■ declară profesorul Aurel Chelariu (foto), antrenorul secției de judo de la Palatul Copiilor
Încă un an școlar plin de medalii, diplome și aplauza. Și cam atît. De o bombonică, o napolitană s-au ceva care să-i facă pe cîștigători mai fericiți nici nu poate fi vorba. Priofesorul Aurel Chelariu a mai trecut peste un an școlar în care a trebuit să suporte indolența unor omanei care continuă să-și bată joc de speranțele unor copii învingători. Chiar dacă necesitățile financiare ale secției de judo au fost acoperite doar 10 la sută, medaliile nu și-au oprit cursul, mai mult, trei dintre judoka băcăuani au reușit să se impună și în turneele internaționale. Pentru Chelariu, noul sezon se anunță sumbru, dar o va scoate la capăt, așa cum s-a întîmplat în ultimii ani de „secetă financiară”.
– S-a mai încheiat un an școlar. A fost mai productiv?
– A fost un an foarte bun. Anul trecut am avut mai multe medalii, însă sportivii de atunci au terminat liceul, s-au înscris la facultate și nu au mai concurat în competițiile din acest an. Radu Burghelea, Andrei Rați și Ștefan Tonegaru ne-au umplut de medalii anul trecut, iar plecarea acestora s-a simțit, deși cei care au venit din urmă au făcut o figură frumoasă, fiind elevi de perspectivă.
– Ce vă împiedică să ridicați ștacheta?
– Copiii nu au un stimulent material. Fac o comparație cu alte cluburi, unde se fac premieri în bani și unde indemnizațiile de efort sînt nelipsite. Să nu mai vorbesc de medicamentație, care lipsește de ani buni. Chiar și în aceste condiții, am făcut bici din ce ni s-a mai dat. Dacă părinții copiilor nu erau alături de noi, nu știu dacă o scoteam la capăt.
– În procente, cam de cît beneficiați din nevoile financiare ale unui club într-un an școlar?
– Cred că de 10 la sută. Însă nu condamn pe nimeni. Cei de la Inspectoratul Școlar ne-au dat din bugetul total cît au putut. O repet, părinții copiilor au fost cei care ne-au ajutat pentru a participa la etapele județene, zonale și finale, de unde ne-am întors cu medalii.
– Cine s-a remarcat în mod deosebit?
– Costel Dănculea, Manuela Bîrzu și Ionuț Smerea s-au detașat dintre sportivii pe care eu și colegul meu, Constantin Manole, îi antrenăm. S-au împus în competițiile din țară, dar au făcut o figură frumoasă și în cele internaționale.
– Din urmă vine cineva?
– Ar fi cîțiva judoka talentați, însă, deocamdată, cel despre care cred că va avea o carieră mare este Alexandru Isvoran. Este cel mai tehnic și, în plus, vrea cu adevărat să facă judo. Asta contează cel mai mult.
– Cum au fost premiați sportivii care s-au impus la finalele Campionatelor naționale?
– Cu bătut din palme, diplome și medalii. Atît. La o singură competiție, de la Iași, cîștigătorii au văzut în premieră și bani.
– Sponsorii nu s-au îngrămădit la ușa acestui sport.
– Cu sponsorii ne-am descurcat o singură dată, la o competiție pentru Centre Naționale. Însă numai pentru moment. Nu a fost ceva de durată, care să ne ajute pe un întreg an școlar. Cu o floare nu se face primăvara. Legea sponsorizării nu este făcută cum trebuie.
– Ce condiții trebuie să îndeplinească un sportiv pentru a trăi din judo?
– Trebuie să ajungă la un club mare. Adică unul cu resurse financiare. Sau să participe și obligatoriu să cîștige în competițiile internaționale. Liberty Oradea este clubul unde, cu adevărat, se cîștigă. Și noi dacă am fi avut bani eram un club mare.
– Dacă tot ați vorbit de Liberty, care este diferența între Palatul Copiilor și celelalte cluburi din țară, din punct de vedere al valorii sportivilor?
– Liberty stă mult mai bine decît noi. Nici nu poate fi vorba de vreo comparație, însă față de alte cluburi, de exemplu, din București și Brașov, la individual avem rezultate mult mai bune.
– Copiii și-au cerut vreodată drepturile?
– După atîtea competiții, copiii se cunosc foarte bine cu adversarii lor de la celelalte cluburi, unde sînt bani, și, din vorbă în vorbă, au auzit că la alte cluburi cîștigătorii sînt premiați cu bani sau alte obiecte. De aceea, de multe ori, ne-au întrebat dacă nu vor fi și ei premiați. Dar cea mai mare nedreptate este cu olimpicii. Avem trei sportivi la loturile naționale de juniori, cu medalii cîștigate la nivel național și internațional, iar la premierea olimpicilor nu au fost băgați în seamă. Nu sînt tot elevi? Reprezintă în primul rînd județul nostru. Inspectoratul Școlar ar fi trebuit să-i nominalizeze atunci cînd s-a făcut premierea olimpicilor. Doi dintre ei sînt chiar campioni balcanici.
– Cum pregătiți noul an școlar?
– Noul an este ca orizontul. Cu cît te apropii mai mult de el, cu atît te îndepărtezi. Nu știu ce va fi. Sportul de performanță, în special judo, care este unul de autoapărare, este marginalizat. Sportul ține copiii departe de spitale. Uni nu dau doi bani pe sănătate, din cîte se vede. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns