Olimpiada de biologie a stat anul acesta sub semnul neregulilor de tot felul. Prima eroare gravă a fost încălcarea indicațiilor trimise de Traian Șăitan, ministrul de specialitate, care cerea verificarea baremului de corectare înainte de afișare. La toate nivelurile, cu excepția clasei a IX-a, baremul a avut greșeli de conținut. Dar, dacă baremul clasei a IX-a a fost corect, subiectele au fost formulate după manualul de clasa a XII-a expirat, care nu era indicat ca facînd parte din bibliografie.
La clasa a X-a materia, prelucrată după zece manuale alternative, a luat forma unor subiecte ambigue, pline de inexactități, iar subiectele de la clasa a XI-a au avut, pe lîngă nelipsitele greșeli de conținut, greșeli de formă, sesizabile chiar la nivelul unor elevi fără pregătire suplimentară la această materie. La clasa a XII-a situația a fost și mai delicată, deoarece elevii au fost confruntați cu o extensie a materiei cu puțin timp înaintea concursului în sine.
Sesizările făcute doamnei inspectoare Mihaela Berza au fost fără folos, deoarece singura soluție a fost recorectarea tezelor în baza baremului revizuit, ceea ce s-a și întîmplat, în cazul elevilor care au depus contestații. Dacă toate greșelile s-ar fi datorat lipsei de atenție în redactare, ar mai fi fost scuzabil, dar erorile au degenerat datorită nerespectării unei dispoziții simple, de verificare a baremelor. Profesorii, și nu doar cei de biologie, sînt în orice caz de o sinceritate dezarmantă și sfătuiesc elevii să nu-și facă speranțe mari în privința acestor concursuri, care nu fac decît să dovedească faptul că sistemul nu funcționează și că valoarea nu poate fi apreciată. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns