Aprecierea de mai sus apartine lui Nicolae Manolescu si a fost facuta la 11 iunie 1983, la „Zilele Culturii Calinesciene”, manifestare de anvergura nationala, care a ajuns, anul acesta, la editia cu numarul 40 si care se afla in desfasurare, la Onesti. Fiind la o editie jubiliara, manifestarea de la Onesti a avut, printre obiectivele principale de anul acesta, si realizarea unei sinteze a intregii experiente acumulate in cei 40 de ani care au trecut de la debutul ei, in anii ’60. In acest sens, alaturi de aprecierile lui Nicolae Manolescu, au fost prezentate si impresiile altor personalitati marcante ale culturii romane, care au participat, de-a lungul timpului, la „Zilele Culturii Calinesciene”. Pe un ecran amplasat in aula Bibliotecii „Radu Rosetti”, acolo unde a avut loc festivitatea de deschidere a manifestarii, au fost proiectate impresiile si fotografiile celor care au luat parte la „Zilele Culturii Calinesciene”, incepind de la prima editie. Printre acestia s-au numarat scriitori, critici literari, academicieni, cercetatori si alti oameni de cultura, cum ar fi Victor Eftimiu, Serban Cioculescu, George Ivascu, Alexandru Piru, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Nichita Stanescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Alexandru Ivasiuc, Fanus Neagu, Constantin Ciopraga, Laurentiu Ulici, Gabriel Liiceanu, Mircea Zaciu, Andrei Plesu, Solomon Marcus, Mircea Cartarescu si multi altii.
„Miracolul onestean” continua
Poetul Constantin Theodor Ciobanu, presedintele Fundatiei Nationale „George Calinescu” si organizatorul principal al evenimentelor culturale de la Onesti, a amintit si de perioada care a precedat debutul „Zilelor Culturii Calinesciene”, care au pornit de la un cerc literar, care functiona, la inceputul anilor ’60, in cadrul Casei de Cultura, si care s-a transformat apoi in cenaclul „George Calinescu”. „Acum, dupa 40 de ani, daca am ajuns pina aici, putem sa mergem chiar si mai departe”, a spus profesorul Constantin Th. Ciobanu. Pe de alta parte, profesoara Maria Zaharia, director al Scolii „George Calinescu” din Onesti, a vorbit si de evenimentul din 1962, atunci cind George Calinescu a venit la Onesti. „Calinescu a fost impresionat de ceea ce a vazut la Onesti si a publicat articolul <<Miracolul Onestilor>>”, a amintit Maria Zaharia.
Parafrazindu-l pe Calinescu, stralucita pianista Lory Walfisch, presedinte al Societatii „George Enescu” din SUA, a apreciat si ea ca organizarea, timp de 40 de ani, a manifestarii de la Onesti „este un miracol”. Si academicianul si romancierul Nicoale Breban a vorbit despre „miracolul onestean, pus in scena, de 40 de ani, de profesorul Constantin Th. Ciobanu”. Avind ca baza de pornire articolul lui Calinescu, artistul plastic Constantin Berdila a realizat si o capodopera monumentala, un mozaic in marmura, cu titlul „Miracolul Onestilor dupa Calinescu”, aflat la galeriile fundatiei „George Calinescu” din Onesti.
La deschiderea manifestarii de la Onesti, Nicolae Manolescu, aflat acum la Paris, a transmis un mesaj, in care aprecia ca „Zilele Culturii Calinesciene” reprezinta „una dintre cele mai venerabile manifestari din Romania”. „De patru decenii, la <<Zilele Culturii Calinesciene>> isi dau intilnire nenumarate personalitati ale culturii romane, ca nicaieri in alta parte”, se mai preciza in mesajul trimis de Manolescu si citit la Onesti de criticul Alex Stefanescu.
Premiul cel mare a fost acordat lui Eugen Simion
Editia din acest an a „Zilelor Culturii Calinesciene” a inceput joi dimineata, la galeriile fundatiei onestene, unde a fost vizitata Expozitia permanenta „Univers calinescian”, au fost prezentate citeva reviste literare si au fost lansate primele 4 volume din operele publicistice ale lui George Calinescu. Seara, la Biblioteca „Radu Rosetti”, a avut loc deschiderea oficiala a manifestarii, au fost prezentate saluturi din partea unor institutii si au fost sustinute prelectiunile „Mitul lui Don Juan in literatura contemporana”, de Nicoale Breban, si „Modelul Calinescu”, de Eugen Simion. Au fost decernate si Premiile „Zilelor Culturii Calinesciene”. Premiul cel mare, denumit „Premiul de excelenta” a revenit academicianului Eugen Simion, iar premiile obisnuite au fost atribuite lui Andrei Plesu si Dan Manuca. Au mai fost acordate si citeva Diplome de excelenta, pentru Nicolae Manolescu, Nicolae Breban, Gabriel Dimisianu, Constantin Ciopraga, Solomon Marcus, Dan C. Mihailescu si alte personalitati care si-au adus contributia la organizarea manifestarii de la Onesti. Seara s-a incheiat cu doua recitaluri, sustinute de Lory Wallfisch, la pian, si Ionut Militaru, la chitara.
Ieri, s-au desfasurat colocviile cu temele „Generatii si promotii postbelice in dialog. Generatia ’60” si „O solutie in cultura romana: fundatiile nationale”, precum si recitalul liric „Poetul in cetate”, recitalul de pian sustinut de Tatiana Pocinoc si „Spectacolul calinescian”, organizat de Scoala „George Calinescu”. Pentru astazi, au fost programate doua vizite de documentare, la Centrul de Cultura „Rosetti Tescanu – George Enescu” si la Scoala „George Calinescu”.
Ing. Constantin Ungureanu a zis
“Zilele Culturii Calinesciene” reprezinta o manifestare ce face cinste Onestiului. Galeria personalitatilor culturale ale Romaniei care au onorat in timp, cu prezenta si spiritul lor, aceste locuri si pe onesteni, este impresionanta.
Este meritul profesorului Constantin Th. Ciobanu (dar si al colaboratorilor si al sponsorilor) acela de a mentine viu, de patru decenii, un licar de cultura intr-un oras „muncitoresc”.
Felicitari organizatorilor si cinste participantilor.
La Multi Ani pentru “Zilele Culturii Calinesciene”.