Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău, este cunoscut ca unul dintre „baronii locali” ai momentului. Nu implicarea sa în fotbal sau faptul că are mai multe afaceri i-au adus acest renume, ci, mai ales, modul în care au fost cheltuiți, în Bacău, banii publici. Sume imense, adunate anual din taxele șI impozitele plătite de locuitorii orașului, au ajuns la firme ale unor prieteni sau rude de-ale primarului Sechelariu. Banii sînt dirijați spre anumite buzunare, în urma unor licitații adeseori formale. Cu toate acestea și deși fenomenul este cunoscut de un oraș întreg, Curtea de Conturi Bacău l-a descărcat de gestiune pe Dumitru Sechelariu, care flutură semnătura Curții de conturi pe sub ochii celor care îl acuză că a transformat un oraș întreg în propria feudă. Și, mai ales, pe sub nasul celor care îl acuză.
Peste 1400 de miliarde de lei. Atît a avut la dispoziție municipalitatea băcăuană în anul care a trecut. Cea mai consistentă sumă, peste 500 de miliarde de lei, provine din taxele și impozitele plătite de locuitorii orașului, despre care s-a spus că sînt cele mai mari din țară. O parte din bani au acoperit subvențiile la căldură sau transport, sau cele legate de sănătate și educație, dar marea lor parte au luat calea investițiilor. Sute de miliarde de lei au ajuns la doar cîteva firme, parteneri „tradiționali” de-acum ai Primăriei Bacău.
„Pentru noi, constructorii, nu mai este nici un secret de-acum că lucrările și banii ajung doar la cîteva firme. Ne-am obișnuit și știm că nici nu mai are rost să mergem la licitații, să cheltuim bani pe documentații, să depunem garanții bancare de sute de milioane de lei. Nu mai are rost, că, oricum, totul e inutil. Este demonstrat, statistic, că, în proporție de 90 – 95 %, lucrările sînt făcute de firme în care sînt implicați prieteni sau rude de-ale primarului. Dumitru Sechelariu nu apare, ca acționar, dar se știe că toți se recompensează într-un fel. Doar accidental și cine știe din ce motive mai scapă cîte o lucrare și la cîte o altă firmă”, spune Mihai Șlic, patronul unei societăți mari din Bacău, SSAB.
Că lucrurile stau așa cum spun patronii o demonstrează cifrele, pe care le-am obținut oficial de la Primăria Bacău, în baza Legii 544, a liberului acces la informații. Tot ce a însemnat investiții în oraș, în decursul anului trecut, s-a făcut de cinci-șase firme. Lucrările, cum este și firesc, au nevoie mai întîi de un proiect. Toate proiectele de anul trecut au fost făcute la General Proiect, firmă unde acționar majoritar și director general este Laudeta Sechelariu, soția lui Dumitru Sechelariu. A existat o singură situație cînd proiectul nu a fost întocmit la firma soției primarului, în rest, toate documentațiile au primit girul General Proiect. Cum solicitările din partea municipalității au curs, General Proiect a încasat anul trecut de la Primăria Bacău peste 14 miliarde de lei.
Cu documentațiile gata, firmele de construcții s-au apucat de treabă. De departe, în 2003, cei mai mulți bani au ajuns la Unic General Constructor, societate care, de ani buni, a devenit preferata primarului. Dumitru Sechelariu spune că nu are acțiuni la Unic General Constructor, dar poate are importanță faptul că societatea amintită a făcut pista de karting de la Selena, societatea primarului, sau casa viceprimarului Dragoș Benea, unde acesta locuiește, dar care nu este trecută pe numele lui. Numai pentru consolidarea Teatrului „Bacovia”, Unic General Constructor a primit 62 de miliarde de lei din bugetul local. Devizul inițial, aprobat de consiliul local, a fost de 17 miliarde de lei, dar s-a majorat pînă la suma finală de 62 de miliarde de lei. Unic General Constructor a mai primit anul trecut 1,6 miliarde de lei pentru consolidarea unei cantine, 4,5 miliarde de lei pentru amenajarea unor locuințe sociale. Costică Rusu, patronul societății, a beneficiat de alte 5,2 miliarde de lei de la Primăria Bacău, pentru întreținerea iluminatului public, lucrări făcute printr-o altă firmă a sa, Elco SA. Tot către Unic s-au dus și zeci de miliarde de lei, reprezentînd contravaloarea facturilor de la deszăpezirea drumurilor publice, din iarna trecută, sau de la amenajarea unor străzi.
Ce n-a luat Unic General Constructor, a ajuns la societatea Egreta, aparținînd lui Dumitru Chiribău, cumătru cu primarul Sechelariu. După preluarea CET de către municipalitate, Egreta a primit un contract gras, de întreținere a rețelelor prin care circulă agentul termic, dar și de transport a agentului, de la CET, către oraș. Anul trecut, Egreta a mai încasat 7,8 miliarde de lei pentru executarea sistemului de încălzire a unui liceu din oraș, lucrare care s-a realizat cu întîrziere, iar alte 6,1 miliarde de lei i-au intrat în buzunare pentru aducțiunea de gaze naturale în cartierul Gherăiești.
De sume consistente a beneficiat, deloc întîmplător, și SCUT SA, societate la care firma Conimpuls, care i-a aparținut lui Sergiu Sechelariu, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice și Locuinței, și frate al primarului de Bacău, a fost acționar. Potrivit documentelor de la Registrul Comerțului, în 2002, Segiu Sechelariu încă mai figura în calitate de administrator la SCUT, calitate din care se pare că s-ar fi retras, după apariția legilor anticorupție. Urmele trecerii sale continuă, însă, să se simtă, atît timp cît SCUT a primit, în 2003, 14 miliarde de lei de la municipalitate, numai ca să realizeze o parcare, pe strada Chimiei. De fapt, parcarea de la pista de karting „Selena, care aparține primarului Sechelariu. SCUT a mai beneficiat de alte 7,5 miliarde de lei să lărgească o stradă, 2,4 miliarde de lei să modernizeze un tronson de stradă, sau trei miliarde de lei să amenajeze o pistă pentru role. În total, SCUT a executat anul trecut lucrări pentru primărie în valoare de peste 30 de miliarde de lei.
Un alt prieten, alți bani: firma Cameleon, aparținînd lui Sandu Pușcașu, un vechi prieten de-al primarului, căruia i-a vîndut Motelul Selena, a încasat și ea în 2003 peste 12 miliarde de lei, pentru amenajarea unor spații de joacă. Lista cu firmele care au lucrat anul trecut cu Primăria Bacău ar mai putea fi completată cu trei-patru nume, dar care fac parte din categoria celor 5%, excepții înrtîmplătoare.
Dumitru Sechelariu spune că, deși lucrurile stau așa, lui nu i se poate imputa nimic. „Curtea de Conturi m-a descărcat de gestiune pentru mandatul pe care îl închei, așa că că nu văd de ce aș fi vinovat”, declară Dumitru Sechelariu. El a spus în mai multe rînduri, în mod public, că are prieteni care au primit contracte cu municipalitatea, dar aceast lucru nu are nimic rău în el, pentru că prietenii trebuie să facă lucrări de calitate. (Nicoleta BICHESCU)
O casetă
„Este jaf la drumul mare”
Cu siguranță cei mai mulți bani de investiții s-au dus, anul trecut, la capitolul „reparații de străzi”. Peste 176 de miliarde de lei au fost cheltuite de municipalitate în acest sector, care a presupus nu doar lucrări de asfaltare, ci și amenajări de parcări sau spații publice. Doar pentru parcarea de la pista de karting s-au cheltuit 14 miliarde de lei. Spre comparație, supralărgirea străzii Erou Ciprian Pintea a avut un deviz final care a depășit cu puțin șapte miliarde de lei. Un ochi aruncat asupra sumelor care au fost alocate lucrărilor poate găsi diferențe care ridică semne de întrebare. Modernizarea străzii Zimbrul a costat 2,4 miliarde de lei, în timp ce, pentru strada Bicaz au fost suficiente doar 491 de miliarde de lei. Canalizarea străzii Bicaz a scos din bugetul orașului 4,8 miliarde de lei, în timp ce canalizarea pluvială și amenajarea Căii Moldova a costat 650 de milioane de lei.
Doar specialiștii pot spune dacă devizele sînt corecte, dacă acestea au fost sau nu supradimensionate. Din investițiile făcute de primărie anul trecut se remarcă, însă, una de trei miliarde de lei. Potrivit documentelor, atît a costat soclul statuii lui Vasile Alecsandri, statuie amplasată în fața Casei de Cultură. Constructorii spun că prețul întrece orice imaginație. „Este imposibil să coste atît. În soclul statuii nu au intrat mai mult de 20 de metri cubi de beton. Prețul unui metru cub de beton a fost, anul trecut, de 1,5 milioane de lei. Deci, materialele ar putea ajunge la 30 de milioane de lei. Mai adaugăm manopera, să zicem cam tot pe atît. Soclul este acoperit cu marmură, care a însemnat alți bani. În total, cu multă indulgență, lucrarea nu a putut să coste, în mod real, mai mult de 300 de milioane de lei. Un deviz de trei miliarde de lei este jaf la drumul mare”, spune Mihai Șlic, care este inginer constructor.
Alt casetă:
Curtea de Conturi va fi sesizată
Există suspiciuni că o parte dintre devizele în baza cărora s-au cheltuit banii publici au fost umflate. Dumitru Sechelariu spune că asupra sa nu pot exista îndoieli, atît timp cît Curtea de Conturi l-a descărcat de gestiune, recunoscînd, implicit, că banul public a fost cheltuit corect. Numai că și la acest punct pot exista semne de întrebare, atît timp cît, lucru știut, toate instituțiile de control, inclusiv Curtea de Conturi, sînt subordonate politic. Sumele care au ajuns în buzunarele a doar cîteva firme – Unic General Constructor, General Proiect, SCUT sau Egreta – sînt considerate în unele cazuri fabuloase, de cei care lucrează în domeniu.
„Nici nu știu cum să calific ceea ce s-a întîmplat. În unele cazuri, sumele care au fost cheltuite sînt de domeniul fantasticului. Se vede că sînt făcute de oameni care știu că nu are să vină nimeni să îi controleze. Imediat cum trec alegerile, vom sesiza Curtea de Conturi, pentru că la mijloc sînt bani publici și nu se pot lăsa lucrurile așa. Trebuie controale serioase, fiindcă există devize care depășesc orice bun simț”, spune Mihai Șlic.
Altă casetă
2003 nu a fost o întîmplare
Dirijarea banilor publici către anumite firme agreate a devenit în Bacău o obișnuință. În primii patru ani de mandat, Dumitru Sechelariu nu a beneficiat de prea mulți bani la buget, astfel că fenomenul a fost unul oarecum restrîns. Acesta a căpătat, însă, amploare, după anul 2000 și nu poate fi neglijat faptul că, între timp, Sechelariu intrase în PSD.
În anul 2000, dintre cele 22 de lucrări de investiții realizate din bani publici, nouă au fost făcute de firma SCUT SA, unde administrator era Sergiu Sechelariu, care a primit aproape 10 miliarde de lei, din totalul celor 21 de miliarde de lei, cît au reprezentat investițiile totale. Unic General Contructor, aflată abia la începutul colaborării fructuoase cu Primăria Bacău, a primit în acel an doar 100 de milioane de lei, iar restul fondurilor au ajuns la Cameleon (aproape trei miliarde de lei), Amici, Romconstructor sau Rombet.
În 2001, 37 dintre cele 63 de miliarde de lei puse la bătaie de municipalitate pentru investiții au fost alocate pentru un singur obiectiv: nocturna de pe stadionul orașului Bacău. Lucrarea a fost executată de Flash Trading House. Banii care au mai rămas s-au împărțit între același SCUT SA (care a primit zece lucrări, dintr-un total de 24, și aproape 13 miliarde de lei, din cele 26 de miliarde rămase după executarea noctrurnei), Unic General Constructor (aproape șase miliarde de lei), Amici sau Romconstructor.
În 2002, toate investițiile făcute de Primăria Bacău au fost realizate, de același SCUT (17 miliarde de lei, dintr-un total de 47 de miliarde), Unic General Constructor șI Elco (22 de miliarde de lei), Egreta (5,2 miliarde de lei), cîteva firimituri scăpate la Amici și lista nu mai poate continua. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns