Peste 1,5 milioane de Euro pentru romi
Guvernul României a adoptat în aprilie 2001 o strategie națională pentru îmbunătățirea situației romilor. În elaborarea acestei strategii, guvernul a primit sprijin din partea Comisiei Europene în cadrul programului național Phare 1998. Implementarea Strategiei este coordonată de Secretariatul General al Guvernului- Oficiul pentru Problemele Romilor. Un Comitet Mixt de Implementare și Monitorizare a fost creat pentru a asigura coerența strategiilor sectoriale și asigurarea sprijinului în toate domeniile acoperite de Strategie.
Aceasta reprezintă un important pas înainte pentru includerea romilor în toate sferele societății românești. În acest sens este vizată o varietate largă de grupuri care cuprind romii, liderii politici, funcționarii publici, media și publicul în general.
Comisia Europeană a sprijinit implementarea Strategiei prin intermediul mai multor programe. Unul dintre acestea- Phare RO 9803.01 ” Îmbunătățirea Situației Romilor” a constat în asistență tehnică pentru Departamentul pentru Protecția Minorităților Naționale în coordonaea elaborării Strategiei. Asistența tehnică a inclus și instruire pentru ONG-uri și instituții publice în domenii precum managementul de proiect, administrație publică etc.
Un alt program de sprijinire l-a constituit Fondul de Parteneriat pentru Romi. Acesta este o schemă de granturi pentru proiecte destinate promovării de parteneriate sustenabile între instituții publice locale și organizații neguvernamentale care se ocupă de problematica romilor. S-a avut în vedere asigurarea rezolvării problemelor cu care se confruntă comunitățile locale.
Peste 1,5 milioane de Euro au fost distribuiți în programul Phare RO 0004.02.02, ” Fondul pentru îmbunătățirea situației romilor”, componentă a programului Dezvoltarea Societății Civile, implementat în 2002-2004. Banii au reprezentat granturi pentru proiecte în parteneriat între Administrația publică și comunitățile de romi în domeniul administrației publice, dezvoltării comunitare, sănătății, educației, serviciilor sociale și participării civice a romilor.
„Accesul la educație al grupurilor dezavantajate cu focalizare pe romi”, proiect început în 2002 și administrat de Ministerul Educației și Cercetării este un program sectorial pentru aria sa de responsabilitate și are o valoare totală de 7 milioane de Euro.
Obiective și priorități pentru 2004
Obiectivul general al programului „Sprijin pentru strategia națională de îmbunătățire a situației romilor” este de a întări și a facilita participarea activă a comunităților de romi în viața economică, socială, educațională, culturală și politică a societății românești și de a îmbunătăți accesul la servicii de sănătate.
O atenție deosebită este acordată dezvoltării de abordări comprehensive pentru îmbunătățirea nivelului de calificare profesională (atât în profesiuni tradiționale ale romilor cât și în profesiuni moderne) și angajării în muncă în cadrul comunităților de romi, cu focalizare pe participarea activă a membrilor comunităților de romi.
Activitățile sustenabile generatoare de venituri în cadrul comunităților de romi și care vor putea fi folosite ca practici pozitive și implementate la o scară mai largă sunt un alt sector de maxim interes. Este sprijinit și procesul de asumare a responsabilității de către administrația publică pentru îmbunătățirea situației romilor și pentru dezvoltarea de parteneriate durabile și echitabile între comunitățile de romi și instituțiile administrației publice de la nivel local și județean.
Suma globală pentru această licitație deschisă este de 1,8 milioane de Euro. De reținut faptul că Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a nu acorda ca și granturi toate sumele disponibile.
Orice grant acordat în cadrul acestui program trebuie să se încadreze între niște plafoane minime și maxime. Respectiv, suma minimă, de 5 000 de Euro și cea maximă, de 50 000 de Euro. Nici un grant nu va putea depăși 95 la sută din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Diferența trebuie acoperită din resursele proprii ale aplicantului sau ale partenerilor, sau din alte surse decât cele ale bugetului Comunității Europene.
Criterii de eligibilitate
Conform prevederilor Ghidului Practic, sunt stabilite o serie de reguli pentru depunerea, selectarea și implementarea proiectelor menționate în cadrul acestui program.
Există trei categorii de criterii de eligibilitate. Acestea se referă la organizațiile care pot solicita o finanțare nerambursabilă, la proiectele care pot primi o finanțare nerambursabilă și la tipurile de costuri care pot fi luate în considerare în stabilirea sumei reprezentând finanțarea nerambursabilă.
Pentru a putea fi eligibil pentru un grant, aplicanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Să fie instituții publice care acționează la nivel local sau județean, să aibă sediul în România, să fie direct responsabili de pregătirea și managementul proiectului și să nu acționeze ca intermediar. De asemenea, trebuie să aibă surse de finanțare suficiente și stabile pentru a asigura continuitatea organizației pe toată perioada proiectului și, dacă este cazul, să participe la finanțarea acestuia. O altă condiție este aceea că solicitantul trebuie să aibă experiență și să poată demonstra capacitatea de a gestiona activități de amploarea proiectului pentru care este cerută finanțarea nerambursabilă.
Potențialii solicitanți nu pot participa la licitația deschisă sau să primească finanțare nerambursabilă dacă sunt în stare de faliment sau pe cale de lichidare, au afacerile administrate de către tribunal, au început proceduri de aranjamente cu creditorii, au activitatea suspendată sau sunt în orice situație analogă provenind dintr-o procedură similară prevăzută în legislația și reglementările în vigoare.
De asemenea, dacă au suferit condamnări definitive și/sau irevocabile datorate unei conduite profesionale, dacă sunt vinovați de grave greșeli pe care Autoritatea Contractantă le poate dovedi prin orice mijloace nu pot participa la licitație.
Nici persoanele care nu și-au îndeplinit obligațiile de plată a contribuțiilor la asigurări sociale sau alte taxe nu pot primi finanțare nerambursabilă.
Potențialii solicitanți sunt excluși de la participarea la licitația deschisă sau să primească finanțare nerambursabilă dacă în perioada licitației de proiecte sunt subiect al unui conflict de interese, sunt vinovați de inducerea gravă în eroare a autorităților contractante prin furnizarea de informații incorecte în cursul participării la o Licitație Deschisă sau omiterea informațiilor. Nici cei care au încercat să obțină informații confidențiale sau să influențeze comisia de evaluare sau autoritatea contractantă în timpul procesului de evaluare al licitațiilor prezente sau anterioare. Aplicanții trebuie să depună o dată cu cererea de finanțare o declarație pe propria răspundere că nu se încadrează în nici una dintre situațiile expuse .
Este favorizat parteneriatul
Solicitanții pot acționa individual sau în consorțiu cu alte organizații partenere. Partenerii participă la pregătirea și implementarea proiectului, iar costurile angajate de aceștia sunt eligibile în același mod ca și cele angajate de Beneficiarul finanțării nerambursabile. De aceea, ei trebuie să satisfacă aceleași criterii de eligibilitate ca și solicitanții.
Pe de altă parte, în plus față de categoriile menționate anterior și ONG-urile, organizațiile neguvernamentale ale romilor sau alte organizații neguvernamentale sunt parteneri eligibili. Subcontractorii nu trebuie să fie parteneri.
Solicitantul va acționa ca organizație conducătoare și dacă proiectul va fi selectat, ca parte contractantă.
Comunitatea de romi, reprezentată în ansamblul ei
Ca regulă generală, costul total al finanțării solicitate trebuie să respecte valorile minimă și maximă stabilite, respectiv 5.000 și 50.000 de Euro.
Durata unui proiect nu poate depăși 12 luni.
Programul oferă finanțare nerambursabilă pentru activități în domeniile pregătirii profesionale și al activităților generatoare de venituri. Toate proiectele trebuie să includa parteneriate solide între instituții publice și grupuri comunitare de inițiativă ale romilor. Trebuie, de asemenea să asigure participarea reprezentanților romilor în toate fazele de elaborare, implementare și evaluare ale proiectului.
Aceste grupuri de inițiativă vor trebui să reprezinte comunitatea de romi în ansamblul ei și nu doar un grup minoritar din cadrul acelei comunități. Este recomandat ca aceste grupuri de inițiativă să fie sprijinite să se înregistreze legal ca organizații neguvernamentale până la sfârșitul proiectului.
Toate acțiunile care vor fi propuse în cadrul acestei scheme de granturi vor trebui să fie rezultatul consultărilor strânse dintre autoritățile publice și grupurile comunitare de inițiativă ale romilor. Acțiunile vor trebui alese într-un mod strategic, având drept țintă soluționarea cauzelor problemelor cu care se confruntă comunitățile de romi și trebuind să demosntreze sustenabilitate la sfârșitul proiectului.
Consiliere pentru angajare
Proiectele trebuie să abordeze într-o manieră integrată problemele cu care se confruntă comunitățile de romi în accesul pe piața forței de muncă. Trebuie de asemenea, să cuprindă un pachet de măsuri care să asigure atât formarea profesională sau recunoașterea abilităților profesionale dobândite în mod formal, activitți de mediere pentru angajare în muncă, cât și activități de consiliere pre-formare și post-formare.
Aceste proiecte pot cuprinde o serie de activități printre care se numără înregistrarea romilor aflați în căutarea unui loc de muncă, organizarea de cursuri de formare profesională autorizate, în conformitate cu legislația actuală în domeniul formării profesionale a adulților.
Cel de-al doilea segment vizat se referă la activitățile generatoare de venituri. Acestea pot include susținerea cu statut de liber profesionist a meseriilor tradiționale sau non tradiționale solicitate pe piață, ateliere profesionale, ateliere de producție, producție agricolă sau micro-ferme.
Este recomandat ca pentru acele activități generatoare de venituri care necesită anumite calificări, să fie incluse în cadrul proiectelor și module de pregătire profesională corespunzătoare. De asemenea, pot fi luate în considerare programe de consiliere și pregătire pentru dezvoltarea de mici afaceri sau pentru persoane fizice care desfășoară activități profesionale autorizate.
Veniturile produse ca parte a activității inițiate vor trebui să fie gestionate de o asociație comunitară ce va fi înființată în timpul implementării proiectului și utilizate pentru beneficiul comunității de romi în ansamblu.
Există și o serie de tipuri de activități care nu sunt eligibile. Printre acestea se numără sponsorizările individuale pentru participarea la workshop-uri, seminarii, conferințe și congrese ca și bursele individuale pentru studii și cursuri de instruire.
O altă condiție este aceea că un solicitant nu va putea primi mai mult de o finanțare nerambursabilă în cadrul acestei licitații deschise.
Lasă un răspuns