• cazul de pneumonie interstițială încă nu a fost confirmat, dar medicii spun că, în proporție de 95%, canadianul sosit la Bacău nu este infectat cu această boală
Medicii de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Bacău sînt optimiști în ceea ce privește cazul suspectului de pneumonie atipică, boală care a făcut deja numeroase vicitme în întreaga lume. Cetățeanul canadian Thomas Kyowos, care s-a prezentat la Spitalul Județean luni, a fost izolat pentru a se evita orice risc. „Nu întrunește condițiile pentru a fi diagnosticat cu pneumonie atipică. L-am internat pentru că este canadian, vine dintr-o zonă cu probleme și trebuia să fim siguri că nu este nici un pericol. Am avut în vedere aspectul radiologic de pneumonie interstițială și faptul că a avut o stare de subfebrilitate, de 37 cu 8. Evoluția este foarte bună. După o zi de febră, datorită terapiei antibacteriene, temperatura i-a scăzut, iar evoluția este bună. Pot spune că în proporție de 95 la sută nu este vorba de o boală virală, deci nu cred că este pneumonie atipică”, a precizat șefa Secției Boli Infecțioase, dr.Valerica Stan.
Medicii evită să dea verdicte
Cu toate acestea, este greu de formulat o concluzie, atîta timp cît ancheta epidemiologică nu s-a încheiat. În prezent, suspectul este izolat, iar ceilalți bolnavi internați în secție nu pot intra în contact cu el. „Este vorba de o boală mortală, cu care nu se poate glumi. Se ia pe cale aerogenă, nu trebuie tratată cu superficialitate și trebuie luate toate măsurile. Eu zic că am procedat foarte bine. Deocamdată așteptăm rezultatele investigațiilor”, a mai spus șefa secției. Deși ar fi preferat să poată pleca din spital, canadianul a avut o atitudine cooperantă față de personalul medical, acceptînd să rămînă în secție pînă cînd situația sa va fi clarificată. Directorul general al Direcției de Sănătate Publică Bacău, Cornelia Cojocaru, a declarat că „suspectul nu are simptomatologia specifică, iar evoluția este favorabilă. Așteptăm rezultatele de la Institutul Cantacuzino din București. Rapiditatea cu care vor sosi acestea depinde de kitul pe care îl au în dotare. Dacă nu vom primi în 14 zile rezultatele, pacientul va fi externat, deoarece va fi vindecat pînă atunci”.
Optimism umbrit de teama de pneumonie ucigașă
În pofida declarațiilor optimiste, medicii de la secția în care este internat canadianul nu exclud definitiv din calcule posibilitatea ca acesta să fie într-adevăr bolnav de pneumonie atipică, situație în care lucrurile s-ar complica foarte mult, mai ales că suspectul a intrat în contact cu multe persoane pînă în momentul în care s-a prezentat la spital. Mai mult, unii dintre bolnavii internați în secție au preferat să solicite externarea după ce au aflat din presă că ar fi în pericol de contaminare. Și personalul din secție este conștient de faptul că riscurile sînt mari dacă suspiciunile cu privire la existența sindromului respirator acut sever vor fi confirmate. Toți angajații poartă măști, iar cei care intră la bolnav evită orice contact care ar putea facilita transmiterea eventualilor viruși. Cu toții speră ca diagnosticul de sindrom respirator acut sever să nu fie confirmat de analizele de laborator. Pînă atunci, declarațiile optimiste nu elimină îngrijorarea. Firească, ținînd cont de consecințele bolii, care a răpus deja multe vieți. (Codrin POP)
Lasă un răspuns