Șefii administrațiilor locale ale orașelor mici din județul nostru au depus un proiect comun de obținere a unei finanțări prin Programul de dezvoltare a infrastructurii, cunoscut sub numele prescurtat SAMTID. Banii vin din fondurile PHARE 2002. Această componentă vizează asocierea consiliilor locale din orașele mici și mijlocii care au sub 150.000 de locuitori și nu au capacitatea de a contracta finanțări ISPA pentru ridicarea standardelor în alimentarea cu apă și în canalizare. Municipiul Bacău nu a intrat în această asociere tocmai pentru că a obținut bani prin primul program. Practic, SAMTID este direcționat pe investiții de capital în reabilitare și modernizare și programe de asistență tehnică pentru aplicarea principiilor de recuperare a costurilor.
Costul proiectului orașelor băcăuane mici merge spre limita superioară, adică 13,3 milioane de euro. Selecția proiectelor SAMTID se va face ținîndu-se cont de proiectele în derulare sau potențiale alimentate din alte surse europene, pentru a se evita suprapunerea cu finantarea ISPA sau SAPARD. Programul are o cofinanțare importantă din surse naționale și internaționale. De asemenea, prima condiiție de accesare a programului a fost asocierea consiliilor locale interesate.
Cinci sînt obiectivele declarate de autorități. Unul dintre ele este implementarea proiectelor de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Altul privește omogenizarea și restructurarea operatorilor serviciilor publice din domeniu, ca și îmbunătățirea calității serviciilor acestora. De asemenea, se are în vedere stimularea cooperării între autoritățile publice locale, în ideea atragerii de fonduri. Toate acestea urmăresc dezvoltarea cadrului necesar implementării normelor Uniunii Europene în domeniu. „Dacă obținem acești bani, ne rezolvăm o problemă serioasă – a declarat primarul municipiului Moinești, Vasile Ailincăi. Noi nu avem forța financiară de a reface rețeaua de adîncime a alimentării cu apă. Practic, dacă vom obține finanțare prin acest proiect, alimentarea cu apă va fi reglată pentru zeci de ani”. Singurul punct oarecum nevralgic este că proiectele SAMTID se întind pe cîțiva ani. Există o fază pilot, în urma căreia se vor selecta acele soluții care se vor dovedi mai bune. Abia apoi vor urma fazele de consolidare și extindere a programului, iar execuția lucrărilor nu va începe mai devreme de anul viitor. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns