Învățămîntul băcăuan nu se poate plînge că a dus lipsă de rezultate bune și foarte bune la fazele naționale ale olimpiadelor, însă nici o diciplină nu a adunat atîția lauri ca limba latină. De altfel, școala băcăuană de limba latină și-a transformat, rapid, numele în renume. Principalii „vinovați” de performanțele elevilor băcăuani la „naționalele” de limba latină ori la „internaționalele” de la Arpino (Italia) sînt profesorii Ioan Agrigoroaie de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și, în special, Florentina Nicolau de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Primul a „punctat” prin intermediul fiului său, Vladimir Agrigoroaie, a lui Ovidiu Pietrăreanu și a Oanei Delamarian, toți trei laureați ai olimpiadei naționale de profil. În ceea ce o privește pe profesoara Nicolau, puțini dascăli se pot mîndri cu un palmares la fel de bogat ca al elevilor ei: opt premii la olimpiada internațională de profil, la care se adugă o serie interminabilă de succese obținute la „naționale”. Seria succeselor băcăuane la Olimpiada Internațională de limba latină de la Arpino a fost deschisă în 1994 de Adina Mandiuc. Șefă de promoție a Colegiului Național „Gheorghe Vrînceanu”, aceasta a absolvit Facultatea de limbi clasice a Universității din București. Adina lucrează, acum, ca redactor al Editurii „Teora”. În 1995 a ieșit la rampă Simona Cadar. Șefă de promoție în 1997, ea a optat pentru secția „chineză-engleză” a facultății de limbi și literaturi străine a Universității București. Bursieră la Shangai în perioada 1999-2001, Simona se va întoarce în China pentru a susține, timp de un an, un curs de culturi orientale la Universitatea din Beijing. Sorina Gușetu a triumfat la Arpino în 1997. Studentă în anul IV a Facultății de filologie, secția spaniolă-latină, a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, aceasta va pleca la Barcelona cu o bursă de studii.
Cristina Toma și Iulia Cicoare au cîștigat, doi ani mai tîrziu, cam tot ce se putea cîștiga la Arpino. Prima este studentă în anul III la secția „italiană – latină” a facultății de filologie din Iași și a primit o bursă de studiu în Italia, în timp ce Iulia a optat, după ce a devenit șefă de promoție, în 2000, pentru „spaniolă – latină”. Recent și-a trecut în cont un nou premiu întîi obținut la Colecviile naționale „Mihai Eminescu” pentru o traducere în limba latină a „Luceafărului”.
Adriana Ichim, „arpinates” în 2000, și Antoaneta Sabău, laureată a „internaționalelor” de latină un an mai tîrziu, au terminat anul II al Facultății de limbi clasice a Universității din București. Ioana Ardeleanu, colegă de olimpiadă internațională cu Antoaneta, a susținut, ieri, examenul de admitere la secția „chineză-latină” a Facultății de limbi orientale din București. Asta, în condițiile în care era admisă fără examen, ca toate celelalte „arpinates”, la două facultăți: limbi clasice și comunicare și relații publice. Irina Vasilache a trecut în clasa a XI-a , dar a fost deja într-un tur de onoare al Italiei, după ce a cîștigat Concursul național de limba latină de la Constanța.
Cît privește „tinerele speranțe”, acestea se numesc Anca Călugăru și Silvia Arvinte. Toate aceste eleve au trecut prin mîna profesoarei Neculau, care, cu modestie, spune că meritul în toate aceste rezultate excepționale aparține „fetelor” sale. „Eu nu am făcut altceva decît să vin în întimpinarea cerințelor copiilor, care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele de limba latină și cele referitoare la ceea ce a însemnat latina pentru istoria omenirii”, spune profesoara Nicolau. Elevele știu însă că fără o profesoară ca Florentina Nicolau nu ar fi izbutit să ajungă atît de sus, și nu pierd nici o ocazie pentru a aminti acest lucru. „Cred că e important să ai un model, să existe cineva care să-ți insufle pasiunea pentru o disciplină. În cazul meu, modelul se numește Florentina Nicolau. Oricum, limba latină e ceva mai deosebit. Trebuie să demonstrezi că nu e o limbă moartă și să ajugi să trăiești și să gîndești latinești. Și toate acestea nu aș fi putut să le obțin fără doamna Nicolau”, a mărturisit Ioana Ardeleanu la finalul unui curs de la Facultatea de limbi orientale, specializarea chineză-latină, a Universității din București.
Lasă un răspuns