naturii si protectia impotriva inundatiilor. Valoarea acestui program este de 5,6 miliarde de euro, din care perste 4,5 miliarde este finantare nerambursabila din partea Comisiei Europene.
Asupra proiectelor promovate prin intermediul OI POS Mediu Bacau vom reveni.
Lasă un răspuns