• 14.500 de familii de băcăuani au depus cereri la Primăria Bacău pentru acordarea subvențiilor la plata căldurii • opt sute dintre aceste familii au vrut să înșele Primăria • în urma anchetelor efectuate la domiciliu de inspectorii de la Direcția Socială s-a descoperit că, deși au declarat că nu au nici un venit, cele opt sute de familii aveau o situație materială prosperă
Sediile asociațiilor de proprietari și de locatari din municipiul Bacău au fost luate cu asalt în ultimele săptămîni de persoanele care doreau să depună cereri pentru acordarea subvențiilor la plata căldurii. După centralizarea acestor solicitări făcută de inspectorii de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, s-a ajuns la concluzia că nu mai puțin de 14.466 de familii au solicitat un astfel de ajutor material pentru a ieși din impas la plata facturilor la întreținere. Dumitru Popa, secretarul Primăriei Bacău, ne-a precizat că cele 14.466 de solicitări reprezintă numai cererile depuse pentru plata căldurii pe luna noiembrie a anului trecut. „În cîteva zile vor fi centralizate și cererile depuse pentru luna decembrie”, a precizat Dumitru Popa.
Cum pentru plata acestor subvenții autoritățile locale ar fi trebuit să aloce din bugetul local, numai pentru luna noiembrie, cîteva miliarde de lei, inspectorii Direcției Sociale din cadrul Primăriei au luat fiecare cerere în parte și au început să facă anchete la domiciliul solicitanților. „Ceea ce au găsit inspectorii Direcției la domiciliile acestor solicitanți depășește orice imaginație. Oameni care declarau că nu au nici un venit aveau mașini la scară, covoare scumpe prin casă, televizoare color și mașini de spălat ultraperformante”, ne-a povestit Elena Șova – Gîțu, directorul Direcției Sociale.
Angajații de la Direcția Socială nu s-au mulțumit doar cu ce au văzut prin casele celor anchetați și au început să îi întrebe și pe vecini. „Așa au mai descoperit că mulți dintre cei care au solicitat subvenții la plata căldurii aveau soți sau copii plecați prin străinătate, așa că venitul lor nu era nici pe departe atît de modest pe cît au declarat. În plus, erau la zi cu plata întreținerii, ceea ce dovedește că au avut, totuși, un suport material pînă la data la care au depus cererile. Alte familii au mai vrut să ne inducă în eroare cu numărul de persoane care locuiesc în respectivul apartament. În timpul efectuării anchetelor sociale și-au adus în casă, pentru cîteva zile, tot felul de rude, despre care au declarat că locuiesc permanent la acea adresă”, a mai povestit Elena Șova – Gîțu.
Cei mai năpăstuiți s-au dovedit a fi, însă, persoanele care și-au calculat greșit plafonul de venituri. „Dacă venitul pe membru de familie depășește măcar cu un leu plafonul stabilit de Guvern pentru acordarea subvențiilor, nu avem cum să înregistrăm respectivele cereri”, a precizat directorul Direcției Sociale. Elena Șova-Gîțu crede că este posibil să mai apară astfel de cazuri după verificările ce vor fi efectuate în zilele următoare la locuințele celor care au depus cereri pentru subvenții pe decembrie.
Cine beneficiază de subvenții la plata căldurii
Familiile racordate la sistemul centralizat de încălzire, care un venit
mediu lunar de pînă la 1.053.000 lei de persoană, vor primi un
ajutor de 980.000 lei, iar cele cu venituri cuprinse între 1.053.001
lei și 1.287.000 lei, primesc 588.000 lei. Familiile cu venituri lunare
medii de la 1.287.001 lei pînă la 1.638.000 lei vor primi o subvenție
lunară de 294.000 lei, iar pentru cei cu venituri cuprinse între
1.638.001 lei și 2.106.000 lei, ajutorul este de 154.000 lei lunar.
Persoanele care utilizează pentru încălzire gazele naturale vor
primi un ajutor de 500.000 lei lunar, dacă au venituri de pînă la
1.053.000 lei de persoană, 300.000 lei pentru venituri cuprinse
între 1.053.001 lei și 1.287.000 lei, respectiv 150.000 lei în cazul
unui venit cuprins între 1.287.001 lei și 1.638.000 lei pe membru de
familie. Persoanele care folosesc pentru încălzirea locuinței lemne, cărbuni și combustibili petrolieri vor beneficia de un ajutor lunar de 300.000 lei. Ajutorul este acordat numai pentru locuința de domiciliu sau de reședință. Beneficiar al ajutorului poate fi proprietarul locuinței, titularul contractului de închiriere sau un alt membru al familiei, major și legal imputernicit de aceștia.
Acte necesare pentru acordarea subvențiilor
Odată cu formularul tipizat care se obține de la sediul asociației,
solicitanții vor trebui să depună odată cu cererea copii după
certificatele de naștere ale copiilor, adeverințe de salarizare sau
ultimul cupon de pensie, dovada valorii alocației pentru copii, a
alocației suplimentare sau a burselor de merit sau de studii, iar
acolo unde este necesar, o dovadă care să ateste titlul de
proprietate asupra locuinței și buletinul de identitate al solicitantului.
Aceleași acte sînt necesare și în cazul celor care cer subvenții pentru încălzirea cu gaz metan, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Băcăuanii trebuie să depună cererile la registratura Primăriei 2, cu sediul în Piața Centrală. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns