Miercuri, 15 august 2012, începând cu ora 09.00, în localităţile Oituz şi Poiana Sărată, s-au desfăşurat, într-un cadru solemn, ceremoniile religioase şi militare de omagiere a sacrificiului soldaţilor români căzuţi pe câmpul de luptă, în timpul Primului Război Mondial.
La acest eveniment au fost prezenţi: ministrul secretar de stat din Ministerul Apărării Naţionale, Dan Tătaru, subprefectul judeţului Bacău, Constantin Dorian Pocovnicu, senatorul Cătălin Mardare, primarul comunei Oituz, domnul Ion Osoloş, comandanţi şi ofiţeri activi ai unităţilor militare, de jandarmerie şi de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din judeţul Bacău, membrii ai Asociaţiei „Cultul Eroilor”- organizatori ai acestui eveniment şi promotori ai cinstirii eroilor neamului, locuitorii celor două comunităţi şi reprezentanţi mass-media.
Slujbele religioase au fost oficiate de preoţii parohiilor ortodoxe şi catolice din Oituz, Poiana Sărata şi Hârja şi au fost urmate de ceremonialurile militare şi de depunere de coroane la monumentele eroilor români. Cu acest prilej au fost aduse din „colbul istoriei” în realitatea imediată, de către istoricii militari şi ofiţerii în retragere ai armatei române, participanţi la acest eveniment, a câtorva „fresce” din eroismul soldaţilor noştri, care, potrivit reconstituirilor documentare ale vremii, „au luptat ca nebunii” în acest „Termopile” al românilor, aşa cum a fost denumită zona Oituzului.
Solemnitatea zilei a fost întregită de recitalurile poetice şi corale ale grupurilor artistice de copii şi adulţi din zonă, precum şi de înmânarea de către Asociaţia „Cultul Eroilor” a diplomelor de onoare pentru toţi acei care, timp de 20 ani, neîntrerupt, au dus mai departe memoria şi însemnătatea acestor sacrificii.
Subprefectul Constantin Dorian Pocovnicu a declarat în alocuţiunea sa: „Cei 95 de ani au trecut ca 95 de clipe. Sacrificiul lor suprem, etern imprimat în istoria naţională, este acum datoria noastră morală, ca autorităţi vremelnice, de a cinsti memoria lor şi de a primi cu recunoştinţă darul cel mai de preţ oferit pentru ţară: propria viaţă. Fie ca peste 95 de ani, alte 95 de clipe, să ne regăsească pe toţi românii păstrând vie această frumoasă tradiţie de comemorare şi omagiere a soldaţilor români căzuţi în timpul Primului Război Mondial pe frontul Oituzului, pentru libertatea, suveranitatea şi integritatea României”.
Lasă un răspuns