• primarul din Comănești a primit o propunere neașteptată din partea liderului irakian • el a fost nominalizat de Saddam drept coordonatorul unor contracte de asistență petrolieră dintre România și Irak • o primă rundă de negocieri a avut loc înainte de izbucnirea conflictului din Golf • cei doi s-au cunoscut cu ocazia unei petreceri la Ambasada irakiană din Londra • Saddam a fost impresionat de modul în care băcăuanul a reușit să-l scape de niște protestanți mai violenți care se postaseră la intrarea în Ambasada Irak-ului din capitala Angliei • la mai bine de un an de la acestă întîmplare, primarul din Comănești a fost nominalizat de Saddam drept omul cu care ar prefera să negocieze contracte cu România, chiar și după război
Deși pare aproape incredibil, Dorinel Miron, primarul din Comănești, ar putea fi asul din mîneca autorităților române pentru recuperarea datoriei de 1,7 miliarde de dolari, de la irakieni, în eventualitatea în care americanii vor pierde războiul din Golf. Toată povestea a început acum doi ani, cînd primarul din Comănești a fost într-o delegație oficială la Londra. Într-una dintre seri, el a fost invitat să participe la un dineu oficial la Ambasada Irakului, alături de ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, și de alți trei primari din România, printre care și primarul sectorului 5 București, Marian Vanghelie. „Ne-am adunat cu toții la Ambasada României și l-am mai așteptat cîtva timp pe domnul ministru al industriilor, care a avut o întîlnire cu niște oameni de afaceri englezi. Am plecat la dineu în trei mașini. Eu m-am nimerit cu primarul Vanghelie și trebuia să intrăm ultimii în incinta ambasadei Irakului, conform protocolului. Numai că nu am mai putut face acest lucru, din cauza unei mulțimi adunate chiar în fața porților și care bloca trecerea nu numai a mașinilor, dar și a oricărei persoane care ar fi încercat să intre în curte. Așa că am încercat să pătrundem pe jos. Cînd ne-am apropiat de ambasadă, am observat cu surpindere o mașină în care era Saddam Hussein însoțit de două gărzi de corp. Mașina era înconjurată de o mulțime de arabi care vociferau. Erau refugiați și-i tot vîrau în față președintelui irakian o hîrtie pe care Dumnezeu știe ce scria. Atunci am observat pe unul dintre ei că le face semn altor doi, care au început să strige și mai tare și tot încercau să ajungă lîngă liderul irakian”, ne-a povestit Dorinel Miron. Speriat de faptul că cei doi ar fi putut avea gînduri criminale, Miron a decis să riște fără să stea prea mult pe gînduri și să le abată atenția protestatarilor.
Flerul românului l-a scăpat pe Saddam de furia conaționalilor lui
„M-am dus direct la cel care făcuse semn, m-am înfipt în fața lui și am început să-i strig românește că mi-a furat portmoneul cu bani. Eram atît de pornit, încît, încet-încet, cei din jur au început să se uite la noi, neînțelegînd ce vrea omul acela, care vorbea o limbă ciudată. Arabul de care mă agățasem ca scaiul a început și el să țipe la mine în limba lui și, pentru cîteva clipe, oamenii nu au mai fost atenți la Saddam, iar șoferul lui a profitat și a intrat cu mașina pe poarta ambasadei. După puțin timp, mi-am cerut scuze de la arab, prin intermediul unui polițist englez, că l-aș fi confundat cu altcineva, și am intrat și noi în curte”,povestește Miron. În seara aceea el a avut ocazia să se întîlnească față în față cu președintele irakian preț de doar cîteva secunde. „S-a uitat surprins la mine, m-a salutat scurt din cap și a trecut mai departe. Asta a fost tot. Nici măcar nu a dat noroc cu mine și nici nu m-a întrebat cum mă cheamă. M-am întors în România și aș fi uitat chiar de a doua zi de incidentul de la poartă, dacă nu mi-ar fi amintit mereu primarul Vanghelie cum mă rățoiam eu la arab”, a susținut primarul.
La sfîrșitul lunii ianuarie 2003, primarul din Comănești a rămas blocat cînd a primit la serviciu o notă cu caracter confidențial de la Ministerul de Externe român, prin care era înștiințat că președintele irakian și-a manifestat dorința să fie cel care va reprezenta partea română la negocierea unor contracte de asistență în domeniul petrolului. „Prima dată am întrat în panică, mai ales că am început să primes vizite ceva mai deosebite de la servciile secrete române, care nu înțelegeau cum de a ajuns un primar din județul Bacău în grațiile lui Saddam. Situația era cu atît mai delicată cu cît americanii tot emiteau pretenții la dezarmarea Irak-ului. Dar s-au lămurit că nu am nimic de-a face cu povestea asta, am acceptat și așa am ajus în Bagdad în calitate de reprezentant al delegației române”, a recunoscut primarul din Comănești. La Bagdad, primarul Miron, împreună cu soția sa, au fost cazați la unul dintre palatele lui Saddam și au avut ocazia să și cineze cu el într-o seară. „Era a treia zi de discuții și totul mergea neașteptat de favorabil pentru delegația română. Ne-am prezentat la cină ușor timorați, dar nu era cazul, pentru că unul dintre aghiotanții lui Saddam mi-a spus încă de la început că președintele irakian vroia să-și arate recunoștința pentru scena din fața Ambasadei Irakului din Londra. Atunci m-am lămurit și eu de ce am fost preferat de președintele irakian pentru așa o misiune. În timpul cinei, care a durat foarte puțin, un translator ne-a spus că a doua zi sîntem invitați să facem un tur al palatului, însoțiți de Saddam. A doua zi a stat cu noi vreo oră și cu acea ocazie am făcut o fotografie cu el. E singura și, recunosc, țin la ea ca la ochii din cap”, a mai spus Miron.
La doar două zile după ce delegația română s-a întors în țară, s-au precipitat evenimentele, a început războiul, iar negocierile au fost amînate. „Am fost impresionați, și eu și soția mea, de statura lui Saddam. Credeam că este mai mic de înălțime. Dar are aproape doi metri și reușește să impună numai prin prezență oricărui interlocutor. A fost amabil și cu mine și cu soția și m-a lăsat să înțeleg că, și dacă americanii vor cîștiga războiul care atunci plana asupra Irakului, va fi dispus să negociem măcar asupra acelei datorii de aproape două miliarde de dolari pe care o avem de recuperat de la ei. I-am vorbit și despr zona petrolieră Moinești – Comănești și a părut interesat și de o posibilă colaborare reciprocă în acest domeniu”, a încheiat Miron. Primarul din Comănești a mai spus că, în cazul în care se vor relua negocierile cu irakienii, el va încerca să facă demersuri că petroliștii din Moinești și Comănești să obțină contracte cît mai multe și mai avantajoase. (Mirela ROMANEȚ)
- păcăleală de 1 Aprilie
Lasă un răspuns