„În toate întâlnirile pe care le-am avut cu cetățenii, aceștia au reclamat nevoia de a avea un oraș mai curat. Vorbim despre proiectele de investiții care sunt necesare, dar la bază rămâne nevoia unui primar gospodar, pentru care un lucru atât de simplu, adică asigurarea curățeniei, este în fișa postului”, spune Dragoș Daniel Ștefan.
Pentru acest lucru este nevoie de o comunicare permanentă cu operatorul de salubrizare pentru a rezolva problemele punctuale care apar.
„Operatorul de salubrizare pe care îl avem este același care gestionează contractul din Sibiu. De ce nu arată orașul nostru precum al lor? În primul rând, acolo există interes și comunicare din partea autorității locale. Ori, la noi, primarul Cosmin Necula nu a înțeles cât de importantă este relația cu firma de salubrizare”, a completat Dragoș Ștefan.
Viitorul este colectarea selectivă
În același timp, pe lângă regândirea sistemului de colectare, și locuitorii municipiului Bacău vor trebui să se alinieze cerințelor de mediu, printr-o colectare selectivă riguroasă a deșeurilor, afirmă Ștefan. În caz contrar, adaugă el, în viitorul apropiat ne putem aștepta la creșterea taxelor. De ce? Simplu: este mai scump să depozitezi, decât să selectezi și să duci la reciclare! Principiul „Plătești cât arunci” ne va costa scump dacă nu ne schimbăm rutina privind colectarea.
Iată de ce: pe lângă taxa de depozitare (care crește anual), plătim o contribuție la economia circulară (care se va majora de la 80 la 120 de lei pe tonă) și o contribuţie de 50 lei/tonă, datorată de primărie pentru neîndeplinirea obiectivului anual de reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale colectate, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre reciclare (cf.OUG 196/2005).
„Dacă vrem să avem un oraș curat cum este Sibiul, trebuie să facem o colectare selectivă, prin educarea noastră, primul rând, și apoi printr-un contract clar, ferm, cu operatorul de salubrizare, indiferent care va fi acesta în viitor. Da, un primar care vrea binele comunității sale, trebuie să își asume cu mai mult curaj acest demers, dacă ne dorim scăderea taxei de salubrizare”, a conchis Dragoș Ștefan, candidatul PMP la Primăria Bacău. (sursa: comunicat de presă)
Gargara.
Tipul asta a fost viceprimar si nu a facut nimic. Ce il recomanda ca va face daca va iesi primar?
Nene, du-te inapoi si vinde bauturi, probabil acolo te pricepi.
O sa te miri dar nici acolo nu mai este cautat. Odata iesit din sistem greu mai intri, si angajatorul lui demult s-a reorientat spre alti directori de vanzari. La Glavanesti la el, unde are pamant, poate se pricepe la lansarea noii recolte de lucerna.
Promisiuni electorale!!! Degeaba colectati selectiv daca ajung toate in aceiasi groapa de gunoi!! Puneti la punct un sistem de recilare intai!!!
Mda.Ca doar gura,nu il doare…
Taxa de salubritate trebuie platita direct colectorului de gunoi. Nicidecum unui intermediar . Fie el Consiliul local recte primaria
Asta inseamna un oras curat:
https://www.bursa.ro/ramnicu-sarat-singurul-oras-din-tara-cu-platforme-ingropate-inteligente-21236046
Mizerile alea de colectare fotografiate nu sunt bune de nimic, trebuie atinse, manevrate, de multe ori sunt tiscite de gunoaie!
Dar cine sa transforme Bacaul in oras european???