• doar două din acestea au încheiat contracte pentru Spania și Canada • ca să nu mai fie păcăliți de firme fantomă, oamenii interesați de un job în străinătate se pot interesa despre firma plasatoare la ITM
Doar opt firme din județul nostru au obținut autorizații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a trimite oameni la muncă în străinătate. „Aceste societăți sînt Dovalex SRL, Panorama INT SRL, Rotectonic Construct, Iosif&Cristea SRL, Amplax SRL, Vilaserv Impex SRL și Timasato, toate din Bacău. La acestea se adaugă și SC La Rosa SRL Onești. Inspectorii noștri au verificat toate actele necesare autorizării firmelor respective, patronii acestora avînd obligația să se prezinte la noi cu fiecare contract de parteneriat încheiat cu cealaltă firmă sau angajator din străinătate”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. Din cele opt firme care plasează băcăuani în străinătate doar două au profil de activitate. Vilaserv oferă locuri de muncă în Spania, iar Timasato, în Canada. „Noi am încheiat un contract cu o firmă canadiană prin care urmează să fie angajați 150 de șoferi în această țară. La sfîrșitul anului trecut am selectat doar 25 de persoane din 78 care s-au prezentat la interviu, pentru că majoritatea nu știau limba engleză și aceasta a fost una dintre principalele condiții”, ne-a declarat Theodor Dănculea, administrator la societatea Timasato SRL Bacău.
Firmele care trimit oameni la muncă peste hotare au obligația să obțină autorizația de la ITM Bacău. Instituția trebuie să emită dovada înregistrării unității și să monitorizeze periodic situația fiecărui salariat în străinătate. Firmele trebuie să prezinte o cerere tip de înregistrare a agentului de ocupare a forței de muncă în străinătate, actul constitutiv din care să reiasă că activitatea sa este „selecția și plasarea forței de muncă” și certificatul de înmatriculare în Registrul Comerțului. „Oamenii care vor dori să plece la muncă în străinătate printr-o firmă de plasare trebuie să-i ceară acesteia dovada înregistrării la noi, ori să ni se adreseze direct pentru a obține informații. Ei nu trebuie să se lase păcăliți de vechea acreditare de la Ministerul Muncii, pentru că aceasta nu mai este valabilă”, a precizat purtătorul de cuvînt al ITM. Firmele care nu merg după autorizație la ITM riscă o amendă între 50 și 100 de milioane de lei. De sancțiune scăpa doar unitățile care au ca obiect de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, dar dovedesc că în timpul controlului nu au plasat nici un lucrător pe meleaguri străine. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns