• pompierii au depistat cîteva surse de explozii sau incendii care amenință populația
Pompierii băcăuani au nominalizat nu mai puțin de opt așa-numite „stări de pericol” care pot pune județul pe jar la propriu. Locațiile au fost identificate de inspectorii Grupului de Pompieri Bacău în urma unor controale efectuate la agenții economici. Pe primul loc în privința riscurilor de explozie sau incendii se situează platforma petrochimică Borzești, cu instalațiile de rafinare și toate celelate societăți din industria petrochimică din zonă. Numai la societatea Carom au fost identificate două astfel de situații. „O primă constatare a unei stări de pericol a fost făcută la depozitul de metanol, unde conducta de înăbușire cu abur la conducta de colectare a scurgerilor accidentale de produse combustibile nu era în stare de funcționare pentru că nu avea abur. Ce-a de-a doua situație a fost găsită la depozitul de gaze petroliere lichefiate, unde supapele de siguranță nu erau verificate la temen și există riscul de blocare a lor, ceea ce ar duce la provocarea unui incendiu”, ne-a declarat mr. Ioan Mihalache, șeful biroului de inspecție și prevenire a incendiilor a Grupului de Pompieri militari Bacău. Un al doilea caz nominalizat de pompieri ca fiind un pericol pentru siguranța noastră este societatea Chimcomplex, unde inspectorii au descoperit că nu funcționează sistemele de ventilație la cabina de vopsire a buteliilor de hidrogen, iar sistemul de protecție cu apă al celor de îmbuteliere cu oxigen este la fel de inutil, nefiind în stare de funcționare. Ceva mai aproape de municipiul Bacău se află societatea Diana Forest, care poate pune ceva probeleme mai mari în cazul în care lacurile și dilunații depozitați alandala ar lua cumva foc. „La controalele efectuate de noi am descoperit că nu există spațiu de depozitare a lacurilor și diluanților, aceste fiind depozitate contrar tuturor normelor în hala multifuncțională. Au primit și amendă pentru asta. Media de depozitare pe stoc a acestor susbstanțe este de aproximativ 12 tone”, ne-a mai spus Mihalache. De cealaltă parte, șeful serviciului de pompieri din societate spune că existența unui depozit special pentru aceste produse nu este nencesară. „Nu sînt lacuri și diluanți combustibili. Produsele pe care le folosim noi sînt lacuri speciale pe bază de apă care se usucă la lămpi ultraviolete și care nu iau foc. De aceea nu este necesară existența unui depozit separat”, ne-a declarat Marian Coliban.
Alte trei situații localizează „stările de pericol” chiar mai aproape de buricul Bacăului. Cel mai în inima orașului ar fi societatea Isrom Ideal, firmă care deține toate spațiile de comercializare de la etajul Peței Centrale, spații închiriate la zeci de agenți economici. „Este drept că acolo am găsit o instalație automată de stingere a incendiilor, așa cum cer reglementările în vigoare. Numai că aceasta nu era în stare de funcțiune. Tot în aceeași situație era și iluminatul de siguranță în caz de evacuare. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că numeni nu știa unde este rezerva de apă pentru instalația automată de stingere a incendiilor”, a arătat Mihalache.
Nici la spitatul TBC situația nu este mai bună. Aici, centrala termică ce folosește gazul metan drept combustibil este amplasată la subsolul clădirii și nu are spațiu de decomprimare. „Aceste spații sînt absolut necesare pentru ca în caz de explozie să poată prelua efectele unei deflagrații. De aceea, legile cer ca în asemenea amplasamente să existe spații ample care diluează puterea unei explozii”, a declarat colonelul Mihai Simionescu, comandantul Grupului de Pompieri militari Bacău.
Un caz la fel de îngrijorător este și cel al Centrului Comercial Bistrița. „Acolo nici măcar nu au autorizație de la noi. Am informat primăria și le-am propus inspectorilor de acolo să le retragă autorizația de funcționare. Nu există compartimentare a spațiilor, nu au instalație automată de avertizare și stingerea incendiilor, nu au rezerve de apă, iar pe timp de iarnă sînt folosite pentru încălzire tot felul de instalții improvizate cu care putem face probabil un muzeu. Treaba asta durează de doi ani, iar de atunci, cei de la CCB au făcut doar o documentație tehnică pe care ne-au supus-o aprobării și au rămas la acest sadiu”, ne-a mai precizat Simionescu.
O altă societate care pune probleme este Uton, unde secția de vopsitorie este amenajată fără respectarea măsurilor de protecție la explozii. Respectiv, pardoseala și iluminatul nu sînt protejate anitexplozie, iar instalația de ventilare nu are dispozitiv de interblocare, necesar pentru pronirea automată a instalației în cazul creșterii concentrației de gaze. De asemenea, s-a mai costatat o posibilă stare de pericol la stația de dezbenzinare a Petrom Moinești de la Conțești. „Acolo nu funcționează o instalație de aprindere a făcliei, care ar trebui să se aprindă automat în cazul în care ar fi scăpări de gaze”, a menționat Mihalache. Conducerea Petrom Moinești nu a negat existența unei asemenea defecțiuni, „dar a fost remediată imediat. În plus, stația de dezbenzinare de la Conțești nu mai funcționează de mai bine de un an de zile, așa că nu este nici un pericol pentru nimeni”, a precizat Roxana Lazăr, purtătorul de cuvînt al Petrom Moinești. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns