• una din șase familii moineștene beneficiază de ajutor social sau masă la cantina săracilor
Reducerea activității petroliere în zona Moinești a condus la o masivă disponibilizare de personal. Dacă acum zece ani, în schelele și unitățile cu profil petrolier lucrau aproximativ 18.000 de salariați, acum numărul lor abia depășește cifra de 4.000. Ca urmare, degradarea condițiilor sociale ale locuitorilor din orașul petroliștilor este tot mai vizibilă.
Numărul celor ce apelează, pe baza Legii 416/2001, la obținerea ajutorului social este în creștere. Cîteva date în acest sens ne-au fost furnizate de către Constantin Nemțeanu, șef birou asistență socială și autoritate tutelară din cadrul primăriei Moinești.
Astfel, anul acesta s-au depus 534 de dosare pentru primirea ajutorului social, din care 484 au fost aprobate, iar suma de bani alocată, pînă în prezent, a fost de aproape 2,5 miliarde de lei.
Dintre persoanele cu dosare aprobate, doar 272, deci jumătate din total, sînt apte de munca pe care trebuie să o presteze în folosul comunității. Sau ar trebui să o presteze, pentru că, așa cum afirmă Constantin Nemțeanu, „întîmpinăm greutăți cu unii ce sub diferite pretexte se eschivează de la această obligație. Ei trebuie să înțeleagă că pe lîngă drepturi, mai au și îndatoriri. De asemenea, avem probleme și la depunerea dosarelor care fie sînt incomplete, fie nu sînt depuse la timp. În acest sens, iritarea celor în cauză este nefondată”.
La Moinești funcționează și o cantină de asitență socială unde 129 de persoane vitregite de soartă primesc zilnic o masă caldă. Anul trecut erau 167 de asistați, numărul lor reducîndu-se datorită celor ce au preferat ajutorul social în locul unui prînz. Momentan, alte 15 persoane au depus cereri pentru înscrierea la această cantină a săracilor. În primele nouă luni ale anului în curs, Primăria Moinești a cheltuit cu cantina de asistență socială 2,3 miliarde de lei. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns